Brandweer en de wesp

Wist je dat wespen nuttige insecten zijn, die graag vliegen en muggen eten? Een wespennest verdelgen is dan ook niet noodzakelijk. Nochtans rukten we vorig jaar, in 2022, meer dan 10.200 keer uit om een wespennest te verdelgen. Dat is veel, voor een diertje dat echt niet altijd gevaarlijk is. Wespen zijn ook helemaal niet schadelijk. Het product dat we gebruiken om hen te verdelgen is dat wel. Wij als brandweer* roepen je dan ook op om goed na te gaan of het wespennest dat je wilt verdelgen, echt wel héél hinderlijk is.

Wat vragen wij als brandweer van jou om te doen als je een wespennest in de buurt van je woning of werkplek hebt zitten?

Hinderlijk of niet?

Heb je echt last van die wespen? Of zitten ze op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Als je sporadisch een wesp vlakbij je terras of woning hebt vliegen, en het nest bevindt zich verderop, denk dan 2 keer na voor je beslist het te verdelgen.

Wespen afschrikken

Hangt het nest in een bos of verder weg van huis of gebouw? In een tuinhuisje of bijgebouw? Vermijd de plek en laat het nest ongemoeid. Gebruik afschrikmiddeltjes zoals citronella, geraniums, rozemarijn en kruidnagel – in de vorm van etherische oliën of als verse planten vlakbij je tuintafel of terras. Vermijd zoete geuren (parfums!) en laat gesuikerde gerechten, zoete dranken en vlees niet te lang op je terras staan. Plaats zo mogelijk de vuilbakken wat verderop en zet deze in een bak met deksel.

Bijen, hommels of hoornaars?

Nesten van bijen (beschermd ) en hommels (beschermd en niet gevaarlijk) verwijderen we niet! Ook de vele solitaire bijen- en hommelsoorten laten we graag leven. Verdelging van deze dieren is totaal nutteloos. Als je toch hinder zou hebben van een zwerm bijen, contacteer dan een imker.

Hoornaars

Hoornaars – wespachtigen van 4 cm lang, groter dan een wesp, langere angel – verdelgen we wel. Zeker als het gaat om de Aziatische hoornaar (zwart hoofd, zwartgele poten, één gele band op het zwarte achterlijf), die een bedreiging vormt voor onze inlandse bijenpopulatie. Je herkent deze invasieve soort ook door een secundaire nest vaak heel hoog in een boom.

Als je denkt een Aziatische hoornaar gezien te hebben, dan meld je dit bij Vespa-Watch via  www.vespawatch.be. Vespa-Watch is het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaars. De melding zal daar gevalideerd en geregistreerd worden. Het melden van individuele hoornaars kan helpen om nesten op te sporen. Individuele hoornaars melden kan je doen via waarnemingen.be of inaturalist.org.

Lokpot voor Aziatische hoornaarLokpot voor Aziatische hoornaar
Het lokaal bestuur Sint-Truiden en de Truiense imkersbond gaan de strijd aan met de Aziatische hoornaar. Deze wespensoort is aan een serieuze opmars bezig in Vlaanderen. De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Zuidoost-China en vormt een bedreiging voor het bijenbestand omdat ze bijen en andere inheemse insecten aanvallen. Via lokpotten op het openbaar domein gaan imkers nu samen met vrijwilligers op zoek naar nesten in Sint-Truiden om deze te laten verdelgen.

Er zijn 2350 vallen gemaakt die via de Limburgse Imkersbond verdeeld worden in de provincie Limburg, onder meer in onze stad. De lokpotten worden op verschillende locaties op het openbaar domein geplaatst: aan verlichtingspalen, boompjes, verkeersborden, in het Speelhof, in het park, in verschillende dorpen.... Er hangt ook een infofiche bij om voorbijgangers te informeren over het nut van dit project.

"Met de wiekpotten worden Aziatische hoornaars gespot en gemerkt om de locatie van het nest te kunnen bepalen. We kleuren de hoornaars met verf en laten ze daarna weer vrij. Na een tijdje keert de gekleurde hoornaar weer naar de lokpot. Op basis van de vliegrichting en de retourtijd maken we een berekening en inschatting van de locatie van het nest Aziatische hoornaars. Vervolgens gaan we op zoek naar het nest en over tot melding voor verdelging”, vertelt Patrick Bosloirs, voorzitter van de Bieëntelers Sint-Truiden en omstreken.

Dringend of niet dringend?

