Woninginbraken en inbraken in appartementen

Inbrekers hebben maar 5 minuten nodig om je huis te betreden, je te bestelen en te vluchten. Je hoeft dus niet lang afwezig te zijn, het is voldoende om even boodschappen te gaan doen of je kinderen naar school of een activiteit te brengen. Maar, wat kan je nu allemaal doen om inbraken te voorkomen?

Diefstalpreventieadvies, infosessies aan verenigingen en advies op bouwplan

Je kan gratis diefstalpreventieadvies aanvragen bij de diefstalpreventieadviseur van de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken. De diefstalpreventieadviseur komt dan langs om te kijken hoe je je woning beter kan beveiligen tegen inbrekers. Daarbij kan de diefstalpreventieadviseur je een antwoord geven op al je vragen, zoals: ‘Zijn mijn ramen en deuren goed beveiligd?’, ‘Hoe voorkom ik dat een inbreker langs het schuifraam binnenkomt?’, …

Daarnaast kunnen ook groepen of verenigingen die graag een infosessie over inbraakpreventie willen organiseren voor hun leden, dit aanvragen bij de diefstalpreventieadviseur.

Tot slot geeft de diefstalpreventieadviseur ook advies op basis van het bouwplan. Hierbij worden de kritieke punten, de ramen, de deuren en de gevelopeningen bekeken en besproken.

Je kan een afspraak maken met de diefstalpreventieadviseur via pz.poltrudo.veiligheid@police.belgium.eu of via het telefoonnummer 011 70 19 90.

Woningtoezicht

De lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken en de gemeenschapswachten van de stad Sint-Truiden houden woningtoezicht tijdens je afwezigheid (bv. vakantie, ziekenhuisopname, …). Ze patrouilleren regelmatig langs je woning om een oogje in het zeil te houden.

Je kan gratis woningtoezicht aanvragen via het e-loket of het virtuele loket op www.police-on-web.be. Je vraagt dit best 7 dagen voor vertrek aan en niet langer dan 3 maanden op voorhand.

Premie inbraakbeveiliging

De stad Sint-Truiden biedt een premie aan voor het nemen van inbraakbeveiligende maatregelen. De premie bedraagt 25% van de aankoop en/of installatiekosten, met een maximum van 125 euro per woning. 

Wie komt in aanmerking?

Iedere huurder of eigenaar van een woning of appartement waarin geen handelsactiviteit wordt uitgeoefend. Het kadastraal inkomen mag maximum 1487 euro (niet-geïndexeerd) bedragen. Ook vzw's die aan de voorwaarden voldoen komen in aanmerking. Deze premie kan slechts éénmaal per woning worden aangevraagd.

Welke maatregelen komen in aanmerking?

Veiligheidssloten, cilinderbeveiliging, bijzetsloten, vergrendeling van schuifdeuren, beveiliging van kelderopeningen, plaatsing van veiligheidsglas, rolluiken, elektrische anti-inbraaksystemen,... Dit zijn enkele voorbeelden. De maatregelen moeten bijdragen tot de beveiliging van de hele woning en moeten het risico op inbraak voor de hele woning verkleinen.

Je kan deze premie aanvragen door het online aanvraagformulier in te vullen. Dit wordt bezorgd aan de lokale politie, samen met een factuur en een bewijs van het kadastraal inkomen.

Je dient de aanvraag in na uitvoering van de werken, ten laatste op 31 december van het lopende jaar. Facturen komen dus enkel in aanmerking als het factuur dateert van het lopende jaar.

De aanvragen worden gebundeld (januari t.e.m. juni en juli t.e.m. december) en de premies worden bijgevolg twee keer per jaar uitbetaald.

Naar top