Fietsdiefstal

Fietsen is leuk, zeker wanneer het goed weer is. Het is echter belangrijk dat je je fiets altijd goed op slot doet, want jammer genoeg is fietsdiefstal geen zeldzaam fenomeen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom houden de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken en de gemeenschapswachten van de stad Sint-Truiden regelmatig toezicht op diefstalgevoelige locaties. Maar, wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fietsdiefstal?

Fietsslot en -stalling

Stal je fiets indien mogelijk in een fietsparkeervoorziening. Indien dit niet mogelijk is en je plaatst je fiets op het openbaar domein, doe dit dan op een goed zichtbare plaats met veel sociale controle. Op een privéterrein (bv. tuin, oprit, …) plaats je je fiets beter uit het zicht.

Sinds oktober 2021 vind je aan de linkerzijde van het station in Sint-Truiden (tussen het Fietspunt en de parking) een fietsenstalling met toegangscontrole. De stalling is bereikbaar via een lage trap met fietsgoot. Voor de betalende fietsenstalling gelden deze tarieven:

  • 1 dag: 1 euro
  • 1 week: 5 euro
  • 1 maand: 10 euro
  • 1 kwartaal: 25 euro
  • 1 semester: 50 euro
  • 1 jaar: 75 euro
  • 1 jaar (studenten): 60 euro

Daarnaast betaal je een waarborg van 20 euro voor de sleutel die toegang geeft tot de stalling. Voor meer informatie of voor het reserveren van een plaats, kan je terecht in het Fietspunt.

Voorzie je fiets tevens van degelijke sloten en gebruik deze op de correcte manier. De veiligste optie is om 2 (verschillende) sloten te gebruiken waarbij je zowel het wiel als het frame bevestigt aan een vast object. Goede sloten zijn een beugelslot, een ringslot (in combinatie met een beugelslot) en een gehard stalen kettingslot, liefst van een erkend merk.

Fietslabelen en fietsregistratie

Laat je rijksregisternummer op een defragmenteerbare sticker printen. Deze moeilijk verwijderbare sticker wordt dan op je fiets aangebracht. Deze sticker kan op alle fietsen aangebracht worden. Zo krijgt de fiets een identiteit mee en is hij niet meer zo interessant voor dieven. Dankzij dit label kan de eigenaar van een gevonden fiets ook sneller teruggevonden worden.

Je kan elke werkdag terecht bij het Fietspunt om je fiets te laten labelen.

Heb je echter geen tijd om in het Fietspunt te geraken? Vraag je label dan online aan en wij bezorgen je per post een label om zelf op je fiets aan te brengen.

Daarnaast registreer je je fiets best op www.bikebank.be. Op deze website kan je als particulier je fiets registreren door middel van foto’s en het invoeren van de nodige gegevens. In geval van diefstal kan dit je aangifte vergemakkelijken en verhoogt het de kans om je fiets sneller terug te vinden.

Toch slachtoffer?

Doe dan onmiddellijk aangifte van diefstal bij de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom - Nieuwerkerken via het nummer 101.

Contacteer

Naar top