Sterrenregister

Een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is voor velen een pijnlijke realiteit. Het feit dat je wettelijk gezien geen geboorteaangifte kan doen, maakt het verlies des te zwaarder. Het lokaal bestuur Sint-Truiden opent daarom een sterrenregister waarin je jouw sterrenkindje kan laten registreren. Alle Truienaren die ooit een kindje verloren, kunnen een registratie doen.

Met dit initiatief wil het lokaal bestuur alle ouders van sterrenkinderen een hart onder de riem steken en de stilte en taboes die soms nog heersen rond het verlies van een kind tijdens de zwangerschap doorbreken.

Er is namelijk geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest. Of dat nu voor, tijdens of na de geboorte gebeurt. Elke zwangerschap, ongeacht hoe lang, zorgt voor een band met het kind. De registratie van jouw sterrenkindje in het sterrenregister bevestigt dat jouw kind, ook al werd het niet levend geboren, voor altijd een belangrijke plaats inneemt in jouw leven en in de samenleving.

Sterrenregister

Ouders met een domicilie in Sint-Truiden kunnen hun stilgeboren kindje registreren in het sterrenregister. 
Het sterrenregister is een digitaal document. Het bevat de naam, voornaam, geboorteplaats en datum van stilgeboorte van je kindje, evenals de naam en adres van de ouder(s).

De registratieprocedure is eenvoudig en kan ofwel online gebeuren via bovenstaande knop of fysiek na afspraak bij de Burgerlijke Stand. Je kan ook telefonisch een afspraak maken via het ContactCenter op het nummer 011 70 14 14.

Aandenkens

Als een teken van verbondenheid en troost ontvang je bij de registratie een theelichtje in de vorm van een sterretje. Het herinnert aan de kracht van licht in donkere tijden, vergelijkbaar met de symboliek van Wereldlichtjesdag. Bovendien krijg je de mogelijkheid om een geboorteboom af te halen zodat je een levende herinnering aan jouw sterrenkindje kan planten.

Naar top