Stedenband Duras (Frankrijk)

Het idee van de jumelages is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, toen de volkeren van Europa zich realiseerden dat ze toenadering tot elkaar moesten zoeken en met hun buurlanden moesten samenwerken om de vrede te herstellen en te bewaren. Aanvankelijk bestonden deze contacten voornamelijk uit het uitwisselen van ervaringen over alle aspecten van het plaatselijke leven.

Op dit moment zijn de jumelages uitgegroeid tot een ware beweging die gemeenten in verschillende Europese landen met elkaar verbindt in een gestructureerd netwerk van burgers.

Sint-Truiden heeft sinds 1998 een vriendschapsband met Duras in Frankrijk.

Duras

Het dorpje Duras (1.240 inwoners) ligt op 7 kilometer van Villeneuve de Duras en is de hoofdplaats van het kanton Duras dat in totaal zo'n 5.000 inwoners telt. Centraal in Duras bevindt zich het kasteel dat dagelijks kan worden bezocht. In het kasteel bevinden zich ook een aantal musea die ondermeer gewijd zijn aan landbouwwerktuigen.

In Duras kan je ook het Museum van het Perkament terugvinden. Liefhebbers van chocolade en pruimen moeten zeker een langslopen bij het maison Guinguet, even buiten Duras waar men 30 soorten chocolade maakt.

Wie Duras aandoet moet zeker een bezoek brengen aan één van de vele wijndomeinen. Sinds 1937 maakt men op de 221 wijnbedrijven in Duras een AOC (Appellation d'origine contrôlée) Côtes de Duras. De totale oppervlakte van de wijngaarden beslaat zo'n 2.200 ha in het hele kanton Duras. De voornaamste druivensoorten die in Duras voorkomen zijn de Sauvignon, Sémillon en Muscadelle (witte wijn) en Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc (rode wijn). In Duras worden vier verschillende wijnen gemaakt, namelijk wit, rood, rosé en moelleux (zoete witte wijn). Diverse domeinen maken sinds een aantal jaren ook hun eigen méthode traditionelle (lokale "champagne").

Uitwisselingsprojecten

In het kader van de jumelage worden jaarlijks een aantal uitwisselingsprojecten georganiseerd tussen Sint-Truiden en Duras (Fr). Door de coronapandemie hebben sinds 2020 geen uitwisselingen meer plaatsgevonden. Een verslag van de uitwisselingsprojecten van 2019 kan je hieronder lezen. De foto's van de uitwisseling in 2019 kan je hier bekijken.

Om de twee jaar presenteren een aantal wijnboeren uit Duras (Fr) ook hun beste wijnen tijdens de Wijnfeesten in het kasteeldomein van Duras - Sint-Truiden. Wegens corona en nadien uit budgettaire overwegingen hebben er na 2018 geen Wijnfeesten meer plaatsgevonden..

Downloads

Naar top