Zwerfkatten

Alle katten en kittens moeten wettelijk verplicht gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn na 31 augustus 2014 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Meer informatie over de wettelijke verplichtingen vind je hier terug.

Melding maken

Bij klachten of problemen met zwerfkatten kan je dit melden aan het stadsbestuur via het meldformulier. De melding wordt doorgegeven aan het dierenasiel. De medewerkers van het dierenasiel nemen contact met jou op om verdere afspraken te maken. De katten worden met een aangepaste vangkooi gevangen. Ze krijgen een volledige medische check-up en indien nodig verdere behandeling of verzorging. Voor de inwoners van Sint-Truiden zijn hier geen kosten aan verbonden. Het stadsbestuur neemt jaarlijks een bedrag op in de begroting voor het project.

Valentijnsactie

Om de (zwerf)kattenpopulatie in te dijken is het heel belangrijk dat katteneigenaars hun huiskat tijdig laten steriliseren/castreren. Binnen de perken van het beschikbare budget stelt het stadsbestuur kortingsbonnen ter beschikking (1 bon per gedomicilieerd adres) aan haar inwoners. Deze bon kan je gebruiken voor de sterilisatie van huiskatten bij een Limburgse dierenarts. De Valentijnsactie start vanaf 14 februari 2023, zolang de voorraad strekt. De bonnen zijn geldig tot 15 september 2023. Je kan één kortingsbon aanvragen door een mailtje (met jouw adresgegevens en melding van kattin of kater) te zenden naar info.milieu@sint-truiden.be. We sturen de bon dan naar jouw adres.
Je kan de bon ook afhalen bij het loket vrije inloop.

Naar top