Erfgoed Haspengouw

De Erfgoedweken

Elk schooljaar, na de paasvakantie, vinden de Erfgoedweken plaats. Tal van Erfgoedklasbakken trekken met uiteenlopende erfgoedverhalen naar de klas en zoomen in op lokaal erfgoed. Zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs maken leerlingen op die manier kennis met de vele facetten van erfgoed en erfgoedzorg. Daarmee komen leerkrachten op een concrete manier tegemoet aan de eindtermen voor het domein Tijd of voor Historisch bewustzijn.

Het verhaal van een jonge soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wijsheid van een kruidenvrouw, een blik op hoogstamboomgaarden, de passie van een hobbyarcheoloog, experimenteren met de morsecode op een mobiel zendstation… ook bij jou in de klas?

Bekijk het boeiende aanbod op www.erfgoedhaspengouw.be en laat een Erfgoedklasbak een lesuur van je overnemen. Gratis bovendien!

  • Verantwoordelijke: Karen Van Looken, info@erfgoedhaspengouw.be
  • Datum project: na de paasvakantie (reserveren vanaf half januari 2023)
  • Doelgroep: vanaf 6 tot 18 jaar
  • Kosten voor de school: gratis

Levenswandeling

Trek met je klas naar het woonzorgcentrum in je buurt voor een intergenerationeel spel.  Levenswandeling is een belevenis voor jong en oud. Samen gaan de spelers in gesprek over hoe het leven vroeger was en hoe het vandaag is: in het dorp of in de stad, op feesten, in de keuken of huiskamer, bij geboorte, huwelijk en dood, op school… Eenvoudige vragen flitsen de oudsten rond de tafel terug naar ‘de tijd van toen’. Dat geeft aanleiding tot gezellige babbels, straffe verhalen en blozende ontboezemingen. Ideaal voor mensen die al een lang levenspad achter de rug hebben. Heerlijk voor kinderen die vaak met verwondering naar de verhalen over lang geleden luisteren en die er hun eigen ervaringen kunnen naast leggen. Levenwandeling is aanwezig in de Haspengouwse woonzorgcentra en kan je ontlenen bij Erfgoed Haspengouw.

  • Verantwoordelijke: Karen Van Looken, info@erfgoedhaspengouw.be
  • Datum project: het hele schooljaar
  • Doelgroep: vanaf 10 tot 14 jaar
  • Kosten voor de school: gratis
Naar top