Huisvuilophaling

Meer informatie over de nieuwe blauwe zak, waar je nog met oude zakken terechtkunt, het tijdelijke tekort aan afvalzakken en het Optimo-platform vind je hier.

Volgende afvalfracties worden bij je thuis opgehaald. De sorteerregels van deze huis-aan-huisophalingen kan je ook lezen in de handige brochure onderaan deze pagina. 

PMD en blauwe zak
Sinds 1 april zijn de sorteerregels veranderd. Voor pmd, de afvalfractie die ook bij jouw thuis wordt opgehaald: alle plastic huishoudelijke verpakkingen mogen nu mee gesorteerd worden.

P= Plastic flessen en flacons van douchegel, drankflessen, shampoo, flacons van wasmiddel…)
M= Metalen verpakkingen van drankblikjes, conservenblikken, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminiumschaaltjes en –bakjes, metalen deksels en doppen)
D= drankkartons)

Yoghurtpotjes en botervlootjes, schuimschaaltjes van charcuterie en zuivel, plastic wikkels en zakjes, plastic bloempotjes en bekers, plastic doosjes, verpakkingsfolies, zelfs chipszakjes…: het mag voortaan allemaal in de blauwe pmd-zak!

Meer informatie over het gebruik van de blauwe zak vind je hier!

PMD voor het onderwijs (https://limburg.net/school/afvalinzameling-op-school)

Papier en karton
Papier en karton kan maandelijks meegegeven worden met de huis-aan huisinzameling:

  • bied je oud papier aan in een doos of in balen samengebonden met natuurtouw;
  • verwijder plastic folie van kranten, tijdschriften of reclamebladen;
  • vouw kartonnen dozen samen;

Per inzamelbeurt mag maximaal 1m³ aan papier en karton worden aangeboden en de bundel of doos mag maximum 15 kg wegen.
Opgelet: papier en karton dat op een andere manier wordt aangeboden (bijvoorbeeld in plastic kratten) zal niet worden meegenomen.

Restafval = grijze huisvuilzak
Het restafval wordt om de twee weken opgehaald.

Er zijn 2 maten van huisvuilzakken (restafval); een grote (44 liter) en kleine (22 liter) zak, met het opschrift ‘Limburg.net’. De zakken dienen zorgvuldig gesloten te worden en mogen geen scheuren, barsten of lekken vertonen; duw je afval niet te fel aan wanneer je het in de zak steekt.  De huisvuilzak is niet eindeloos elastisch. Scherpe voorwerpen zoals kleine glasscherven, satéstokjes, (scheer)mesjes, moet goed verpakt worden en in het midden van de vuilzak deponeren.  Zo zijn ze niet meer gevaarlijk en doen ze de huisvuilzak niet scheuren.
- De kleine huisvuilzakken kosten 6,25 euro per rol.
- De grote huisvuilzakken kosten 12,5 euro per rol.

Respecteer het maximumgewicht dat op de zak vermeld staat! Huisvuilzakken met bijvoorbeeld luiers of kattenbakkorrels verdeel je het best over een aantal restafvalzakken. Het gewicht van de aangeboden zak mag niet groter zijn dan: 5 kg voor een huisvuilzak van 22 liter en 10 kg voor een huisvuilzak van 44 liter.

Bij het aanbieden moet er steeds een voldoende grote handgreep voorzien worden, zodat de ophalers het gemakkelijk kunnen vastgrijpen. Zakken die dichtgekleefd zijn met plakband (geen handgreep hebben), worden niet meegenomen. Aan de zak mag niets worden vastgebonden of bevestigd.

Breng je huisvuilzak tijdens de zomermaanden, naar het containerpark (geldig vanaf 14 juni 2022 tot en met 10 september 2022)
Heb jij een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je met vakantie vertrekt of heb jij  beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens de warme zomermaanden een volle huisvuilzak in huis te hebben?

Dan kan je deze zak tijdens de zomermaanden (tot 10 september 2022) naar het containerpark brengen.  Het aangeboden afval moet wel in een daartoe behorende grijze huisvuilzak van Limburg.net zitten.

Glas
Glas wordt maandelijks huis-aan-huis opgehaald. 

Per gezin wordt één glasbak ter beschikking gesteld. Indien je nog niet over een glasbak beschikt, kan je deze afhalen in het stadswerkhuis. In de glasbak mogen enkel glazen flessen, bokalen en degelijke.  Er wordt geen gewapend glas, spiegelglas, autoruiten, lampen, vuurvast glas, beeldbuizen, serreglas, brillenglazen, porselein, aardewerk en vensterglas aanvaard. De deksels en de stoppen moeten verwijderd zijn en de flessen en de bokalen gespoeld.  Zorg er voor dat de ophalers zich niet kunnen kwetsen aan eventuele scherven in je glasbak. Bekijk hier hoe je best je glasbak aanbiedt.

