Van 1 oktober tot eind maart zijn medewerkers van de stad van permanentie voor de gladheidsbestrijding. Afhankelijk van de weersvoorspellingen wordt er gestrooid om de wegen veilig te houden. Ook op vraag van de politie wordt er onmiddellijk gestrooid.
Vriesweer, sneeuw en ijzel zijn in de winterperiode onvermijdelijk. De strooiwagens rijden uit volgens een strooiplan voor veilige wegen.
Het is echter niet mogelijk om alle wegen tegelijk te strooien en dat heeft ook geen zin. In straten waar weinig verkeer is bijvoorbeeld, krijgt het zout niet de kans om te werken aangezien het ingereden moet worden. Wijken en landelijke wegen zijn daarom niet opgenomen in het strooiplan.
Wie strooit waar?
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) strooit op alle gewestwegen zoals Luikersteenweg, Diestersteenweg, Hasseltsesteenweg, Tongersesteenweg, Vliegveldlaan. Zij strooien vaak preventief en baseren zich hierbij op het voorspelde weertype.
Onze stadsdiensten strooien op de gemeentewegen langs vier vaste strooiroutes. Het strooien van elke route neemt zo’n 2,5 tot 3 uur in beslag.
Waar strooien de stadsdiensten?
De strooiploegen gaan te werk volgens een strategisch strooiplan. Hierin bepalen we waar strooien prioritair noodzakelijk is. De wegen overal, voortdurend en tegelijk strooien is onmogelijk. Bovendien is de zoutvoorraad niet eindeloos. Sneeuw- en ijzelbestrijding kost het lokaal bestuur heel veel geld. Het is ook niet milieuvriendelijk want het zout tast de beplanting naast onze wegen aan.
In ons strooiplan ligt de focus op het vrijwaren van de hoofdwegen en verkeersassen van winterellende. Strooien in rustige straten heeft trouwens geen enkele zin. Strooizout en pekel kan pas optimaal inwerken op sneeuw en ijs wanneer in een straat continue voldoende verkeer rijdt.
Bij hevig vries- of sneeuwweer rijden de zoutstrooiers gelijktijdig uit. Ze vertrekken vanuit de Rellestraat langs vier vaste routes naar verschillende sectoren. Ze strooien:
- op de wegen met doorgaand verkeer, bijvoorbeeld Gorsemweg, Halmaalweg, Aalst-Dorp
- op de gevaarlijke punten met veel verkeer
- in de nabijheid van scholen, (grote) instellingen of winkels
- op gevaarlijke hellingen
De straten in woonwijken worden niet gestrooid. Alleen bij blijvende sneeuwval of vorst met sneeuw strooit het stadsbestuur ook in de wijken. Eerst worden dan de vier routes met prioritaire wegen gestrooid en daarna de overige straten.
Nieuw wegdek, geen strooizout
In een aantal straten die deel uitmaken van het strooiplan strooien onze diensten dit jaar niet. Het gaat om straten waar het wegdek recent werd vernieuwd. Het strooizout zou er het nieuwe wegdek aantasten. Dit is aangegeven via signalisatie ter plaatse.
Waarom zie ik weinig tot geen effect?
De strooivoertuigen vertrekken zo snel mogelijk. In bepaalde winterse omstandigheden heeft strooien echter maar effect als er onmiddellijk voldoende verkeer over de bestrooide weg rijdt. Het zout moet zich immers met de sneeuw vermengen. In sommige gevallen merk je ook niet meteen op dat er is gestrooid. Zo geraakt het zout bij hevige sneeuwbuien al snel ondergesneeuwd.
Welke mensen en middelen worden ingezet?
Het lokaal bestuur investeerde in de aankoop van twee pekel-zoutstrooiers, waardoor de dooi onmiddellijk ingezet wordt na het strooien, en de wegen sneller berijdbaar worden. Er wordt tevens een kleine tractor met compacte pekelstrooier ingezet, zodat ook fietspaden sneller berijdbaar zijn. We werken met onze vaste strooiploegen. Daarnaast sturen we bij een serieuze winterprik onze werking bij. Zo kunnen al onze medewerkers maximaal ingezet worden op taken met betrekking tot het sneeuw -en ijsvrij maken van onze stad in het kader van de algemene veiligheid.
En wat met de stoepen?
Onze ploegen ruimen sneeuw langs openbare gebouwen en druk belopen openbare plaatsen. Het politiereglement bepaalt dat elke Truienaar verplicht de stoep voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij moet houden. Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie. Bewoners van appartementsgebouwen maken hierover best onderling goede afspraken.
Gebruik je gratis strooizout!
In het stadsmagazine van december 2024 vind je een bon voor een gratis zak strooizout van 10 kg. Heb je je magazine niet meer? Geen probleem. Je kan het stadsmagazine hier downloaden en de pagina met de bon printen. Opgelet: per gezin mag maar 1 bon ingevuld worden. Voor de aankoop van strooizout kan je ook terecht bij doe-het-zelfzaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.
Je verwijdert alle sneeuw en ijs over minimum één meter breedte. Je mag de sneeuw ophopen langs het voetpad. Zorg ervoor dat rioolputten vrij blijven en strooi hier eventueel wat zout. Als er iemand valt voor je woning, dien jij (of je familiale verzekering) de schade te vergoeden.
Wees voorzichtig
De weggebruiker dient uiteraard ook zijn gedrag in het verkeer ook aan te passen aan de weersomstandigheden. Dat betekent bijvoorbeeld afstappen van de fiets en even te voet verder stappen als de weg te glad is om voldoende veilig te rijden.
De Gewestwegen en bijhorende fietspaden worden NIET door het lokaal bestuur Sint-Truiden behandeld maar door het Agentschap Wegen en Verkeer. Bij klachten over deze wegen mag je je rechtstreeks tot het Agentschap Wegen en Verkeer wenden.
Opgelet! Een dringende, gevaarlijke situatie melden? Bel dan onmiddellijk de politie via het nummer 101.