Zwerfkatten

Aanpak zwerfkatten in Sint-Truiden
De problematiek van de zwerfkatten treft ook onze stad. Daarom keurde de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid een meerjarenplan goed.  Dit moet leiden naar een algemeen verspreide sterilisatie van de huiskatten.  Sinds 1 september 2014 geldt deze sterilisatieplicht ook voor iedereen die een kat verkoopt /gratis weggeeft, dus ook voor de gewone particulier.  Meer informatie vind je hier  terug. 

Bij klachten of problemen met zwerfkatten kan je dit melden aan het stadsbestuur. De melding wordt doorgegeven aan het dierenasiel. De medewerkers van het dierenasiel nemen dan contact met jou op om verder afspraken te maken. De katten worden met een aangepaste vangkooi gevangen. Zij krijgen een volledige medische check-up en indien nodig verdere behandeling of verzorging. Kostprijs? Voor de inwoners zijn geen kosten aan verbonden. Het gemeentebestuur neemt jaarlijks een bedrag op in de begroting voor het project.

Om de (zwerf)kattenpopulatie in te dijken is het heel belangrijk dat katteneigenaars hun huiskat tijdig laten steriliseren/castreren. Binnen de perken van het beschikbare budget stelt de stad Sint-Truidens kortingsbonnen ter beschikking (1 bon per gedomicilieerd adres) aan haar inwoners. Deze bon kan je gebruiken gebruiken voor de sterilisatie van huiskatten bij een Limburgse dierenarts. De Valentijnsactie start vanaf 14 februari 2023. De bonnen zijn geldig tot 15 september 2023. Je kan één kortingsbon aanvragen door een mailtje (met jouw adresgegevens en melding van kattin of kater) te zenden naar info.milieu@sint-truiden.be. We sturen de bon dan naar jouw adres.

Meer informatie over een diervriendelijk gemeentelijk zwerfkattenbeleid vind je hieronder.