Voorkom fietsdiefstal!

maandag 5 april 2021

Fietsen is leuk, zeker nu het weer lente is. Zorg er echter voor dat je fiets altijd goed op slot is, want jammer genoeg is fietsdiefstal geen zeldzaam fenomeen.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Daarom houden de lokale politie en de gemeenschapswachten regelmatig toezicht op diefstalgevoelige locaties. Maar, wat kan je zelf doen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fietsdiefstal? Wij vroegen het aan Chris Lejeune, hoofdinspecteur bij de Lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

Chris, vinden er in Sint-Truiden veel fietsdiefstallen plaats?
Vorig jaar vonden er 131 fietsdiefstallen plaats in Sint-Truiden. De laatste jaren schommelt dat steeds rond datzelfde getal. Toplocaties zijn de stationsomgeving en het stadscentrum.

Wat kunnen inwoners doen om fietsdiefstal te voorkomen?
Er zijn een aantal stappen die de burger kan ondernemen. Stal je fiets indien mogelijk in een fietsparkeervoorziening. Indien dit niet mogelijk is en je plaatst je fiets op openbaar domein, doe dit dan op een goed zichtbare plaats met veel sociale controle. Op een privéterrein (bijvoorbeeld tuin, oprit, …) plaats je je fiets beter uit het zicht. Voorzie je fiets van degelijke sloten en gebruik deze op de correcte manier. De veiligste optie is om 2 (verschillende) sloten te gebruiken waarbij je zowel het wiel als het frame bevestigt aan een vast object. Goede sloten zijn een beugelslot, een ringslot (in combinatie met een beugelslot) en een gehard stalen kettingslot, liefst van een erkend merk.

Laat je fiets labelen met een uniek merkteken. Je rijksregisternummer wordt op een moeilijk verwijderbare sticker gedrukt, die op het frame van de fiets wordt bevestigd. Dit fietslabel kan je aanvragen in het Fietspunt van Sint-Truiden, maar kan ook hier online aangevraagd worden.

Meer info?

Voorkom fietsdiefstal