Winterterrassen

Op 1 november 2022 kwam aan het zomerterrassenseizoen een einde. In overleg met horeca Sint-Truiden besliste het Lokaal bestuur, zoals ook in de winter van 2021, terrassen toe te laten tot en met max. 15 maart 2023.

De belangrijkste voorwaarden staan hieronder in deze richtlijn. Voldoen jouw plannen en ideeën hieraan, dan kan je deze indienen bij de dienst Lokale economie, dominique.beirinckx@sint-truiden.be. De aanvragen worden zo spoedig mogelijk behandeld.

 

  1. Welke terrassen zijn mogelijk?

Is jouw horecazaak gevestigd op de Grote Markt of het Heilig-Hartplein, mag je maximum 2 rijen lage tafels en losse stoelen (in een zone met een maximum diepte van 2m) plaatsen aansluitend aan de vaste constructies, over de breedte van het pand.

Er kunnen extra windschermen in de lengte- en  breedterichting van de vaste terrasconstructie worden geplaatst. De schermen zijn gedeeltelijk en transparant. Pas na akkoord van het AGOST, kunnen de windschermen in de breedte worden geplaatst. Het AGOST zal tevens nagaan of je aan alle verplichtingen hebt voldaan.

De windschermen in de lengterichting dienen onderworpen te worden aan een keuring door een erkend organisme in functie van de stabiliteit ervan. De maximale windbelasting dient schriftelijk bevestigd te worden.

Ook kan je losstaande parasols in stormvaste voeten plaatsen. Je dient wel zelf te zorgen voor het beheer ervan. Wanneer de horecazaak gesloten is, dienen de parasols dicht te zijn, dan wel verwijderd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Er worden specifiek geen tenten, trussen zeilen e.d. om het terras te overdekken toegelaten.

Voor de horecazaken elders op het grondgebied, zien wij jouw voorstel tegemoet, wij beoordelen het op kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid.

De breedte van de gevel van het pand is maatgevend voor de terraszone. Buiten deze winterterraszones is geen ander terrasmeubilair toegelaten.

Meer informatie vind je in het reglement inname openbaar domein, meer bepaald artikels 13 -15.

 

  1. Extra winteraankleding voor terrassen in het centrum

De winterinrichting en eventuele extra aankleding dient naadloos in te passen in het concept van de kersthappening en -verlichting, die door de vzw Trud'Or in het centrum zal worden uitgerold.

De beeldkwaliteit van onze centrumpleinen mag niet verminderd worden/ geschaad worden, er mag geen kakofonie van materialen en stijlen ontstaan, de materialen zijn licht, passen in de omgeving en zijn niet overheersend.

 

  1. Hou het veilig!

Voor de brandveiligheid zijn de richtlijnen brandveiligheid en het politiereglement van toepassing. Lees deze hier goed na. Alleszins, er zijn geen extra losstaande verwarmingselementen of ondervloeren onder de winterterrassen toegelaten.

Alle gebouwen/inrichtingen moeten te allen tijde bereikbaar zijn voor de hulpdiensten, eventuele bewoners, werknemers.

Zorg ook steeds voor een obstakelvrije doorgang van min. 1,5 meter voor de voetgangers.

Wees voorzichtig met jouw winterinrichting en gebruik geen gemakkelijk brandbare materialen, zoals karton, doeken, rietmatten, kunststoffen, e.a. als wand- of plafondbekleding of als versiering.

Vermijd kabels op de grond. Denk ook aan het milieu, zo zijn plaids en verwarmde kussens een ecologische en gezellige oplossing. Verlicht je terras bij voorkeur met LED-verlichting.

 

  1. Aanvragen van een winterterras

Je kan jouw aanvraag indienen via de dienst Lokale economie: dominique.beirinckx@sint-truiden.be aan de hand van aanvraagformulier dat je hieronder kan downloaden.

Vul dit formulier correct en volledig in en vergeet zeker niet de bijlagen toe te voegen om uitstel van de dossierbehandeling te vermijden. We behandelen jouw aanvraag zo spoedig mogelijk.

 
BijlageGrootte
Bestand Aanvraagformulier winterterras39.18 KB