Zwerfvuil

Zwerfafval op land en in water zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan en het opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar.  Bovendien is zwerfvuil slecht voor mens, dier en natuur.
Via verschillende invalshoeken proberen wij het zwerfvuil te doen verminderen.

Mooimakers:
Heel veel vrijwilligers steken hun handen uit de mouwen, die in hun nabije omgeving het zwerfvuil opruimen.
Wil je zelf mooimaker worden? Stel je dan kandidaat via ons inschrijvingsformulier. Het materiaal om zwerfvuil op te ruimen wordt door het stadsbestuur ter beschikking gesteld.

De Claimkaart:
Het Netheidsnetwerk van OVAM heeft een digitale claimkaart ontwikkeld waarop vrijwilligers kunnen aanduiden waar ze zwerfvuil willen opruimen. Limburg.net ziet deze claimkaart als een aanvulling voor de jaarlijks straat.net actie. Claim hier zelf je plek!

Straat.net:
Elk jaar (maand maart) wordt in samenwerking met Limburg.net/Ovam/Fost plus, een grootscheepse actie georganiseerd voor scholen en verenigingen. Iedereen wordt uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken.  Met de actie geven wij samen duidelijk aan dat afval achteloos wegwerpen als zwerfvuil niet kan.

Netheidsbarometer:
De netheidsbarometer is de Vlaamse netheidsindex, een meetinstrument waarmee de Vlaamse overheid de problematiek van het zwerfvuil op de voet volgt. De index is het resultaat van een steekproef-verspreid over 11 soorten omgevingen-aangevuld met geregelde netheidsmetingen. Op basis van die resultaten evalueert de stad haar beleid en stuurt ze dat eventueel bij.

Meldpunt zwerfvuil/sluikstort:
Een sluikstort of veel zwerfvuil gezien? Meld het ons!
We laten het zwerfvuil/sluikstort zo snel mogelijk opruimen en trachten de mogelijke daders te identificeren (eventueel gevolg: GAS-boete). Geef een duidelijke omschrijving van de aard van het probleem, de hoeveelheid en de juiste plaats.