Herbebossing en milieu sensibilisering Nueva Guinea

Nueva Guinea heeft een relatief korte geschiedenis. De gemeente ontstond in de jaren zestig, toen mensen zich letterlijk middenin het oerwoud gingen vestigen. Vandaaruit heeft de gemeente zich verder ontwikkeld tot een gebied dat vandaag een oppervlakte bestrijkt ter grootte van Limburg.

Helaas gingen hierdoor ook tientallen vierkante kilometers natuurgebied verloren. Dat begint de laatste jaren helaas zijn tol te eisen van het klimaat. Herbebossing en milieusensibilisering staan daarom sinds de beginjaren centraal binnen de ontwikkelingssamenwerking.

In die zin is er in Nueva Guinea bijvoorbeeld een geboortebos aangelegd. Voor iedere baby die in Sint-Truiden geboren wordt, komt er in dit bos een nieuwe boom bij. In de binnenstad bevindt er zich sinds enkele jaren bovendien een plantenkwekerij, waarmee verontreinigende grond aan de wateroevers meteen ook op een ecologische manier gesaneerd wordt.

Verder zijn er ook allerlei projecten die de lokale bevolking aanzetten om op een milieubewustere wijze te leven. Zo is er fors geïnvesteerd in publieke vuilnisbakken en sensibilisering, zodat afval niet zomaar in de natuur terechtkomt. Vanuit hetzelfde oogpunt zijn er her en der ecologische openbare toiletten geïnstalleerd.

Naar top