Diefstal uit bestelwagens

De lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken krijgt regelmatig aangiftes binnen van diefstal van werfmateriaal uit voertuigen. Bestelwagens en het bijhorende werkmateriaal zijn een interessant doelwit voor criminelen. Wij sommen graag een aantal eenvoudige maatregelen op waarmee je je kan beschermen tegen diefstal uit bestelwagens:

Parkeer je bestelwagen op een veilige plaats

Parkeer je bestelwagen in de garage of op een andere veilige en goed verlichte plaats. Indien dit niet mogelijk is, plaats dan je bestelwagen met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een muur.

Sluit je bestelwagen af

Sluit je bestelwagen zorgvuldig af, zowel thuis als op de werf. Op de werf parkeer je best met de laaddeuren in de richting van de werf. Laat de laaddeuren nooit openstaan en laat kostbaar werkmateriaal niet (zichtbaar) in je bestelwagen liggen.

Minimaliseer het zicht naar binnen

Blindeer de laadruimte zodat het gereedschap niet zichtbaar is. Raamroosters zijn hier een goed middel voor. Deze zijn eenvoudig te monteren en werken afwerend tegen inbraak.

Garandeer sleutelbeheer

Zorg voor een goed sleutelbeheer op de werf en laat de sleutels van je bestelwagen of loods nooit onbeheerd achter.

Zorg voor extra sloten

Plaats extra sloten op de schuifdeur en barricadeer de achterdeuren door een slot te plaatsen op de trekhaak.

Merk je materiaal

Breng een specifiek kenteken of persoonlijk kenmerk aan met onuitwisbare inkt of verf. Het maakt je materiaal uniek waardoor het moeilijker is om door te verkopen. Indien het materiaal na diefstal wordt teruggevonden, kan het sneller worden terugbezorgd.

Registreer je materiaal

Noteer steeds het serienummer en de specifieke kenmerken van je materiaal. Neem foto’s, noteer merk en type en hou zo een inventaris bij. Zo kan je in geval van diefstal, correct en volledig aangifte doen bij de lokale politie.

Verzeker je materiaal

Een afzonderlijke diefstalverzekering voor bouwmachines of -materialen bestaat niet. Wel kan de dekking tegen diefstal worden voorzien in de brandverzekerings-, machinebreuk- of alle bouwplaatsenrisico’s-polis. Vraag je verzekeringsagent naar de beste optie voor jou.                                        

Toch slachtoffer?

Doe dan onmiddellijk aangifte van diefstal bij de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom - Nieuwerkerken via het nummer 101.

Naar top