Snoeiafval
Jaarlijks gebeuren er verschillende ophalingen van snoeiafval. De precieze data kan je vinden in je afvalkalender.

Het snoeiafval mag maximaal 4m³ bedragen en moet samengebonden met een organisch afbreekbaar touw, in bundels van maximum 1,5 meter lengte en 25 kg. aangeboden worden. De takken mogen maximaal 15 cm diameter hebben. Alles moet vrij zijn van aanklevende aarde.

GFT
Groente-, fruit- en tuinafval moet gedeponeerd worden in de groene GFT-container.  Deze wordt om de 14-dagen geledigd.  De precieze data vind je op de afvalkalender.
Vanaf 1 januari veranderen de sorteerregels voor GFT. Bekijk hier wat vanaf 1 januari 2019 in de GFT-container mag en wat niet.

Het is toegelaten om een composteerbaar zakje in de gft-bak te gooien.  Om er zeker van te zijn dat de zakjes biologisch afbreekbaar zijn in een industriële composteerinstallatie worden enkel zakjes toegelaten die voldoen aan de vereisten van de EU-verpakkingsrichtlijn (94/62/EEG) en gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN 13432:2000. Er zijn ondertussen heel wat zakjes op de markt.  Zoek dus steeds naar de vermelding of de zakjes conform de Europese norm zijn.  Als één van de volgende labels op de verpakking staat ‘OK-compost Industrial’-label, het ‘OK-compost Home’-label of het Seedling-label) ben je altijd zeker.

Alle andere bio-afbreekbare zakken mogen niet gebruikt worden. Voor het gebruik van de GFT-container moet een sticker gekocht worden aan het loket vrije inloop in het stadskantoor. Vergeet hiervoor je identiteitskaart niet mee te nemen. 

Grofvuil
Grofvuil laten ophalen? Limburg.net doet het voor jou.

Dat regel je vanaf nu online via de website van Limburg.NET.

Wat is grofvuil?
Grofvuil is afval dat niet selectief ingezameld wordt en te groot is voor de huisvuilzak.  Het afval is meestal samengesteld uit verschillende materialen.
Voorbeelden van grofvuil zijn; groot niet-herbruikbaar speelgoed, gipsplaten, glaswol en isolatiemateriaal, plastic buizen, oude matrassen, matten en tapijten, linoleum en vinyltapijt, versleten sanitair materiaal, ….

Wat is geen grofvuil?
- afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), zoals koelkasten, diepvriezers, ovens, …
- recycleerbaar afval of kringloopgoederen
- afval met gemengde samenstelling dat in een huisvuilzak past
- bouwafval en asbestafval
- gevaarlijk afval
- houtafval

Hoe bied ik het grofvuil aan?
Plaats het grofvuil buiten na zonsondergang de avond voordien of voor 6.00 uur ’s morgens op de dag van de ophaling.
Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of een samengebonden bundel mag niet groter zijn dan 70 kg. Het mag maximum 2m lang en 1m breed zijn en het totaalvolume is beperkt tot 2 m³ per aanbieding.

Hoe maak ik een account voor het laten ophalen van grofvuil?

  1. Surf naar www.limburg.net/inloggen.
  2. Vul je e-mailadres in het vak ‘Nieuwe gebruiker’ en klik op ‘Ga verder als nieuwe klant’.
  3. Kies voor het onderdeel ‘volledige registratie’.
  4. Eénmalig vragen wij om je identiteit te bevestigen aan de hand van je eID (kaartlezer) of de app itsme. Om de registratie af te ronden vragen wij éénmalig om je identiteit te bevestigen. Dit kan met je elektronische identiteitskaart (hou hiervoor een kaartlezer bij de hand) of via de app itsme.
  5. De registratie is afgerond. Vanaf nu kan je inloggen op mijn.limburg.net met jouw e-mailadres en wachtwoord.

Opgelet!
Huishoudelijke afvalstoffen mogen slechts worden buitengeplaatst op de dag vόόr de ophaling ten vroegste vanaf 18u en ten laatste op de dag van de ophaling om 6u uur.

Beter nog dan afval creëren en meegeven bij de afvalophaling is afval voorkomen. Bekijk hier hoe je afval het best kan voorkomen.

BijlageGrootte
PDF icon Sorteergids 20223.67 MB