Parkeermogelijkheden

Langparkeren op wandelafstand

Op wandelafstand van de binnenstad bevindt zich de Veemarkt, Sint-Jansstraat 5. Hier kan je gratis parkeren.

Vlakbij het station bevindt zich de betalende stationsparking en de betalende ondergrondse parking van de GAZO.

Iets dichter bij de belangrijkste winkelstraten ligt de betalende langparkeerzone Cicindria.

Pal aan de Grote Markt kan je de wagen ook parkeren in parking Centrum onder Sluisberg.

Betalend parkeren - betalingsmogelijkheden

Parkeer je van maandag tot en met zaterdag tussen 9u en 18u in de betalende zone? Neem dan een ticket aan de dichtstbijzijnde parkeerautomaat, waar je met een bank- of kredietkaart kan betalen.

Ook sms-parkeren is mogelijk. Sms de code op de automaat gevolgd door je nummerplaat naar 4411. Wanneer je terug bij de wagen komt, sms je nogmaals ‘Q’ naar hetzelfde nummer. Hierna verlaat je de parkeerplaats. 

Is de parkeerautomaat stuk, en is er geen tweede automaat in de buurt, dan leg je de blauwe parkeerschijf achter de voorruit van jouw wagen met als aanduiding het beginuur van aankomst. Best meld je dit aan de parkeerwinkel

Parkeertarieven voor de betalende zone

In de betalende zone mag je vier uur lang parkeren. Voor de eerste twee uren betaal je 0,25 euro per kwartier. Voor het derde en vierde uur is dat 0,50 euro per kwartier. Op de Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein en in de Stapelstraat en de Luikerstraat is de parkeerduur beperkt tot twee uur aan 0,50 euro per kwartier. Tussen 18u en 09u is parkeren gratis in de hele betalende zone.

Twee zones voor kortparkeren: een blauwe en een betalende zone

In en rondom de binnenstad zijn er twee verschillende zones voor kortparkeren. In de straten van de blauwe zone mag je met de parkeerschijf twee uur gratis parkeren. Deze straten bevinden zich op een boogscheut van de winkelkern van Sint-Truiden. Gebruik de schijf van maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u. Daarop duid je het tijdstip aan waarop je de auto parkeert. Is dit bijvoorbeeld om 13u15? Dan zet je de wijzer van de schijf op 13u30. Hierdoor moet je ten laatste om 15u30 de parkeerplaats verlaten. Je kan de blauwe schijf aankopen in de Parkeerwinkel.

Dichter bij het centrum kom je in de betalende zone, waar je voor vier uur de wagen kan laten staan. U koopt hiervoor een parkeerticket aan de automaat of u betaalt per sms. Ook de centraal gelegen Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein, de Stapelstraat en de Luikerstraat bevinden zich in de betalende zone. Hier is de parkeertijd beperkt tot twee uur.

Kwartier gratis parkeren in de binnenstad

Je kan 15 minuten gratis parkeren kiezen aan de parkeerautomaten of activeren via SMS of de app-diensten. 
Iedere bezoeker van de Stad Sint-Truiden heeft recht op 2 x 15 minuten gratis parkeren per dag.

Shop&Go-parkeren

In het hele centrum van Sint-Truiden kan je Shop&Go-parkeerplaatsen terugvinden. Op zo een parkeerplaats mag je maximum 60 minuten gratis parkeren. Je moet geen parkeerticket of parkeerkaart voor personen met een beperking voorleggen.

De Shop&Go- parkeerplaatsen zijn herkenbaar aan de zwarte ronde sensor op de grond en worden aangeduid met het parkeerbord “P Max. 60 min” (de beperking van de max. tijdsduur van 60min. is van toepassing is tussen 06u00 en 18u00). De sensor registreert zelf de parkeertijd en geeft het aflopen van de parkeertijd automatisch door.

Je kan deze parkeerplaatsen hier terugvinden:

 • Grote Markt (14 plaatsen),
 • Groenmarkt (7),
 • Abdijstraat (2),
 • Diesterstraat (13),
 • Houtmarkt (2),
 • Beekstraat (3),
 • Ursulinnenstraat (3),
 • Schepen Dejonghstraat (2),
 • Luikersteenweg (1),
 • Luikerstraat (15),
 • Tichelrijlaan (5),
 • Stapelstraat (6),
 • Tiensesteenweg (6),
 • Molenstraat (2),
 • Clockemstraat (3),
 • Stationsstraat (6).

Let op: de maximale parkeerduur van 60 minuten geldt ook voor personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Ben je op zoek naar een overzicht van de gehandicaptenparkeerplaatsen in Sint-Truiden? Download dan hier het handige overzicht van de parkeerplaatsen per straat. 

Je kan alle info over de gehandicaptenparkeerplaatsen ook rechtstreeks raadplegen op je smartphone via de 'On Wheels'- app.

Laadpalen voor elektrische wagens

Op verschillende plaatsen in het centrum van Sint-Truiden zijn er laadpalen voor elektrische wagens terug te vinden. Via de app Smoov kan je elke laadpunt terugvinden en zien of dit punt nog beschikbaar is.
Als je in een betalende zone gaat laden, moet je ook een parkeerticket kopen. 

Naar top