Geschiedenis

De stad draagt als enige in ons land de naam van de heilige die aan haar oorsprong lag. Op de rechteroever van de Cicindria op enkele kilometers ten noorden van de romeinse weg Tongeren-Tienen stichtte de jonge frankische edelman Trudo een klooster. Die gemeenschap groeide later uit tot een machtige Benedictijnenabdij met bezittingen tot ver in Duitsland en Zuid-Nederland. Rond de abdij groeide een handelsstad, op de grens tussen Brabant en Luik en het uitwisselingsgebied tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw. De abdij verdween na de Franse revolutie, maar werd vervangen door het Klein-Seminarie, waar de Limburgse intellectuele elite werd gevormd tot in de jaren 1950.

De steenweg van Luik naar Brussel liep vanaf de jaren 1720-1740 tot 1947 dwars over de grote Markt van Sint-Truiden. De stad was dan ook het grootste centrum in de provincie Limburg tot 1860. Sint-Truiden is overigens met z’n bijna 107 vierkante kilometers de grootste in de provincie qua oppervlakte.

Belangrijks monumentale ensembles zijn de vroegere abdij, het minderbroedersklooster, het begijnhof en het Speelhof. Vooral in de 19de eeuw werd Sint-Truiden een klooster- en kerkenstad. De uitgestrekte Grote Markt met centraal stadhuis uit de 17de-18de eeuw is het hart van het uitgaansleven.
Grote evenementen zijn het carnaval met als hoogtepunt de Verloure Moondagstoet, de bloesemfeesten, de internationale militaire taptoe en de zevenjaarlijkse Trudofeesten.

De stad, in 1977 uitgebreid met een krans van kasteel- en kerkdorpen, telt ongeveer 40.000 inwoners.

De psychiatrische zorgtraditie begon in Sint-Truiden omstreeks 1840 en is nog steeds prominent aanwezig (ASSTER).

De voetbalploeg KSTVV, gehuisvest in het mythische Stayen net buiten de stad, speelt in de eredivisie.

Sinds de Fruitmarkt van 1933 en de uitbouw van twee fruitveilingen geldt de stad als een centrum van deze landbouwbedrijvigheid. PC Fruit, het proefcentrum voor fruitteelt, staat aan de spits van het landbouwwetenschappelijk onderzoek.

Van de sterke militaire aanwezigheid sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog met het vliegveld Brustem en het kwartier Bevingen rest nu nog de Koninklijke School voor Onderofficieren in Saffraanberg. In de plaats kwamen een industriepark met innoverende Droneport en een opvangcentrum voor asielzoekers. Grote werkgevers zijn de onderwijsinstellingen en het Sint-Trudoziekenhuis.

Sint-Truiden heeft ook een eigen volkslied. De tekst vind je onderaan deze pagina.

Bekende Truienaren

Bekende Truienaren zijn de heilige Christina de Wonderbare, premier de Theux de Meylandt, provinciegouverneur Henri de Pitteurs-Hiegaerts, politica Caroline Gennez, ondernemer Roland Duchâtelet, chemicus Désiré Collen, kunstenaar Koen Vanmechelen, cartoonist Kim Duchateau, auteur Toni Coppers, voetbalkeeper en Gouden Schoen-winnaar Simon Mignolet en gymnaste en Olympisch kampioene Nina Derwael.

Auteur Aldous Huxley verbleef een tijd in deze stad en vereeuwigde ze in zijn novelle 'Uncle Spencer'.

Erfgoud

Meer weten over onze rijke geschiedenis? 

Surf dan verder naar Erfgoud.be, een digitale encyclopedie over de lokale geschiedenis!

Naar top