Vragen over parkeren in Sint-Truiden?

Hoe gebruik ik de andersvalidenparkeerkaart op een correcte manier?
Met de andersvalidenparkeerkaart mag je onbeperkt gratis parkeren in de kortparkeerzones binnen en rondom het stadscentrum. Leg de kaart zeker duidelijk zichtbaar onder de voorruit van je auto. Let er ook op dat het rolstoelicoon naar boven gekeerd is.

Waar is parkeren sowieso verboden?
Net zoals je met de auto niet op voet- en fietspaden mag rijden, mag je er ook niet op parkeren. Ook niet als je er even stopt om bijvoorbeeld je telefoon op te nemen. Daarnaast is parkeren verboden op oversteekplaatsen. Zie je een cirkelvormig rood bord met een enkele blauwe streep erdoor? Dan mag je in de omliggende zone ook niet parkeren.

Mag ik parkeren voor mijn eigen inrit of garage?
Ja. Zorg er wel voor de nummerplaat van je eigen wagen overeenkomt met die op de garagepoort of de inrit.

Wat gebeurt er als ik geen parkeerticket neem in de betalende zone?
Als je geen parkeerticket neemt in de betalende zone, wordt automatisch het halvedagtarief van 22,10 euro aangerekend. Een parkeerwachter legt dan de bon achter de ruitenwisser van je wagen.

Wat zijn die Shop&Go-parkeerplaatsen precies?
Op de Shop&Go-parkeerplaatsen kan je een half uur gratis de wagen laten staan. Wanneer deze tijd verstreken is, verzendt een ondergrondse sensor automatisch een signaal waarna je een retributiebon ontvangt. De eerste 14 Shop&Go-plaatsen komen op de vernieuwde Grote Markt. Wanneer de Luikerstraat en de Stapelstraat zijn heraangelegd, wordt dit systeem ook daar verdergezet. Ook op de bestaande laad- en loszones wordt het principe ingevoerd.

Zijn er op de Grote Markt ook plaatsen waar ik mijn fiets veilig kan stallen?
Ja, op verschillende plaatsen op de Grote Markt installeerden we moderne fietsstallingen. Daarnaast zorgden we voor nieuwe verkeerspalen die je eveneens als fietsstalplaats kan gebruiken. Ook bij alle andere vernieuwingsprojecten in de stad is er voldoende ruimte voor de fietsers voorzien. Zo voelen zij zich nog meer thuis in onze stad.

Waar kan ik dicht bij het centrum gratis parkeren?
Op de Veemarkt, aan het sportcomplex Sint Pieter en de parkeerruimte voor en achter het station kan je gratis parkeren voor langere periodes. In een aantal straten van de blauwe zone kan je bovendien twee uur gratis parkeren met de blauwe schijf. En met de speciale ‘15 minuten gratis’-schijf kan je overal een kwartier lang de wagen laten staan zonder te betalen.

Hoe gaat het sms-parkeren  precies in zijn werk?
Als je je wagen hebt geparkeerd, stuur je een sms naar 4411 met de parkeercode van de dichtstbijzijnde automaat gevolgd door uw nummerplaat. Bij vertrek stuur je de boodschap ‘Q’ naar hetzelfde nummer. Doe je dit niet? Dan stopt het systeem automatisch nadat de maximale parkeertijd voor de zone bereikt is.