Wist je dat wespen nuttige insecten zijn, die graag vliegen en muggen eten? Een wespennest verdelgen is dan ook niet altijd noodzakelijk. Nochtans rukte de brandweer in 2022, meer dan 10.200 keer uit om een wespennest te verdelgen. Dat is veel, voor een diertje dat echt niet altijd gevaarlijk is. Wespen zijn ook helemaal niet schadelijk. Het product dat de brandweer gebruikt om hen te verdelgen is dat wel. De brandweer* roept je dan ook op om goed na te gaan of het wespennest dat je wilt verdelgen, echt wel héél hinderlijk is.
Enkele vragen die je je moet stellen als je een wespennest in de buurt van je woning of werkplek hebt zitten:
Is het nest hinderlijk of niet?
Heb je echt last van de wespen? Of zitten ze op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Als je sporadisch een wesp vlakbij je terras of woning hebt vliegen, en het nest bevindt zich verderop, denk dan 2 keer na voor je beslist het te verdelgen.
Kan je de wespen afschrikken?
Hangt het nest in een bos of verder weg van huis of gebouw? In een tuinhuisje of bijgebouw? Vermijd de plek en laat het nest ongemoeid. Gebruik afschrikmiddeltjes zoals citronella, geraniums, rozemarijn en kruidnagel – in de vorm van etherische oliën of als verse planten vlakbij je tuintafel of terras. Vermijd zoete geuren (parfums!) en laat gesuikerde gerechten, zoete dranken en vlees niet te lang op je terras staan. Plaats zo mogelijk de vuilzakken wat verderop en zet deze in een bak met deksel.
Zijn het bijen, hommels of hoornaars?
Nesten van bijen (beschermd ) en hommels (beschermd en niet gevaarlijk) verwijdert de brandweer niet. Ook de vele solitaire bijen- en hommelsoorten laten we graag leven. Verdelging van deze dieren is totaal nutteloos. Als je toch hinder zou hebben van een zwerm bijen, contacteer dan een imker.
Hoornaars
Hoornaars – wespachtigen van 4 cm lang, groter dan een wesp, langere angel – verdelgt de brandweer wel. Zeker als het gaat om de Aziatische hoornaar (zwart hoofd, zwartgele poten, één gele band op het zwarte achterlijf), die een bedreiging vormt voor onze inlandse bijenpopulatie. Je herkent deze invasieve soort ook door een secundaire nest vaak heel hoog in een boom.
Als je denkt een Aziatische hoornaar gezien te hebben, dan meld je dit bij Vespa-Watch via www.vespawatch.be. Vespa-Watch is het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaars. De melding zal daar gevalideerd en geregistreerd worden. Het melden van individuele hoornaars kan helpen om nesten op te sporen. Individuele hoornaars melden kan je doen via waarnemingen.be of inaturalist.org.
Er zijn 2350 vallen gemaakt die via de Limburgse Imkersbond verdeeld worden in de provincie Limburg, onder meer in onze stad. De lokpotten worden op verschillende locaties op het openbaar domein geplaatst: aan verlichtingspalen, boompjes, verkeersborden, in het Speelhof, in het park, in verschillende dorpen.... Er hangt ook een infofiche bij om voorbijgangers te informeren over het nut van dit project.
"Met de wiekpotten worden Aziatische hoornaars gespot en gemerkt om de locatie van het nest te kunnen bepalen. We kleuren de hoornaars met verf en laten ze daarna weer vrij. Na een tijdje keert de gekleurde hoornaar weer naar de lokpot. Op basis van de vliegrichting en de retourtijd maken we een berekening en inschatting van de locatie van het nest Aziatische hoornaars. Vervolgens gaan we op zoek naar het nest en over tot melding voor verdelging”, vertelt Patrick Bosloirs, voorzitter van de Bieëntelers Sint-Truiden en omstreken.
Is de interventie dringend of niet dringend?
Ben jijzelf of een huisgenoot allergisch voor het gif van een wesp? Bevindt het nest zich vlakbij of in een school, crèche of kinderopvanginitiatief?