Ben jijzelf of een huisgenoot allergisch voor het gif van een wesp? Bevindt het nest zich vlakbij of in een school, crèche of kinderopvanginitiatief? Wanneer is een verdelging nu dringend? Ofwel is er een persoon in nood, ofwel is er onmiddellijke actie noodzakelijk (bijvoorbeeld omdat je de omgeving van het nest niet kan vermijden of tijdelijk jouw gedrag niet kan aanpassen).

Is er iemand gestoken en reageert die slecht op de steek? Bel dan 112. Is er iemand in je omgeving allergisch voor wespensteken? Zorg er voor dat je een adrenalinespuit in de buurt hebt. Deze kan je op kamertemperatuur bewaren (bv. in scholen, crèches, bedrijven, …) en gebruik je als iemand ernstige allergische reacties vertoont na bv. een wespensteek. Pak de adrenalinespuit ook mee op uitstappen in de natuur (wandelen, fietsen, …).

Gaat het enkel om het preventief verwijderen van het nest vlakbij je woning, een crèche of speelplek, doe die aanvraag dan bij voorkeur via ons e-formulier. Je wordt echt niet sneller geholpen door naar onze wespenlijn te telefoneren.

Ga naar het meldformulier

Opgelet! De brandweer komt niet ter plaatse om een wespennest te zoeken. Maak dus enkel melding als je het nest gelokaliseerd hebt. Markeer het nest, zodat de brandweer het nest gemakkelijk kan vinden, als jij er zelf niet bent.

Zelf verwijderen

Producten om wespen te verdelgen vind je in de meeste tuin- of plantenzaken. Zorg wel dat je jezelf altijd eerst goed beschermd (mondmasker!) voor je met het gif bij het nest aan de slag gaat. En bekijk of het wel nodig is dat je verdelgt, de pesticiden kunnen een gevaar vormen voor andere nuttige en/of koudbloedige dieren (vissen, spinnen, lieveheersbeestjes, …).

Een nest Aziatische hoornaars verwijder je niet zelf. Je kan beroep doen op de brandweer van hulpverleningszone Zuid-West Limburg als er een gevaar is voor de mensen en het nest zich vlakbij je woning bevindt.

Brandweer verwijdert

Als de brandweer het nest verwijdert heeft, kun je meteen na de klus elektronisch betalen via een mobiele betaalterminal. Wacht je liever op een factuur? Vraag er naar! In dat geval krijg je enkele weken later een factuur van onze financiële dienst (van hulpverleningszone Zuid-West Limburg) opgestuurd.

Het verwijderen van een wespennest kost 45 euro.

Eventjes geduld aub!

Heb je de brandweer gevraagd om langs te komen om toch een wespennest te verwijderen, verwacht dan niet dat we er binnen de 24 uur zullen staan. Als het niet om een dringende aanvraag gaat, nemen we jouw melding op in onze planning. We streven er naar om elke aanvraag tot wespenverdelging zo snel mogelijk te behandelen. Houd er rekening mee dat het in de zomerperiode wel een aantal werkdagen kan duren voor we bij je kunnen langskomen. Wespennesten verdelgen we enkel tijdens weekdagen, ook ’s avonds tot 21:00 uur.

Werkplanning

Een afspraak maken om op een afgesproken dag en tijdstip langs te komen, lukt niet. We proberen onze werkplanning zo op te maken dat we alle wespennesten in één buurt op dezelfde dag kunnen aanpakken. In sommige gevallen moeten we daar later nog eens terug gaan omdat het wespennest niet volledig verdelgd is of omdat we het nest niet vonden.

Nog meer weten?

  • Zelf een wespennest verwijderen? Ga voorzichtig te werken bereid je eerst goed voor. Tips om zelf een nest te verwijderen vind je onder andere op deze website: Kluswijzer.nl
  • Een mengsel van etherische oliën houdt wespen op een afstand. Het meeste succes heb je met een mengsel dat bestaat uit kruidnagel, citroengras en geranium. Je kan er eventueel ook nog rozemarijn aan toevoegen. Die kruiden rond je terras en in je tuin planten, kan ook helpen! Meer weten? Lees zeker de bijdrage van Natuurpunt, over de 5 grootste misverstanden over wespen
  • Op Wespennest.Vlaanderen.be staat heel uitgebreid uitgelegd welke soorten wespen er zijn, de verschillen, de gevaren, wat je moet doen als je gestoken bent. Op bijna elke vraag over wespen kun je hier een antwoord vinden.
  • Ook op de website van de hulpverleningszone staat al heel wat info: www.zuidwestlimburg.be/nieuws/last-van-wespen

* Artikel van de Hulpverleningszone Zuid-West LimburgLaatst aangepast op: 13-05-2024 om 16u08
Naar top