Internationaal rijbewijs

Let op! Coronamaatregelen!

Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, vragen we je om je aanvragen zoveel mogelijk elektronisch te regelen. Informeer je bij dienst Rijbewijzen welke documenten je kan indienen vooraleer je aan te melden in het stadskantoor. Informatie kan je bekomen via info.burgerzaken@sint-truiden.be of via het Contactcenter op 011 70 14 14.

Enkel indien noodzakelijk is het loket Rijbewijzen op afspraak geopend. Maak hier een afspraak of via het ContactCenter op 011 70 14 14 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 16 uur en zaterdag van 9 uur tot 12 uur uitgezonderd feestdagen).

Meer info over het volgen van rijlessen en het behalen van een rijbewijs tijdens de coronacrisis vind je hier.

Als je binnen de Europese Economische Ruimte (EER) reist, dan kan je met jouw Belgisch rijbewijs een voertuig besturen.

Het internationaal rijbewijs is een vertaling van het nationaal rijbewijs. Je hebt een internationaal rijbewijs nodig als je naar een land buiten de EER reist, dat het Belgisch rijbewijs niet erkent. Om te weten welk rijbewijs je nodig hebt, is het aangewezen de ambassade of het consulaat van het bestemmingsland te raadplegen.

Je kan het slechts gebruiken in combinatie met jouw geldig nationaal rijbewijs.

Opgelet! Het in België afgeleverde internationale rijbewijs kan je niet als geldig rijbewijs in België zelf gebruiken. Het vervangt het Belgisch rijbewijs hier niet. Het is ook niet geldig als je als Belg in een ander land woont en je het daar gebruiken wil. Je moet in dat geval een rijbewijs aanvragen in het land, waar je woont.

Voor wie?
Iedere inwoner van Sint-Truiden in het bezit van een geldige identiteitsbewijs en van een geldig Belgisch of Europees rijbewijs

Opgelet! Je mag geen lopend verval van het recht tot sturen hebben!

Geldigheidsduur?
3 jaar

Opgelet! Als jouw nationaal rijbewijs minder lang geldig is, heeft het internationaal rijbewijs dezelfde geldigheidsdatum als jouw nationale rijbewijs.

Leveringstermijn?
1 werkdag

Prijs?
25 euro, cash of met de bankkaart te betalen

Hoe aanvragen?

Persoonlijk aan het loket bij de dienst bevolking. Hiervoor kan je een afspraak maken.

Wat moet je doen?
Je mag volmacht geven aan een andere persoon om het internationaal rijbewijs af te halen door onderstaand formulier te downloaden.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitsbewijs
  • Recente en gelijkende pasfoto die voldoet aan de voorwaarden van de fotomatrix. Indien je de foto van jouw e-ID wenst te gebruiken is geen foto nodig op voorwaarde dat je nog gelijkend bent met de foto en je e-ID nog voldoende geldig is.
  • Geldig Belgisch of Europees rijbewijs
  • Oud internationaal rijbewijs
  • Attest van verlies of diefstal van de politie (als jouw internationaal rijbewijs verloren of gestolen is)
  • Bedrag met de bankkaart te betalen. In uitzonderlijke gevallen aanvaarden we ook cash geld.

Wat meebrengen bij afhaling?