Gauwdiefstal

Tijdens de zaterdagmarkt op de Grote Markt in Sint-Truiden worden er soms handtassen, portefeuilles en andere kleine voorwerpen gestolen. De gauwdieven maken gebruik van de drukte op de markt en van de onoplettendheid van de marktbezoekers om hen te beroven. De gemeenschapswachten doen wekelijks toezicht op de zaterdagmarkt. Ze wijzen mensen op openstaande handtassen en houden een oogje in het zeil.

Gauwdiefstal voorkomen

Maak zeker  gebruik van volgende tips om gauwdiefstal te voorkomen:

  • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Hou je abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat je je portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat je minder aandachtig bent.

  • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen.

  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer je toevallig wordt aangelopen of wanneer er in je omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.

  • Persoonlijke papieren die je niet verplicht bij je moet hebben, kan je best thuis laten. Als je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger je rijbewijs die dag uit je portefeuille te halen.

  • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen. Sluit daarom je handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd. Of je nu wandelt, stilstaat of zit, hou je handtas steeds in het oog en hou ze dicht tegen je aan.

  • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer je deze zakken afsluit. Haal je je portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.

  • Bewaar je bankkaarten, sleutels, en documenten waarop je adres aangeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van je bankkaarten(en) kan je best uit het hoofd leren.

  • Beperk de hoeveelheid cash geld dat je bij hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten. Ze zijn een veilig betaalmiddel.
     

Toch slachtoffer?

Doe dan onmiddellijk aangifte van diefstal bij de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom - Nieuwerkerken via het nummer 101. Jouw hulp is zeer belangrijk om te voorkomen dat gauwdieven diezelfde dag nog andere slachtoffers maken.

Naar top