Vanaf 27 maart zacht water dankzij innovatieve waterontharder in Velm

dinsdag 21 februari 2017

Het waterproductiecentrum in Velm heeft een nieuwe onthardingsinstallatie. De Watergroep maakt er drinkwater op basis van water uit 4 grondwaterputten en uit de bronnen van Halingen (° 1896) en Waalhoven (° 1960). 

Dit water bevat van nature veel kalk omdat het jarenlang in een kalkrijke ondergrond heeft vertoefd. Hoewel hard water perfect gezond is, geeft het wel comfortproblemen. Met de nieuwe installatie in Velm speelt De Watergroep in op de vraag van klanten naar zachter leidingwater. De onthardingsinstallatie en een nieuw reservoir hebben samen een prijskaartje van 7,3 miljoen euro.

Het water in het centrum van Sint-Truiden en in deelgemeentes Aalst, Halmaal, Wilderen en Velm is momenteel het hardst van heel Limburg. De hardheid bedraagt gemiddeld 48 Franse graden. Dat is op zich geen probleem, aangezien hard water perfect drinkwater is. Het zit boordevol calcium (kalk) en magnesium, twee mineralen die ons lichaam nodig heeft. Anderzijds zorgt het wel voor comfortproblemen wanneer het verwarmd wordt. Zacht water biedt meer comfort in het huishouden en is bovendien beter voor het milieu. Mensen die zacht water ter beschikking hebben, moeten minder zeep en wasverzachter gebruiken in de wasmachine. Het wasgoed voelt hierdoor automatisch veel zachter aan. Bovendien zijn kranen en douches waardoor zacht water vloeit makkelijker te reinigen. Daarnaast gaan boilers, waterkokers en koffiezetapparaten langer mee.

Centrale ontharding
Vanaf 27 maart 2017 zullen ruim 15.000 gezinnen in grote delen van Sint-Truiden zacht water krijgen vanuit de nieuwe onthardingsinstallatie in Velm. De hardheid wordt vanaf dan verlaagd tot 18 Franse graden. Na die datum kan het nog enkele dagen duren voor het zachte water bij alle klanten uit de kraan komt. Tegen het einde van die week zal dit zeker het geval zal zijn voor wie in de aangegeven zone woont. Niet het volledige grondgebied van Sint-Truiden krijgt water via de installatie van Velm. In Duras, Gorsem, Runkelen, Brustem, Ordingen en Zepperen stroomt er van nature minder hard water uit de kraan (+/- 35 Franse graden). Deze zones komen later aan de beurt, wanneer er een ontharding in Nieuwerkerken wordt gebouwd. De grens tussen zacht en hard water stemt niet helemaal overeen met de grenzen van de deelgemeenten. Elke klant die zacht water krijgt, wordt daarom ingelicht per brief.

Opendeurdag
Op zondag 26 maart stelt De Watergroep de nieuwe onthardingsinstallatie open voor het publiek, samen met het nieuwe reservoir aan de Romeinse weg. Geïnteresseerd? Kom dan tussen 10 uur en 17 uur naar de Pomphuisstraat 23 in Velm.

Wateronthardingsinstallatie Sint-Truiden