Winnaars literaire prijzen bekend

vrijdag 29 januari 2021

Elk jaar kunnen de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden rekenen op heel wat deelnemers. In 2020 werden echter alle verwachtingen overtroffen en ontving de bibliotheek een record aantal inzendingen. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een prijsuitreiking te organiseren. Daarom zullen de prijswinnaars vanaf donderdag 28 januari (Gedichtendag) wekelijks in de kijker gezet worden.

Elk jaar organiseert de stad Sint-Truiden in samenwerking met de literaire jury's de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden, een schrijfwedstrijd voor jongeren en niet-gevestigde auteurs. De schrijfwedstrijd is intussen aan zijn 44e editie toe. Of het door de eerste lockdown kwam, weten we niet, maar we zijn heel tevreden dat we voor alle wedstrijdonderdelen samen  488 inzendingen mochten ontvangen van 276 deelnemers. Ook bij de jongeren kregen we maar liefst 94 inzendingen binnen van 47 deelnemers. Niet alleen Vlaamse deelnemers, maar ook weer schrijvers uit Nederland zonden hun gedicht of kortverhaal in.

Winnaars
De winnaar van de Poëzieprijs voor jongeren 2020 is Kathelijne Coussement (19 jaar) uit Opwijk met het gedicht De beeldhouwer. In de categorie kortverhaal – jongeren werd Karen Deprettere (16 jaar) uit Sint-Niklaas de laureaat met het kortverhaal De ontsnappingspoging van een kunstenaar. De 44e Guido Wulms-prijs voor poëzie, waarvoor maar liefst 276 inzendingen toekwamen, gaat naar Leen Raats uit Hasselt met het gedicht Leegstand. De 39e Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal gaat dan weer naar Het ei van Koen Vandenborne uit Leuven.

Zelf deelnemen?
Door de corona-maatregelen is het niet mogelijk de winnaars tijdens een prijsuitreiking in de bloemetjes te zetten. Maar de bibliotheek en de stad zetten ze vanaf 28 januari (Gedichtendag) wekelijks in de kijker op hun Facebookpagina. Daar maak je kennis met alle winnaars en hun ingezonden werk. Wil je zelf je kans wagen? Neem dan zeker een kijkje op deze website. Daar ontdek je alle prijswinnaars van de afgelopen editie en vind je meer info over het wedstrijdreglement. Deelnemen aan de editie van 2021 kan tot 31 mei 2021.

 

Meer info?

Literaire prijzen van de stad Sint-Truiden