Stedenband Nueva Guinea (Nicaragua)

Sinds 2002 heeft het lokaal bestuur Sint-Truiden een stedenband met de gemeente Nueva Guinea in Nicaragua. Deze stedenband wordt begeleid door de dienst lokaal mondiaal beleid van Sint-Truiden en een groep vrijwilligers die zich heeft verenigd in het Nicaraguacomité.

Sint-Truiden was in 2002 één van de eerste gemeenten die met de Vlaamse overheid een overeenkomst sloot waarin werd afgesproken dat Sint-Truiden een stedenband zou aangaan met een stad in het Zuiden. Diverse steden in verschillende landen werden overwogen, en uiteindelijk viel de keuze op Nueva Guinea. Doelstelling van de stedenband is kennis en ervaring uit te wisselen. Nueva Guinea kan heel wat van ons leren, maar ook wij kunnen heel wat kennis opdoen in het Zuiden. Daarom worden er regelmatig uitwisselingen georganiseerd. Een stedenband is ook een ideaal middel om de Truienaren te sensibiliseren voor ontwikkelingssamenwerking.

Nueva Guinea

Nueva Guinea is gelegen in het zuidoosten van het Centraal-Amerikaanse Nicaragua. Nueva Guinea telt zo’n 130.000 inwoners en is qua oppervlakte vergelijkbaar met de provincie Limburg. De gemeente Nueva Guinea bestaat eigenlijk uit één kerndorp en talrijke verder afgelegen kleinere plattelandsgemeenschappen. De voornaamste economische activiteiten zijn landbouw en kleinschalige handel. Sinds enkele jaren is er een vlotte verbinding met de hoofdstad Managua.

Nicaraguacomité 

Van bij de start geeft het Nicaraguacomité, dat bestaat uit verschillende geëngageerde vrijwilligers, mee vorm aan de stedenband. Geregeld reizen delegaties heen en weer tussen Sint-Truiden en Nueva Guinea. Een stedenband kan pas slagen indien men de partners in Nicaragua ook kent en respecteert. Elkaar leren kennen is enkel mogelijk door elkaar ook te ontmoeten. Het Nicaraguacomité staat in voor alle praktische taken die komen kijken bij de organisatie van die uitwisselingen. Zij verzorgen ook de communicatie met Nueva Guinea door teksten en mails te vertalen. Het Nicaraguacomité hecht veel belang aan het informeren van de Truienaar over de stedenband. Op talrijke activiteiten in Sint-Truiden duikt de stedenband op.

Projecten

Sinds het ontstaan van de stedenband werden er in Nueva Guinea heel wat projecten gerealiseerd. Hieronder zetten we de belangrijkste verwezenlijkingen en werkpunten op een rijtje:

IntercambioSO

In 2017 trokken 20 jongeren, 4 begeleiders en 6 leerkrachten naar Nicaragua. Hun reisverslag en avonturen, kan je hier raadplegen.

Naar top