LGBTQIA+

Het lokaal bestuur Sint-Truiden hecht veel belang aan het welbevinden van alle burgers. In Sint-Truiden worden alle inwoners gekoesterd voor wie ze zijn, ongeacht herkomst, huidskleur, leeftijd, vermogen, gender of seksuele voorkeur.

Sint-Truiden verbindt zich er graag toe om het lokaal regenboogbeleid verder uit te bouwen zodat alle inwoners zich welkom kunnen voelen in onze stad. Daarom ondertekende het beleid de engagements- en partnerschapsverklaring 2019-2025 van Regenbooghuis Limburg.

De ondertekenaars engageren zich om:

  • discriminatie, intimidatie en geweld tegen holebi-  en transpersonen krachtig te bestrijden;
  • te bevorderen dat holebi- en transpersonen zich veilig(er) weten, weerbaar zijn en zich goed voelen op straat, op het werk, in de zorg, in de sport en in hun eigen sociale kring;
  • te bevorderen dat holebi- en transpersonen voor hun seksuele voorkeur en genderidentiteit durven uitkomen;
  • te stimuleren dat holebiseksualiteit en genderidentiteit meer bespreekbaar worden onder jongeren op school en in kringen waar deze onderwerpen nog taboe zijn en dat holebi- en transpersonen daarbij ondersteuning krijgen;
  • de gezamenlijke doelstellingen ten aanzien van veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van holebi’s en transgenders vertalen naar de werking van het lokaal bestuur;
  • kennis te verzamelen en  te verspreiden. Omdat dit belangrijk is, stellen de verschillende verenigingen voor holebi- en transpersonen aan de gemeente informatie beschikbaar over goede praktijkvoorbeelden;
  • vormingsmomenten te organiseren binnen de diensten van het lokaal bestuur. Deze vorming zal worden verzorgd door Regenbooghuis Limburg vzw.

Het bestuur van de stad Sint-Truiden ondersteunt de bovenstaande engagementsverklaring niet alleen met woorden, maar ook in haar dagelijks beleid 

Nuttige contacten

Lumi

Lumi luistert naar iedereen met vragen over holebiseksualiteit en gender. Ook ouders, leerkrachten, hulpverleners, ... kunnen bij ons terecht voor een luisterend oor of informatie.
Bij Lumi wordt geluisterd zonder vooroordelen. Geen enkele overtuiging of levenswijze wordt hoger ingeschat dan een andere. Objectiviteit, luisterbereidheid en correctheid staan centraal. Wat verteld wordt, blijft tussen de oproeper en de vrijwilliger. Lumi is telefonisch bereikbaar (0800 99 533) op maandag en woensdag van 18u30 tot 21u30. Chatten kan op maandag, woensdag en donderdagavond tussen 18u30 en 21u30. Je vindt ook veel informatie op de website van Lumi.

Transgender Infopunt

Alle info vind je terug op deze website.
Het infopunt is op het gratis nummer 0800 96 316 bereikbaar of per mail op contact@transgenderinfo.be. Je kan ook online een afspraak maken.

Facebookpagina voor ouders

Wist je dat er een facebookpagina is opgericht voor ouders van genderzoekende en transgenderkinderen en – jongeren?

De facebookgroep werd opgericht samen met CAW en Transgender Infopunt. Het doek van de privé-facebookgroep is om ouders in contact te brengen met andere ouders.

Wil je toegevoegd worden, dan stuur je een mail naar ouderwerking.transparent@gmail.com

Regenbooghuis Limburg

Regenbooghuis Limburg is hét Limburgs aanspreekpunt rond seksuele en genderdiversiteit en de warme thuishaven voor de Limburgse regenbooggemeenschap. We ondersteunen de aangesloten regenboogverenigingen, sensibiliseren, informeren en vormen onze vrijwilligers, de verenigingen en de Limburgse gemeenschap. Regenbooghuis Limburg is ook de fysieke locatie waar alle verenigingen terecht kunnen voor hun activiteiten en waar holebi’s, transgenders en sympathisanten elkaar kunnen ontmoeten in een ontspannen sfeer.

çavaria

Çavaria inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Ze streeft het welzijn na en komt op voor de rechten van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders in alle aspecten van het dagelijkse leven. Meer info vind je op de website van çavaria.

Hulplijnen

Zit je met vragen of wil je een babbel zonder vooroordelen? Neem dan contact op met één van deze hulplijnen: AwelTele-OnthaalZelfmoordlijnDruglijnStop it now.

Q&A

Hoe omgaan met online haatberichten? 

Reageer tegen anti-LGBTI haatboodschappen en haatmisdrijven via deze website.

Waar kan je terecht bij een geval van discriminatie?

Informatie over waar iemand terecht kan in gevallen van discriminatie, vind je op deze website

Je voornaam en geslachtsregistratie aanpassen bij de burgerlijke stand?

Meer info vind je hier.

Bij Unia ontvangen ze elk jaar een honderdtal meldingen over discriminatie van en haat tegen LGBTI+ mensen. En dat is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg: om allerlei redenen beslissen slachtoffers van discriminatie en haat vaak om niet te reageren. Daarom roept Unia iedereen op om dat wél te doen, of het nu gaat om alledaagse of om ernstige feiten.

Ga naar de website van Unia

Naar top