Welke reisdocumenten heb ik nodig om naar het buitenland te reizen?

dinsdag 11 juni 2019

De zomervakantie staat voor de deur. Traditioneel trekken danheel wat gezinnen naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Kijk zeker na welke reisdocumenten je nodig hebt en denk er tijdig aan om de nodige documenten aan te vragen.

Wat heb je nodig om te reizen binnen Europa?
Als je op reis gaat naar EU-landen en sommige niet-EU-landen heb je als Belg vanaf 12 jaar (uitgezonderd als je in het bezit bent van een geldige Kids-ID tot de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden) enkel een geldige identiteitskaart nodig (eID). Kinderen jonger dan 12 jaar moeten in het bezit zijn van een geldige Kids-ID.

Opgelet! Sommige landen vereisen dat jouw eID of Kids-ID nog x-aantal maanden geldig is wanneer je het land betreedt/verlaat. Dit kan je best vooraf nakijken op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Wat heb je nodig om te reizen buiten Europa?
De meeste niet-Europese landen vereisen zowel voor kinderen als voor volwassenen een reispaspoort, al dan niet aangevuld met een visum van dat land of inentingsbewijs. Sommige landen eisen bovendien dat jouw
reispaspoort nog x-aantal maanden geldig is wanneer je het land betreedt/verlaat.

Of je een reispaspoort al dan niet nodig hebt (en andere documenten of inentingen), kan je terugvinden op de website van FOD Buitenlandse Zaken. Vraag ook inlichtingen aan jouw reisbureau, jouw luchtvaartmaatschappij of de ambassade/ het consulaat van het land van bestemming. Lees zeker ook de reisadviezen op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

Prijs?
Een eID volgens de normale procedure (leveringstermijn van 3 weken) kost 20 euro, een Kids-ID 6 euro. Een reispaspoort volgens de normale procedure (leveringstermijn van 7 werkdagen) kost voor volwassenen 84 euro en voor kinderen/ jongeren tot 18 jaar 44 euro. Er bestaan ook spoedprocedures met snellere levering, maar deze zijn duurder.

Wat is een reistoelating voor minderjarigen?
Wanneer jouw kind alleen of met één van de ouders op reis gaat in het buitenland, wordt aangeraden om steeds een reistoelating / ouderlijke toestemming mee te geven met jouw kind. Dit is een document, waarin je als ouder of voogd je toestemming geeft aan jouw kind om alleen of in het gezelschap van andere personen (leerkracht, leider jeugdbeweging, grootouders, familie, …) naar het buitenland te reizen.
Je kan dit document kosteloos aanvragen aan het loket Burgerzaken.

Meer info?

Meer info?

Reisdocumenten aanvragen