Huisvuilophaling

Volgende afvalfracties worden bij je thuis opgehaald.

PMD
P= Plastic flessen en flacons van douchegel, drankflessen, shampoo, flacons van wasmiddel…)
M= Metalen verpakkingen van drankblikjes, conservenblikken, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminiumschaaltjes en –bakjes, metalen deksels en doppen)
D= drankkartons)

Wat hoort niet in de PMD-zak?
Alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (bijvoorbeeld yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakjes en folie, charcuterieschaaltjes, fruitbakjes), aluminiumfolie en piepschuim.

PMD-zakken kopen?
In de meeste supermarkten of bij het stadsloket in het stadskantoor.
1 rol = 20 pmd-zakken: kostprijs 3 euro.

Papier en karton
Papier en karton kan maandelijks meegegeven worden met de huis-aan huisinzameling:

  • bied je oud papier aan in een doos of in balen samengebonden met natuurtouw;
  • verwijder plastic folie van kranten, tijdschriften of reclamebladen;
  • vouw kartonnen dozen samen;

Per inzamelbeurt mag maximaal 1m³ aan papier en karton worden aangeboden en de bundel of doos mag maximum 15 kg wegen.
Opgelet: papier en karton dat op een andere manier wordt aangeboden (bijvoorbeeld in plastic kratten) zal niet worden meegenomen.

Restafval = bordeaux huisvuilzak
Het restafval wordt om de twee weken opgehaald.

Er zijn 2 maten van bordeaux huisvuilzakken (restafval); een grote (44 liter) en kleine (22 liter) zak, met het opschrift ‘Limburg.net’. De zakken dienen zorgvuldig gesloten te worden en mogen geen scheuren, barsten of lekken vertonen; duw je afval niet te fel aan wanneer je het in de zak steekt.  De huisvuilzak is niet eindeloos elastisch. Scherpe voorwerpen zoals kleine glasscherven, satéstokjes, (scheer)mesjes, moet goed verpakt worden en in het midden van de vuilzak deponeren.  Zo zijn ze niet meer gevaarlijk en doen ze de huisvuilzak niet scheuren.
- De kleine huisvuilzakken kosten 6,25 euro per rol.
- De grote huisvuilzakken kosten 12,5 euro per rol.

Respecteer het maximumgewicht dat op de zak vermeld staat! Huisvuilzakken met bijvoorbeeld luiers of kattenbakkorrels je best niet helemaal. Het gewicht van de aangeboden zak mag niet groter zijn dan: 5 kg voor een huisvuilzak van 22 liter en 10 kg voor een huisvuilzak van 44 liter.

Bij het aanbieden moet er steeds een voldoende grote handgreep voorzien worden, zodat de ophalers het gemakkelijk kunnen vastgrijpen. Zakken die dichtgekleefd zijn met plakband (geen handgreep hebben), worden niet meegenomen. Aan de zak mag niets worden vastgebonden of bevestigd.

Glas
Glas wordt maandelijks huis-aan-huis opgehaald. 

Per gezin wordt één glasbak ter beschikking gesteld. Indien je nog niet over een glasbak beschikt, kan je deze afhalen in het stadswerkhuis. In de glasbak mogen enkel glazen flessen, bokalen en degelijke.  Er wordt geen gewapend glas, spiegelglas, autoruiten, lampen, vuurvast glas, beeldbuizen, serreglas, brillenglazen, porselein, aardewerk en vensterglas aanvaard. De deksels en de stoppen moeten verwijderd zijn en de flessen en de bokalen gespoeld.  Zorg er voor dat de ophalers zich niet kunnen kwetsen aan eventuele scherven in je glasbak. Bekijk hier hoe je best je glasbak aanbiedt.

Snoeiafval
Jaarlijks gebeuren er verschillende ophalingen van snoeiafval. De precieze data kan je vinden in je afvalkalender.

Het snoeiafval mag maximaal 4m³ bedragen en moet samengebonden met een organisch afbreekbaar touw, in bundels van maximum 1,5 meter lengte en 25 kg. aangeboden worden. De takken mogen maximaal 15 cm diameter hebben. Alles moet vrij zijn van aanklevende aarde.

GFT
Groente-, fruit- en tuinafval moet gedeponeerd worden in de groene GFT-container.  Deze wordt om de 14-dagen geledigd.  De precieze data vind je op de afvalkalender.
Vanaf 1 januari veranderen de sorteerregels voor GFT. Bekijk hier wat vanaf 1 januari 2019 in de GFT-container mag en wat niet.

In de GFT-container kan je compostzakken plaatsen, deze zijn te koop bij het stadsloket in het stadskantoor. Het gebruik van deze zakken is niet verplicht, maar ze houden de container properder.  Het is toegelaten om een composteerbaar zakje in de gft-bak te gooien.  Om er zeker van te zijn dat de zakjes biologisch afbreekbaar zijn in een industriële composteerinstallatie worden enkel zakjes toegelaten die voldoen aan de vereisten van de EU-verpakkingsrichtlijn (94/62/EEG) en gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN 13432:2000. Er zijn ondertussen heel wat zakjes op de markt.  Zoek dus steeds naar de vermelding of de zakjes conform de Europese norm zijn.  Als één van de volgende labels op de verpakking staat ‘OK-compost Industrial’-label, het ‘OK-compost Home’-label of het Seedling-label) ben je altijd zeker.

Alle andere bio-afbreekbare zakken mogen niet gebruikt worden. Voor het gebruik van de GFT-container moet een sticker gekocht worden aan het stadsloket in het stadskantoor. Vergeet hiervoor je identiteitskaart niet mee te nemen.

Grofvuil
Grofvuil wordt 1 keer per maand aan huis opgehaald.  De ophaling moet aangevraagd worden. De grofvuilsticker (20 euro) kan je aankopen bij het Stadsloket.
Je kan de ophaling van grofvuil aan huis kan als volgt aanvragen: telefonisch 0800 90 720 of online. De aanvraag moet minstens 8 dagen voor de voorziene ophaaldag ingediend worden. Plaats op de dag van de ophaling het grofvuil vόόr 6 uur ’s morgens of de avond voordien buiten. Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of een samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 70 kg.  Het mag maximaal 2 m lang en 1 m breed zijn en het totaalvolume is beperkt tot 2m² per aanbieding.  Grofvuil aangeboden in zakken, wordt niet meegenomen (dit is huisvuil).

Deze categorieën van afval vallen niet onder grofvuil: afgedankte elektrische apparaten, oude metalen, bouwpuin, houtafval, afval met een gemengde samenstelling dat in een huisvuilzak past.

Opgelet!
Huishoudelijke afvalstoffen mogen slechts worden buitengeplaatst op de dag vόόr de ophaling ten vroegste vanaf 18u en ten laatste op de dag van de ophaling om 6u uur.

Beter nog dan afval creëren en meegeven bij de afvalophaling is afval voorkomen. Bekijk hier hoe je afval het best kan voorkomen.