Wanneer is een verdelging dringend? Ofwel wanneer er een persoon in nood is, ofwel wanneer er onmiddellijke actie noodzakelijk is (bijvoorbeeld omdat je de omgeving van het nest niet kan vermijden of tijdelijk jouw gedrag niet kan aanpassen).
Is er iemand gestoken en reageert die slecht op de steek? Bel dan 112. Is er iemand in je omgeving allergisch voor wespensteken? Zorg er voor dat je een adrenalinespuit in de buurt hebt. Deze kan je op kamertemperatuur bewaren (bv. in scholen, crèches, bedrijven, …) en gebruik je als iemand ernstige allergische reacties vertoont na bv. een wespensteek. Pak de adrenalinespuit ook mee op uitstappen in de natuur (wandelen, fietsen, …).
Gaat het enkel om het preventief verwijderen van het nest vlakbij je woning, een crèche of speelplek, doe de aanvraag dan bij voorkeur via het e-formulier. Zo hou je de telefoonlijnen vrij voor echt dringende noodoproepen.
Opgelet! De brandweer komt niet ter plaatse om een wespennest te zoeken. Maak dus enkel melding als je het nest gelokaliseerd hebt. Markeer het nest, zodat de brandweer het nest gemakkelijk kan vinden, als jij er zelf niet bent.
Wil je het nest zelf verwijderen?
Producten om wespen te verdelgen vind je in de meeste tuin- of plantenzaken. Zorg wel dat je jezelf altijd eerst goed beschermd (mondmasker!) voor je met het gif bij het nest aan de slag gaat. En bekijk of het wel nodig is dat je verdelgt, de pesticiden kunnen een gevaar vormen voor andere nuttige en/of koudbloedige dieren (vissen, spinnen, lieveheersbeestjes, …).
Een nest Aziatische hoornaars verwijder je niet zelf. Je kan beroep doen op de brandweer van hulpverleningszone Zuid-West Limburg als er een gevaar is voor de mensen en het nest zich vlakbij je woning bevindt.
Kostprijs verwijderen van een wespennest door de brandweer?
Als de brandweer het nest verwijderd heeft, kun je meteen na de klus elektronisch betalen via een mobiele betaalterminal. Wacht je liever op een factuur? Vraag er naar! In dat geval krijg je enkele weken later een factuur van onze financiële dienst (van hulpverleningszone Zuid-West Limburg) opgestuurd.
Wespenverdelging door de brandweer kost sinds 1 juni 2024 tijdens weekdagen 45 euro.
Voor dringende verdelgingen buiten de planning van de brandweer (op een afgesproken moment of in het weekend) kost dit 90 euro.
De brandweer streeft er naar om elke aanvraag tot wespenverdelging zo snel mogelijk te behandelen. Houd er rekening mee dat het in de zomerperiode wel een aantal werkdagen kan duren voor ze bij je kunnen langskomen.
Meer weten?
- Zelf een wespennest verwijderen? Ga voorzichtig te werken bereid je eerst goed voor. Tips om zelf een nest te verwijderen vind je onder andere op deze website: Kluswijzer.nl
- Een mengsel van etherische oliën houdt wespen op een afstand. Het meeste succes heb je met een mengsel dat bestaat uit kruidnagel, citroengras en geranium. Je kan er eventueel ook nog rozemarijn aan toevoegen. Die kruiden rond je terras en in je tuin planten, kan ook helpen! Meer weten? Lees zeker de bijdrage van Natuurpunt, over de 5 grootste misverstanden over wespen.
- Op Wespennest.Vlaanderen.be staat heel uitgebreid uitgelegd welke soorten wespen er zijn, de verschillen, de gevaren, wat je moet doen als je gestoken bent. Op bijna elke vraag over wespen kun je hier een antwoord vinden.
- Op de website van de hulpverleningszone staat heel wat info: www.zuidwestlimburg.be/nieuws/last-van-wespen
- Een wespennest melden kan via het elektronisch formulier:
Ga naar het meldformulier
* Artikel van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg