Fairtrade gemeente

In 2008 behaalde Sint-Truiden de titel van Fairtradegemeente. De campagne ‘Fairtradegemeente’ is een initiatief van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11 en beloont steden en gemeenten die op een concrete manier bijdragen aan het verhaal achter fairtrade. Om de titel te behalen moet er voldaan worden aan een aantal criteria.

In Sint-Truiden organiseert een fairtrade-trekkersgroep acties om eerlijke handel te promoten en in de media de aandacht te vestigen op de ongelijke handelsverhoudingen in de wereld. Winkels, scholen en bedrijven worden aangemoedigd om minstens twee fairtrade-producten aan te bieden en hierover te communiceren. Ook het stadsbestuur heeft zich geëngageerd om fairtrade-koffie te schenken op kantoor en in cafetaria's.

Op fairtradeproducten alleen kan je niet overleven. Producten zoals melk, kaas, aardappelen of witloof vind je hier bij ons. Daarom wordt ook de duurzame productie en consumptie van streekgebonden producten gepromoot. Door te kiezen voor de zogenaamde ‘korte keten’ ondersteun je ook de economie in eigen regio.

Eerlijke handel?

Eerlijke handel garandeert dat producenten in het Zuiden een menswaardig inkomen krijgen. Dat kan omdat eerlijke handelsorganisaties zoals Oxfam met de productenten een minimumprijs onderhandelen die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent. Bovenop deze prijs ontvangen de producenten ook een premie die dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Daardoor kunnen scholen, gezondheidsposten of wegen worden gebouwd of vormingen worden georganiseerd.

Eerlijke handel betekent ook dat producten nooit in mensonwaardige omstandigheden tot stand komen. Het gaat om respect voor de gezondheid, vakbondsvrijheid, gelijkwaardigheid en het verbod op kinderarbeid. Daarnaast besteed eerlijke handel aandacht aan energiebesparende productiemethodes, milieuvriendelijk transport en een duurzaam beleid op het vlak van verpakking. Respect voor mens en milieu gaan immers hand in hand.

Oxfam Wereldwinkel Sint-Truiden

In Vlaanderen is een netwerk van meer dan 200 Oxfam Wereldwinkels actief. Ook in Sint-Truiden vind je er één. Een enthousiast team van vrijwilligers zorgt ervoor dat de Oxfam Wereldwinkel van Sint-Truiden vijf dagen per week is geopend.

Naar top