Welke reisdocumenten hebben minderjarige kinderen nodig?

maandag 25 juni 2018

De zomervakantie staat voor de deur. Traditioneel trekken dan heel wat gezinnen naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Denk eraan om de nodige documenten op tijd aan te vragen.

Kids-ID

Een Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Als je kind naar het buitenland reist, moet hij/zij in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Alle Europese landen en sommige andere landen aanvaarden de Kids-ID als geldig reisdocument.

Sommige landen eisen dat de Kids-ID nog x-aantal maanden geldig is, wanneer je het land betreedt/verlaat (meestal 6 maanden). De meeste landen buiten de Europese Unie vragen een reispaspoort.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken kan je nakijken welke reisdocumenten je precies nodig hebt. Meer informatie vind je op de website van FOD Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten.

 

Reistoelating voor minderjarigen

Wanneer je kind alleen of met één van de ouders op reis gaat in het buitenland, wordt aangeraden om steeds een reistoelating/ouderlijke toestemming mee te geven aan je kind.

Dit is een document, waarin je als ouder of voogd je toestemming geeft aan je kind om alleen of in het gezelschap van andere personen (leerkracht, leider jeugdbeweging, grootouders, familie, …) naar het buitenland te reizen.

Opgelet! Dit document vervangt niet de vereiste tot het hebben van een Kids-ID of reispaspoort.

 

Waar kan je terecht?

Zowel voor de aanvraag van een Kids-ID als voor het bekomen van een ouderlijke toestemming kan je terecht bij de dienst Burgerzaken, stadskantoor (gelijkvloers verdieping), Kazernestraat 13.

Voor het aanvragen van een Kids-ID ga je samen met je kind naar het loket met een recente pasfoto (maximaal 6 maanden oud). Een Kids-ID volgens de normale procedure kost 6 euro en wordt binnen de 3 weken geleverd.

Het aanvragen van een reistoelating voor minderjarigen is kosteloos en wordt bij aanvraag aan het loket onmiddellijk afgeleverd. Je kind moet hiervoor niet meekomen. Je kan een modelformulier downloaden van de website www.sint-truiden.be en vooraf thuis al invullen. De loketmedewerker wettigt vervolgens je handtekening. Breng als ouder dus zeker je identiteitskaart mee.

Sommige scholen en verenigingen stellen zelf formulieren ter beschikking. Ook de handtekening op deze formulieren kan je aan het loket Burgerzaken kosteloos laten wettigen.

Meer info?

afbeelding reisdocumenten kinderen