Zwerfvuil

Zwerfafval op land en in water zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar.  Bovendien is zwerfvuil slecht voor mens, dier en natuur.

Via verschillende invalshoeken/acties probeert Sint-Truiden het zwerfvuil te doen verminderen:

Mooimakers

Heel veel vrijwilligers steken hun handen uit de mouwen, die in hun nabije omgeving het zwerfvuil opruimen. Zij zijn de Mooimakers van onze stad! Lees er hier meer over.

Wil je zelf mooimaker worden? Stel je dan kandidaat via de knop hierboven. Het materiaal om zwerfvuil op te ruimen wordt door het lokaal bestuur ter beschikking gesteld.

Straat.net

Elk jaar (maand maart) wordt in samenwerking met Limburg.net, Ovam en Fost plus, een grootscheepse actie georganiseerd voor scholen en verenigingen. Iedereen wordt uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken.  Met de actie geven wij samen duidelijk aan dat afval achteloos wegwerpen als zwerfvuil niet kan.

Netheidsbarometer

De netheidsbarometer is de Vlaamse netheidsindex, een meetinstrument waarmee de Vlaamse overheid de problematiek van het zwerfvuil op de voet volgt. De index is het resultaat van een steekproef-verspreid over 11 soorten omgevingen-aangevuld met geregelde netheidsmetingen. Op basis van die resultaten evalueert het lokaal bestuur haar beleid en stuurt ze dat eventueel bij.

Meldpunt zwerfvuil/sluikstort

Een sluikstort of veel zwerfvuil gezien? Meld het ons via het meldformulier
We laten het zwerfvuil/sluikstort zo snel mogelijk opruimen en trachten de mogelijke daders te identificeren. Geef een duidelijke omschrijving van de aard van het probleem, de hoeveelheid en de juiste plaats.

Digitaal loket

Gerelateerde items

Naar top