Parkeermogelijkheden

Langparkeren op wandelafstand
Op wandelafstand van de binnenstad bevinden zich enkele parkeerzones waar u onbeperkt gratis kan parkeren. Op de Veemarkt is er plaats voor meer dan 500 wagens. Daarnaast kan u steeds terecht aan de parking aan het station (opgelet deze wordt op termijn betalend). Vlak bij het station bevindt zich de ondergrondse parking van de GAZO. Iets dichter bij de belangrijkste winkelstraten ligt de betalende langparkeerzone Cicindria. Pal aan de Grote Markt kan u de wagen ook parkeren in parking Centrum onder Sluisberg.

Betalend parkeren - betalingsmogelijkheden
Parkeer je van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u in de betalende zone? Neem dan een ticket aan de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, waar je via munten of met een bank- en kredietkaart kan betalen. Ook sms-parkeren is mogelijk. Sms de code op de automaat gevolgd door je nummerplaat naar 4411. Wanneer je terug bij de wagen komt, sms je nogmaals ‘Q’ naar hetzelfde nummer. Hierna verlaat je de parkeerplaats. Is de parkeerautomaat stuk, en is er geen tweede automaat in de buurt, dan leg je de blauwe parkeerschijf achter de voorruit van jouw wagen met als aanduiding het beginuur van aankomst. Best meld je dit aan de parkeerwinkel. 

Parkeertarieven voor de betalende zone
In de betalende zone mag je vier uur lang parkeren. Voor de eerste twee uren betaal je 0,25 euro per kwartier. Voor het derde en vierde uur is dat 0,50 euro per kwartier. Op de Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein en in de Stapelstraat en de Luikerstraat is de parkeerduur beperkt tot twee uur aan 0,50 euro per kwartier. Tussen 18.00 en 09.00 uur is parkeren gratis in de hele betalende zone.

Twee zones voor kortparkeren: een blauwe en een betalende zone
In en rondom de binnenstad zijn er twee verschillende zones voor kortparkeren. In de straten van de blauwe zone mag je met de parkeerschijf twee uur gratis parkeren. Deze straten bevinden zich op een boogscheut van de winkelkern van Sint-Truiden. Dichter bij het centrum kom je in de betalende zone, waar je voor vier uur de wagen kan laten staan. U koopt hiervoor een parkeerticket aan de automaat of u betaalt per sms. Ook de centraal gelegen Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein, de Stapelstraat en de Luikerstraat bevinden zich in de betalende zone. Hier is de parkeertijd beperkt tot twee uur.

Twee uur gratis parkeren rond de stadskern met de blauwe schijf
Door de blauwe schijf te gebruiken kan je twee uur gratis parkeren in een aantal straten rondom de stadskern (in het blauw aangeduid op de kaart). Gebruik deze schijf van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Daarop duid je het tijdstip aan waarop je de auto parkeert. Is dit bijvoorbeeld om 13.15 uur? Dan zet je de wijzer van de schijf op 13.30 uur. Hierdoor moet je ten laatste om 15.30 uur de parkeerplaats verlaten. Je kan de blauwe schijf onder meer aankopen in de Parkeerwinkel of in het stadskantoor.

Kwartier gratis parkeren in de binnenstad met een ‘15 minuten’-parkeerkaart
Met deze kaart parkeer je een kwartier gratis binnen en rondom de binnenstad, en dit van maandag tot zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur. Dat is ideaal voor een snelle aankoop. Je plaatst de kaart leesbaar achter de voorruit van uw wagen en zet de wijzer op het moment waarop je de auto parkeert. Verlaat je bijvoorbeeld de wagen om 09.48 uur? Dan stel je dit tijdstip ook in als aankomsttijd. Hierdoor mag je tot 10.03 uur gratis parkeren. Van 18.00 tot 09.00 uur is deze parkeerkaart niet nodig, noch op zondag. Dan mag je namelijk gratis parkeren in en rond het stadscentrum. Je koopt deze kaart voor 1 euro in de Parkeerwinkel.

Shop&Go-parkeren 
In het hele centrum van Sint-Truiden kan je Shop&Go-parkeerplaatsen terugvinden. Op zo een parkeerplaats mag je maximum 30 minuten gratis parkeren. Je moet geen parkeerticket of parkeerkaart voor personen met een beperking voorleggen. De Shop&Go- parkeerplaatsen zijn herkenbaar aan de zwarte ronde sensor op de grond en worden aangeduid met het parkeerbord “P Max. 30 min” (de beperking van de max. tijdsduur van 30min. is van toepassing is tussen 06u00 en 18u00). De sensor registreert zelf de parkeertijd en geeft het aflopen van de parkeertijd automatisch door. Je kan deze parkeerplaatsen hier terugvinden: Grote Markt (14 plaatsen), Groenmarkt (7), Abdijstraat (2), Diesterstraat (13), Houtmarkt (2), Beekstraat (3), Ursulinnenstraat (3), Schepen Dejonghstraat (2), Luikersteenweg (1), Luikerstraat (15), Tichelrijlaan (5), Stapelstraat (6), Tiensesteenweg (6), Molenstraat (2), Clockemstraat (3), Stationsstraat (6).

Let op: de maximale parkeerduur van 30 minuten geldt ook voor personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap

Laadpalen voor elektrische wagens
Op verschillende plaatsen in het centrum van Sint-Truiden zijn er laadpalen voor elektrische wagens terug te vinden. Via de app “Smoov” kan je elke laadpunt terugvinden en zien of dit punt nog beschikbaar is.  

parkeerplan