Vernieuwd kruispunt Montenakenweg en dubbelrichtingsfietspad

Bezig
Start 13-12-2023
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwde sinds het voorjaar van 2023 het kruispunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Montenakenweg. Er kwamen nieuwe conflictvrije verkeerslichten en drie veilige fietsoversteken.

Aan de zuidkant van de Haspengouwlaan legde AWV het definitief dubbelrichtingsfietspad aan tot aan het kruispunt met de N80. De volgende stap is een fietstunnel langs de N3, onder op- en afrit Naamsesteenweg. Die werken starten in het voorjaar van 2024.             

Conflictvrije oversteken voor betere fietsveiligheid         

De nieuwe slimme verkeerslichten voorzien aparte groenfases voor alle weggebruikers. Voortaan kan iedereen het kruispunt van de Haspengouwlaan met de Montenakenweg conflictvrij oversteken. Voor fietsers zijn 3 veilige oversteken voorzien, waarvan twee in dubbele richting.            

Definitief dubbelrichtingsfietspad            

AWV heeft het tijdelijke dubbelrichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Haspengouwlaan (rijrichting Brustem) vanaf het kruispunt van de Montenakenweg tot aan de N80 omgevormd tot een definitief fietspad van 4 meter breed. Het maakt deel uit van de fietssnelweg (F21 Tienen - Sint-Truiden) en is mee ge├»ntegreerd in de verkeerslichtenregeling van de Montenakenweg.          

Start aanleg fietstunnel in zicht

Vanaf ten vroegste februari 2024 gaat AWV een fietstunnel aanleggen langs de N3, onder de op- en afrit van de Naamsesteenweg (N80).

  • Zo kunnen fietsers conflictvrij in twee richtingen langs de N3 blijven rijden tussen Brustem en Stayen.
  • De tunnel wordt 180 meter lang, inclusief de aanrijconstructies en vult een ontbrekend stuk fietspad langs de Haspengouwlaan in.
  • In het verlengde van de nieuwe fietstunnel leggen we nog een ontbrekend stuk fietspad aan onder de brug van de N80 dat zal aansluiten op het bestaande fietspad van de Kapelstraat richting Brustem. Dat is de laatste schakel in de veilige fietspaden tussen Stayen en Brustem. 

Voorbereidende werken

  • Van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 december 2023 verwijdert de aannemer zeven bomen in de toekomstige werfzone.
  • Doorgaand verkeer kan enige hinder ondervinden van de werken.
  • Voordat de werken starten, volgt nog een update.

Meer info          

Alle beschikbare info vind je op www.wegenenverkeer.be/sint-truiden

Nog vragen? Contacteer de omgevingsmanager op 0465 09 40 84 (tijdens kantooruren) of via bereikbaar.limburg@wegenenverkeer.be

Naar top