Vanaf 15 januari eenvoudigere aanvraagprocedure en extra service bij inname van openbaar domein

dinsdag 15 januari 2019

Vanaf nu kan je de aanvraag voor het innemen van openbaar domein indienen via een online module. Na goedkeuring staan de stadsdiensten ook in voor de levering van het nodige signalisatiemateriaal. 

Een nieuw retributiereglement stroomlijnt de administratieve procedures rond de inname van openbaar domein. Vanaf vandaag worden aanvragen centraal ingevoerd, beheerd en afgehandeld.

Automatisch
In een gebruiksvriendelijke digitale omgeving kan je je aanmelden op basis van je identiteitsgegevens, waarna je vlot kan aangeven waarom, wanneer, hoelang en waar je een gedeelte van het publiek domein wil gebruiken.

Je aanvraag doe je twee weken vóór de dag van de inname. Daarnaast is er ook een spoedprocedure voor wie bijvoorbeeld vergeten is een aanvraag te doen. Hiervoor wordt wel een meerkost aangerekend. De betaling van het verschuldigde bedrag - dat automatisch berekend wordt - gebeurt overigens ook tijdens de aanvraag. Bij afkeuring wordt de som dan gewoon teruggestort.

Extra service
Wie vroeger een deel van het openbaar domein wilde innemen, keek vaak aan tegen een berg papierwerk. Hierdoor liep er af en toe iets mis, waardoor ook wijzelf soms niet op de hoogte waren van bepaalde activiteiten. Als extra service leveren onze stadsdiensten ter plaatse ook de nodige signalisatieborden om de inname aan te duiden. Deze moet je dus zelf niet meer gaan afhalen.

Het nieuwe retributiereglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van dinsdag 18 december. De online aanvraagmodule beschikbaar via deze link. Wie hierbij wat hulp nodig heeft, kan terecht bij het stadsloket of de lokale politie. Na een proefperiode van enkele maanden wordt het digitale systeem nog bijgestuurd op basis van de ervaringen van de gebruikers.

Meer info over de inname van het openbaar domein vind je hier.

Meer info?

Inname openbaar domein verhuiswagen