Verkrijgen van de Belgische nationaliteit voor volwassenen mits nationaliteitsverklaring

Procedure artikel 12bis &1,1° van het Wetboek van de Belgische nationaliteit als je in België geboren bent

  • Meerderjarig zijn
  • In België geboren
  • Ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats sedert geboorte in België
  • Verblijfsrecht van onbeperkte duur op moment van aanvraag
  • Talenkennis, maatschappelijke integratie of economische participatie niet bewijzen

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,2° als je geïntegreerd bent in België

  • Meerderjarig zijn
  • Minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Verblijfsrecht van onbeperkte duur op moment van aanvraag
  • Bewijzen talenkennis
  • Bewijzen maatschappelijke integratie
  • Bewijzen economische participatie

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,3° als je gehuwd bent met een Belg

  • Meerderjarig zijn
  • Minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Gehuwd zijn met een Belg + 3 jaar voorafgaand aan verklaring samenwonen binnen huwelijk in België
  • Verblijfsrecht van onbepaalde duur op moment van aanvraag
  • Echtgenoot moet Belg zijn op moment van verklaring
  • Bewijzen talenkennis
  • Bewijzen maatschappelijke integratie

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,3° als je ouder bent van een Belgisch minderjarig kind

  • Meerderjarig zijn
  • Minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Ouder zijn van een Belgisch minderjarig kind
  • Verblijfsrecht van onbepaalde duur op moment van aanvraag
  • Bewijzen talenkennis
  • Bewijzen maatschappelijke integratie

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,4° als je niet kan werken door een handicap of invaliditeit

  • Meerderjarig zijn
  • Minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Verblijfsrecht van onbepaalde duur op moment van aanvraag
  • Talenkennis, maatschappelijke integratie of economische participatie niet bewijzen
  • Bewijzen dat je omwille van invaliditeit of een handicap geen economische activiteit kan uitoefenen

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,4° als je 65 jaar bent

  • Minstens 5 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Verblijfsrecht van onbepaalde duur op moment van aanvraag
  • Talenkennis, maatschappelijke integratie of economische participatie niet bewijzen
  • Bewijzen pensioengerechtigde leeftijd

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Procedure artikel 12bis &1,5° als je 10 jaar wettelijk verblijf in België hebt

  • Meerderjarig zijn
  • Minstens 10 jaar ononderbroken wettelijk verblijf en hoofdverblijfplaats in België voorafgaand aan verklaring
  • Verblijfsrecht van onbeperkte duur op moment van aanvraag
  • Bewijzen talenkennis
  • Bewijzen deelname aan het leven van jouw onthaalgemeenschap

Meer informatie over deze procedure vind je hier.

Prijs per procedure?
Registratierechten
Administratie burgerlijke stand Sint-Truiden: gratis
Identiteitskaart: 20 euro

Hoe?
Gezien de complexe wetgeving vragen we je om onze dienst burgerlijke stand te contacteren, als je in Sint-Truiden verblijft. Je kan hiervoor een afspraak maken.

Wat moet je doen?
We verwijzen naar de website Kruispunt migratie-integratie.

Wat meebrengen bij aanvraag?
Dit hangt af van de te volgen procedure. We verwijzen per procedure naar de hierboven opgesomde website.

Bijzonderheden?