Sint-Truiden schakelt over naar glasvezel

Startdatum: 13-09-2022
Sinds begin september 2022 installeert de telecomoperator Proximus hier zijn eerste aansluitingen op het glasvezelnetwerk.

Dit is hét netwerk van onze nieuwe generatie: stabieler en ultrasnel, waarvan wordt gezegd dat het de nieuwe norm wordt voor de komende 50 jaar. Dankzij glasvezel - dat geleidelijk aan de oude koperverbindingen zal vervangen - zullen klanten kunnen genieten van snellere internetverbinding, een betere beeldkwaliteit op hun TV’s en een soepelheid waarmee ze het volledige potentieel van aangesloten objecten zoals domotica, kunnen benutten.

Meervoudig gebruik

De opeenvolgende periodes van lockdown hebben aangetoond dat er nood is aan een nog efficiënter netwerk om meerdere behoeftes te voorzien. Plots moest iedereen thuis werken, volgden kinderen thuis digitaal les en moest iedereen op zoek naar nieuwe vormen van entertainment. Dankzij glasvezel kan de Truienaar binnenkort genieten van een verbinding die 10 keer sneller is dan vroeger en zelfs van 4K-definitie wanneer je televisie kijkt als je over een ultramodern scherm beschikt. Zo zetten we weer een stap om onze stad klaar te maken voor de uitdagingen van de toekomst.

Open netwerk

Als gevestigde operator is Proximus sinds 2016 verantwoordelijk voor de planning, financiering en uitvoering van de aansluitingswerken op het fibernetwerk. Het gaat om een gigantisch project met een totale investering van ongeveer 5 miljard euro, die Proximus en zijn privépartners geheel voor hun rekening nemen. Niettemin blijft het netwerk 'open'. In de praktijk betekent dit dat andere operatoren de infrastructuur zullen kunnen huren om hun klanten ook breedbanddiensten aan te bieden, dat is in Sint-Truiden niet anders.

Groene technologie

Technisch gezien is Fiber een uiterst dunne glasvezel. Deze technologie maakt de overdracht van kolossale hoeveelheden informatie over lange afstanden met de snelheid van het licht mogelijk. Omdat het licht vervoert, en niet elektriciteit zoals de huidige koperkabels, is dit netwerk veel energiezuiniger. Het hoogtechnologische glasvezelnetwerk is ook stabieler omdat de technologie met vezels en lichtsignalen veel minder gevoelig is voor factoren van buitenaf dan andere vaste netwerken. Om een optimale kwaliteit van de verbinding te verzekeren voert Proximus de aansluiting uit tot in het hart van je woning.

Met dit soort werken hameren we op een goede communicatie naar onze inwoners. De werken van Proximus verlopen in fases. Alle betrokken huishoudens zullen binnenkort op de hoogte worden gebracht van het tijdschema voor de aansluiting door de aannemer van Proximus. Uiteraard volgen onze diensten ook de werken van zeer nabij op zodat iedereen tijdig op de hoogte is van werken voor hun deur. Zulke werken brengen even wat hinder met zich mee maar binnenkort kan iedereen ten volle genieten van het potentieel van glasvezel.

Vragen?

Voor vragen kan je contact opnemen met het nummer 0800 11 864 of per e-mail naar glasvezel.sint-truiden@proximus.com .

Wil je meer weten over glasvezel, surf dan naar www.proximus.be/sint-truiden .

Laatste wijziging: woensdag 19 juli 2023 om 13u09
Naar top