Een hond aanschaffen

Fantastisch nieuws, je gaat een (bijkomende) hond kopen of adopteren! 

Welk ras het zal worden, heb je al wel besproken. En in de meeste gevallen is bij deze keuze het uiterlijk een belangrijke, zo niet de belangrijkste factor. Het is wel noodzakelijk dat je beseft dat je een volwaardig gezinslid toevoegt aan je gezin.

Om er voor te zorgen dat de integratie van dit nieuwe gezinslid aangenaam verloopt en dat de hond zich optimaal kan ontplooien, zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden. Het is dus geen goed idee om de keuze zomaar op het uiterlijk te baseren. 

Denk na en informeer je voor je een hond aanschaft

Hieronder vind je een goede leidraad. Bespreek met je gezin deze verschillende aspecten vóór je beslist welk ras je gaat aanschaffen. Het zal je al een heel stuk op weg helpen bij de keuze van een hond.  Op basis van de antwoorden kan je op zoek gaan naar het ras dat voor jouw specifieke situatie het meest geschikt is. 

  • Gezinssituatie: zijn er kinderen of is er een kinderwens? Hoe oud zijn je kinderen? Heb je nog andere huisdieren? Wat is hun karakter? 
  • Woonsituatie: ben je eigenaar of huurder? Woon je in een appartement of huis (al dan niet met tuin)? Hebben je buren huisdieren? Is er veel passage van voetgangers, fietsers of auto’s waarop een (waak)hond zou kunnen reageren?
  • Hoeveel tijd kan je dagelijks besteden aan wandelen, spelen, trainen met en verzorging van de hond?
  • Heb je budget voor voeding, verzorging en dierenartskosten?
  • Waar zal de hond overdag en ’s nachts verblijven? Moet de hond vaak en/of lang alleen blijven (werksituatie)?
  • Gaat de hond mee op vakantie? Gaat de hond naar familie, kennissen of naar een pension? Of schakel je een “dog sitter” in?
  • Welke activiteiten of sporten zou je graag samen met je hond willen doen?
  • Heb je eerdere ervaring in het opvoeden / trainen van honden? Ben je van plan om naar een hondenschool te gaan?
  • ...

Beschouw dit lijstje zeker niet als volledig en denk goed over na welke zaken nog van belang zijn voor jouw gezin.

Informatie over gedrag, fysieke en mentale capaciteiten en behoeften, verzorging, enzovoort… vind je makkelijk via het internet en sociale media. Ga zeker ook eens in gesprek met iemand die op één of andere manier met de opvoeding of verzorging van honden bezig is. De kans is groot dat er verschillende rassen in aanmerking komen en hieruit kan je dan op basis van persoonlijke voorkeuren je keuze bepalen.

Indien je op deze manier te werk gaat, wordt het aanschaffen, opvoeden en samenleven met een hond een heel fijne en verrijkende ervaring. Bovendien kunnen ongewenst gedrag van de hond en frustraties bij de andere gezinsleden zo worden voorkomen.

Succes met de zoektocht naar een geschikte hond en vooral veel plezier gewenst!

Naar top