Asbest

Asbest werd vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. In de loop der jaren werd echter duidelijk dat asbestvezels inademen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het sinds 2001 verboden om asbest te gebruiken en asbesthoudend materiaal te verhandelen in België. Er is vandaag echter nog steeds veel asbest aanwezig in en rond onze woningen. Om het verwijderen van asbest aan te moedigen organiseert Limburg.net een huis-aan-huisophaling van asbest.

Asbest zelf veilig verwijderen en afvoeren via Limburg.net

Asbest dat (hecht)gebonden en in goede staat is, kan je zelf verwijderen. Uiteraard moeten hierbij wel de nodige veiligheidsvoorschriften worden gevolgd. Mensen die zelf aan de slag gaan, kunnen voor het afvoeren van het asbest gebruik maken van de ophaling aan huis van Limburg.net.

Alle inwoners van Limburg en Diest kunnen asbest laten ophalen in een container, een platenzak of een bigbag. Via een online module kan je dit eenvoudig online aanvragen en betalen. Een container kost 160 euro, een platenzak of bigbag kost 20 euro. Bij elke ophaling moet er verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen worden aangekocht om het asbest veilig af te breken. Het pakket bevat ook een instructiefolder met de nodige informatie om de werken veilig te kunnen uitvoeren en het asbest correct te kunnen aanbieden voor de ophaling.

Professionele verwijdering via het aanbod van provincie Limburg

Twijfel je over welk soort asbest het gaat, of het nog in goede staat is of laat je het asbest liever afbreken door een professional? Dan kan je intekenen op het aanbod van provincie Limburg. Zij organiseren samen met De Huisdokter (Dubolimburg) twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering van dakbedekking, gevelbekleding en isolatie rond oude verwarmingsleidingen bij particulieren.
Meer info hierover op www.de-huisdokter.be.

Met verpakt asbest naar het recyclagepark

Naast het aanbod voor ophaling aan huis kan je asbest ook nog steeds naar het recyclagepark brengen. Voor de veiligheid van de bezoekers, de parkwachters en de omwonenden van het recyclagepark moet asbest wel verplicht verpakt worden gebracht. Het verpakkingsmateriaal hiervoor is te koop in het stadswerkhuis. Zowel voor de minibags als voor de verpakkingsfolie voor 1 golfplaat betaal je 1 euro per stuk. Op die manier kunnen er geen asbestvezels meer vrijkomen bij het aanleveren van asbest en het deponeren in de container.

Naar top