Orgaandonor worden na overlijden

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatst mogelijke behandeling.  

Donatie van menselijk lichaamsmateriaal (voorheen orgaandonatie) na overlijden zal vaak het leven van andere personen redden.

Je kan daarom persoonlijk een verklaring afleggen over het wegnemen van organen, cellen en weefsels, bestemd voor transplantatie. Dergelijke instemming is ook mogelijk voor vervaardiging van geneesmiddelen en voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor wie?

  • Personen ingeschreven in bevolkingsregister of meer dan 6 maanden ingeschreven in vreemdelingenregister van Sint-Truiden
  • Vreemde onderdanen meer dan 6 maanden ingeschreven in vreemdelingenregister van Sint-Truiden

 

Voorwaarde?

  • Wilsbekwaam zijn om zelfstandig dergelijke beslissing te kunnen nemen

Prijs?
Gratis

Hoe aanvragen?

Persoonlijk aan het loket bij de dienst Bevolking

  • Vanaf 1 juli online registreren via deze website (niet voor minderjarigen en wilsonbekwame personen)
  • Vanaf 1 juli bij jouw huisdokter

Wat moet je doen?
Het basisprincipe is dat organen, cellen en weefsels kunnen weggenomen worden bij iedereen die zijn woonplaats in België heeft, tenzij men bij leven verzet heeft aangetekend.

Als je overlijdt, zal de geneesheer goedkeuring voor het wegnemen van jouw organen, cellen en weefsels vragen aan de familie. Je bent dus nooit zeker of jouw familie zal instemmen met jouw wens om jouw lichaamsmateriaal af te staan. Als je wenst dat er geen goedkeuring aan de familie gevraagd wordt, kan je uitdrukkelijk instemmen door een wilsverklaring in te dienen bij de dienst Bevolking.

Als je niets wenst af te staan, kan je bij de dienst Bevolking jouw verzet laten registreren.

Je kan jouw verklaring op elk moment intrekken of wijzigen bij de dienst Bevolking. Onze medewerker registreert jouw verklaring bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, deze opneemt in een databank. Bij jouw overlijden raadpleegt de geneesheer deze databank.

Tip?
Na jouw registratie kan je gratis een leifkaart aanvragen waarop jouw wilsverklaringen (donatie lichaamsmateriaal, negatieve wilsverklaring, euthanasie, uitvaart, lichaam aan wetenschap schenken) vermeld zijn. Deze kaart is bedoeld om in jouw portefeuille te bewaren, zodat artsen en hulpverleners kunnen rekening houden met jouw voorafgaande zorgplanning.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitsbewijs
  • Ingevulde en ondertekende originele verklaring

 

Hier vind je meer informatie over afstand doen van organen.

Ook op de website van Leif vind je meer informatie.

BijlageGrootte
PDF icon Verklaring donatie organen en menselijk lichaamsmateriaal.pdf89.4 KB