Jury

Guido Wulms-prijs

Katrien Frederix

Jurylid Katrien FrederixJurylid Katrien Frederix
Katrien Frederix werd in 1980 in Sint-Truiden geboren. Ze studeerde Germaanse Talen aan de Katholieke Universiteit van Leuven waar ze in 2002 met grote onderscheiding afstudeerde. Nadien volgde Katrien nog de lerarenopleiding aan diezelfde universiteit. Ook in haar vrije tijd hield ze zich bezig met taal. Zes jaar lang ging ze trouw naar de lessen woordkunst in de Haspengouwse Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Na haar studies kon ze dadelijk aan de slag bij Hasp-O Centrum,  waar ze nog steeds Nederlands en Duits onderwijst. Sinds 2005 zetelt ze in de jury van de Guido Wulms-prijs van de stad Sint-Truiden. Sinds 2008 prijkt haar funeraire gedicht Dicht op een grafzuil op het kerkhof van Gorsem en het gedicht verscheen ook in de verzamelbundel met funeraire poëzie Woorden sterven niet (Sint-Truiden, 2008). Verder werkte ze in 2012 mee aan het project Frit Nepal. Haar gedicht Opklaringen verscheen in de gelijknamige bundel. Tot slot speelt Katrien ook graag toneel. Zo is ze actief in het  oudste theatergezelschap van onze stad Pol Stas.

Herman Fabré

Jurylid Herman FabréJurylid Herman Fabré
Vanaf het begin maakt Herman Fabré deel uit van de redactie van het literair tijdschrift “Appel” dat aan de basis ligt van de literaire prijzen van de stad Sint-Truiden. In de literatuur gaat Herman's belangstelling uit naar poëzie.

"Het lezen van een gedicht doet ons nadenken over menselijke én-tweeledigheid zoals die in de kosmos is geprogrammeerd. Een gedicht is pas geslaagd als een dichter zijn tekst zo gebald mogelijk maakt d.i. met zo weinig mogelijk woorden als mogelijk de én-tweeledigheid vertolkt. Deze eigenschap noemt men dichtheid."

Herman Rohaert (voorzitter)

Jurylid Herman RohaertJurylid Herman Rohaert
Dichter, neerlandicus, literair criticus, gewezen redactielid van de literaire tijdschriften Appel en Verba.  Docent schrijfcursus aan de academie van Genk, Maasmechelen.

Jurylid van verschillende literaire wedstrijden, winnaar van verschillende literaire prijzen, auteur van talrijke publicaties in een brede waaier van literaire tijdschriften, auteur van verschillende dichtbundels bij Uitgeverij P., lid van voormalig dichterscollectief mengmeTTaal. Meer info via www.hermanrohaertdichter.com of www.hermanrohaert.wordpress.com.

Charlotte Willems

Jurylid Charlotte WillemsJurylid Charlotte Willems
Charlotte is een rasechte Truienaar die momenteel in Leuven woont.  Recent studeerde ze af als cultureel agoog aan de Vrije Universiteit Brussel. Dankzij deze studie leerde ze hoe krachtig kunst en cultuur als middel zijn om mensen te verbinden en begeleiden in onze huidige samenleving.

Aangezien haar liefde voor poëzie en literatuur van generatie op generatie werd doorgegeven, is ze erg enthousiast om vanaf dit jaar als jurylid deel uit te mogen maken van de Literaire Prijzen.

Marleen Wulms

Jurylid Marleen WulmsJurylid Marleen Wulms
Marleen Wulms is de oudste dochter van Guido en Maggy Wulms-Knaepen. Ze is leerkracht Frans en Geschiedenis. Zelf is ze een aantal jaren werkzaam geweest in de  culturele sector eerst als  bibliotheekmedewerker en later als cultuurfunctionaris. Tot 2000 lid was ze lid van de redactie van het Literaire tijdschrift ‘Appel’. De laatste twintig jaar is ze al lid en secretaris van de Literaire Jury’s van de Stad Sint-Truiden.

Margot Delaet

Jurylid Margot DelaetJurylid Margot Delaet
Margot Delaet is dichter, fotograaf en student filosofie. Met haar gedichten won ze ooit zelf de Jongerenprijs van Sint-Truiden, SOET, Kunstbende en de Vredespoëzieprijs. Ze publiceerde in Op Ruwe Planken, Meander Magazine, Notulen van het Onzichtbare en Imbiza Journal, en trad onder andere op tijdens Museum Night Fever, Asmara Addis Literary Festival (in Exile), Orde van de Dag, Poetry Africa, Brussels Planetarium Poetry Fest, De Kotroute en Dichters in de Prinsentuin. Daarnaast is ze geïnteresseerd in literaire vertaling van en naar het Engels, en vertaalde ze werk voor Read My World festival. Momenteel is Margot Fruitdichter van Haspengouw.

