Hondenpoep

Maak kennis met Truuke, de stadshond van Sint-Truiden. Hij wil hondeneigenaars aanmoedigen om hondenpoep van hun hond altijd op te ruimen. Zowel in de natuur als in de stad zorgt hondenpoep voor veel ergernis. Overlast van hondenpoep staat met stip in de top 3 van meest irritante zaken, vooral bij niet-hondenbezitters. Sinds enkele jaren merken we ook dat veel mensen pondenpoep wel opruimen maar zakjes in de rioolputjes of in de natuur achterlaten. Hondenpoep(zakje) die niet in de vuilnisbak belandt, maar in de berm of op de stoep wordt gecategoriseerd als zwerfvuil.

Gezondheidsrisico

Een van de grootste redenen om hondenpoep op te ruimen, is om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Hondenuitwerpselen kunnen schadelijke bacteriƫn en parasieten bevatten die ziekte kunnen veroorzaken bij zowel mensen als andere dieren. Hondenbezitters dienen hun verantwoordelijkheid hierin serieus te nemen. Hondenpoep dump je dus best ook niet op de composthoop. Hondenpoep hoort bij het huishoudelijk restafval en moet verbrand worden.

Goed baasje zijn

Het bezitten van een hond brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee, en het opruimen van hondenpoep is daar een van. Je houdt van je hond en je wil niet dat zijn aanwezigheid een negatieve invloed heeft op het milieu, de gemeenschap en het plezier van andere mensen in openbare ruimtes.

Sint-Truiden houdt van dieren. Zorg ervoor dat ook anderen jouw viervoeter graag zien!

Truuke bij jou in de buurt?

De stad Sint-Truiden plaatst borden van Truuke op verschillende locaties in de stad waar veel hondenpoep gemeld wordt. Op die manier willen we buurtbewoners en voorbijgangers sensibiliseren. In die buurt worden ook extra controles gedaan, posters verdeeld en flyers verspreid.

Hondeneigenaars hebben dikwijls een vaste route en kennen elkaar ook. Als er overlast is in een bepaalde wijk, dan proberen we de hele buurt bewust te maken van de problematiek en betrekken we de buurtbewoners en verenigingen actief. Mogelijks is de dader gekend en kan die rechtstreeks op zijn gedrag worden aangesproken (zachte handhaving). 

Doe een melding rond hondenpoep via ons burgermeldsysteem.

Gas-boete

Het politiereglement is duidelijk: elke hondeneigenaar is verplicht om de hondenpoep van zijn hond onmiddellijk op te ruimen. Wist je trouwens dat je een hondenpoepzakje bij je moet hebben als je op wandel gaat met je viervoeter. Wie door de politie wordt gecontroleerd en geen zakje bij zich heeft, kan een GAS-boete van maximaal 350 EUR krijgen.

Hier vind je het GAS-reglement.

Naar top