Strooidiensten

Vriesweer, sneeuw en ijzel zijn in de winterperiode onvermijdelijk. De strooiwagens rijden uit voor veilige wegen.

Wie strooit waar?

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) strooit op alle gewestwegen zoals Luikersteenweg, Diestersteenweg, Hasseltsesteenweg, Tongersesteenweg, Vliegveldlaan. Zij strooien vaak preventief en baseren zich hierbij op het voorspelde weertype.

Onze stadsdiensten strooien op de gemeentewegen langs vier vaste strooiroutes.

Waar strooien de stadsdiensten?

De strooiploegen gaan te werk volgens een strategisch strooiplan. Hierin bepalen we waar strooien prioritair noodzakelijk is. De wegen overal, voortdurend en tegelijk strooien is onmogelijk. Bovendien is de zoutvoorraad niet eindeloos. Sneeuw- en ijzelbestrijding kost het lokaal bestuur heel veel geld. Het is ook niet milieuvriendelijk want het zout tast de beplanting naast onze wegen aan.

In ons strooiplan ligt de focus op het vrijwaren van de hoofdwegen en verkeersassen van winterellende. Strooien in rustige straten heeft trouwens geen enkele zin. Strooizout en pekel kan pas optimaal inwerken op sneeuw en ijs wanneer in een straat continue voldoende verkeer rijdt.

Bij hevig vries- of sneeuwweer rijden de zoutstrooiers gelijktijdig uit. Ze vertrekken vanuit de Rellestraat langs vier vaste routes naar verschillende sectoren. Ze strooien:

  • op de wegen met doorgaand verkeer, bijvoorbeeld Gorsemweg, Halmaalweg, Aalst-Dorp
  • op de gevaarlijke punten met veel verkeer
  • in de nabijheid van scholen, (grote) instellingen of winkels
  • op gevaarlijke hellingen

De straten in woonwijken worden niet gestrooid. Alleen bij blijvende sneeuwval of vorst met sneeuw strooit het stadsbestuur ook in de wijken. Eerst worden dan de vier routes met prioritaire wegen gestrooid en daarna de overige straten.

Nieuw wegdek, geen strooizout

In een aantal straten die deel uitmaken van het strooiplan strooien onze diensten dit jaar niet. Het gaat om straten waar het wegdek recent werd vernieuwd. Het strooizout zou er het nieuwe wegdek aantasten. Dit is aangegeven via signalisatie ter plaatse.

Waarom zie ik weinig tot geen effect?

De strooivoertuigen vertrekken zo snel mogelijk. In bepaalde winterse omstandigheden heeft strooien echter maar effect als er onmiddellijk voldoende verkeer over de bestrooide weg rijdt. Het zout moet zich immers met de sneeuw vermengen. In sommige gevallen merk je ook niet meteen op dat er is gestrooid. Zo geraakt het zout bij hevige sneeuwbuien al snel ondergesneeuwd.

Mijn straat is opgenomen in het strooiplan, maar toch duurt het een tijdje voor er een strooiwagen passeert?

De gemeentewegen zijn onderverdeeld in vier strooiroutes. Het strooien van elke route neemt zo’n 2,5 tot 3 uur in beslag.

Welke mensen en middelen worden ingezet?

Het lokaal bestuur investeerde in de aankoop van twee pekel-zoutstrooiers, waardoor de dooi onmiddellijk ingezet wordt na het strooien, en de wegen sneller berijdbaar worden. Er wordt tevens een kleine tractor met compacte pekelstrooier ingezet, zodat ook fietspaden sneller berijdbaar zijn. We werken met onze vaste strooiploegen. Daarnaast sturen we bij een serieuze winterprik, zoals op 17 januari 2024, onze werking bij. Zo kunnen al onze medewerkers maximaal ingezet worden op taken met betrekking tot het sneeuw -en ijsvrij maken van onze stad in het kader van de algemene veiligheid.

Gratis strooizout

Om de bevolking te helpen met het sneeuw- en ijzelvrij houden van het voetpad stelt het stadsbestuur gratis 10 kg strooizout per Truiens gezin ter beschikking.

Met de bon uit het stadsmagazine van november 2023 kan je een zak van 10 kg strooizout gratis afhalen in het stadswerkhuis, Sint-Jorisstraat 4510, van 15 november tot en met 15 februari, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 11u30 en van 13u tot 16u, zolang de voorraad strekt.

Let op: er mag per gezin maar 1 bon ingevuld worden. Wie geen ingevulde bon bijheeft, kan geen zout krijgen. Wil je ook het zout afhalen voor buren, familie, enz. uit Sint-Truiden, die zich moeilijk kunnen verplaatsen, dan kan dat, maar dan moet je ook de door die mensen ingevulde bon meenemen. Enkel originele bonnen worden aanvaard, geen kopies.

Heb je het stadsmagazine van november niet meer? Dan vind je hier de digitale versie.

Voor een vlotte bedeling, vragen wij om de bon op voorhand in te vullen.

Wij vragen eveneens dat bewoners van appartementsgebouwen de nodige afspraken maken rond het sneeuw- en ijzelvrij houden van hun voetpad. Wij stellen voor dat er onderling een regeling getroffen wordt en dat de nodige zakken (maximum één per gezin) worden afgehaald. 

Naar top