Hendrik Prijs-Prijs

Ann Ecker

Jurylid Ann EckerJurylid Ann Ecker
Ann Ecker is lector Engels aan de PXL. Vertalen en tolken zijn haar ding. Ze groeide op tussen de boeken en de bomen, haar vader had bij zijn overlijden een schat van ongeveer 10,000 literaire werken. Ze koos aan de KUL Engelse literatuur als major en als lector Engels volgde ze altijd de Man Booker prize. De prijswinnaars stonden steevast op de leeslijst van haar bachelor studenten. 
Ann begeleidt ook al 36 jaar de leesclubs van Markant. Ze is ook actief bij de Orde van den Prince waar geletterdheid hoog in het vaandel wordt gedragen. Gedichten van haar hand werden ook opgenomen in de Coronabundel van de Orde.

Luk Robijns (voorzitter)

Jurylid Luk RobijnsJurylid Luk Robijns
Luk Robijns was gedurende 20 jaar leraar aan een lerarenopleiding. Hij was Adviseur en adjunct-kabinetschef bij een Vlaams minister gedurende 4 jaar.
Secretaris hoger onderwijs bij de Vlor (Vlaamse onderwijsraad) voor 1 jaar.
Inspecteur van het provinciaal onderwijs Limburg gedurende  een kleine 15 jaar.
Hij heeft bestuursmandaten (vroeger en nu) in diverse verenigingen rond sociale opbouw, media, natuur en cultuur.

Marleen Wulms

Zie hierboven.

Margot Delaet

Zie hierboven.

Jeugdjury

Anke De Vrij (voorzitter)

Jurylid Anke De VrijJurylid Anke De Vrij
Anke De Vrij volgde een opleiding toneel en voordracht aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en Antwerpen (Hogeschool) en was enkele jaren werkzaam als beroepsactrice. Ze publiceerde twee romans: ‘Sporen’ en ‘De Duivelsdans’ en gaf  les aan de Academie Haspengouw (Podium-Woord) te Sint-Truiden. Ze schrijft en brengt regelmatig poëzie zowel in België als in Nederland en dit ook wel in combinatie met een andere passie ‘fotografie’. Voor kleuters en jonge kinderen vertelt/brengt ze sprookjes. Eind 2012 kwam haar dichtbundel  ‘Verlangen’ uit! en eind 2019 publiceerde ‘Het Punt’ haar dichtbundel ‘Waartoe’.

Joost Stockx (Jee Kast)

Jurylid JeeKastJurylid JeeKast

Jee Kast (1977) is een van de meest prominente performance-dichters in Vlaanderen. Hij werd onder andere bekend door door te boksen naar de finale van Belgium's Got Talent 2012. Jee Kast maakt taalgerichte performances die variëren van poëzie tot op-maat-gemaakte bedrijfsoptredens. Van TEDxperformances en verscheidene plaatsen in nationale Finale Poetry Slam te Nederland tot de kleinste, donkere cafeetjes en gezellige huiskameroptredens. (tekst van auteurslezingen.be)

In 2009 won Jee Kast de ‘Dicht-slam-rap Boxtel’ en behaalde hij een plaats in de finale van het Nederlandse Kampioenschap Poetry Slam. In 2010 won hij de regionale Poetry Slam-finale in Eindhoven en kwam hij in de halve finale van het Nederlands Kampioenschap terecht. In 2012 behaalde hij hierbij de tweede plaats.

Mona Thijs

Jurylid Mona ThijsJurylid Mona Thijs
Mona Thijs (1999) behaalde in 2022 een master woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen met het prozaverhaal Schootheuvel, dat werd genomineerd voor de Afstudeerprijs 2022. Ze schrijft, maakt theater en gaat in haar kunstpraktijk graag het gesprek aan met mensen en locaties. Blueberries leave bruises on the skin, de danstheatervoorstelling die ze samen met Astrid De Haes regisseerde, gaat vanaf seizoen ’23 - ’24 op tour in Vlaanderen. 

Kato De Bruycker

Jurylid Kato DebruyckerJurylid Kato Debruycker
Kato studeert bio-ingenierswetenschappen, maar is ook graag met literatuur bezig. In 2022 won ze zelf de jongerenprijs voor kortverhaal van de stad Sint-Truiden. Buiten kortverhalen heeft ze op haar 15e een boek geschreven dat in 2020 een nominatie kreeg in de categorie Young Adult bij een kleine uitgeverij. Doorheen alles wat ze schrijft is onrecht in de wereld een belangrijk thema. Door erover te schrijven wil ze mensen bewust maken van bepaalde problemen die we soms liever negeren.

Naar top