Vanaf 1 december: élke zaterdag gratis ondergronds parkeren én elke dag 60 minuten gratis Shop & Go!

zaterdag 19 november 2022

Sint-Truiden start de komende feestweken met een unieke actie. Vanaf 1 december kan je gratis ondergronds parkeren en draait de klok van de Shop & Go parkeerplaatsen elke dag van 30 naar 60 gratis minuten.

Op wandelafstand van onze winkelstraten, horeca en markt gratis parkeren, dat kan vanaf 1 december 2022. Een fantastische, unieke actie waar iedereen wel bij vaart! Onze stad, haar inwoners, de consumenten en bezoekers, de handelaars, horeca en onze Haspengouw markt. Het is intussen al de tweede crisis die ons allen treft. De energiecrisis slaat nog harder toe dan COVID. We moesten deze actie ondernemen om op deze manier zoveel mogelijk te ondersteunen.

Parking Gazo en Parking Centrum, gratis op zaterdag

Gratis parkeren op zaterdag in parkeergarages Centrum en GAZO, samen goed voor 514 parkeerplaatsen, het college van burgemeester en schepenen besliste dat dit mogelijk wordt vanaf 1 december 2022 tot en met 31 mei 2023. Shop & Go parkeren draait de klok voor altijd van 30 naar 60 gratis minuten. Dit is voortaan elke dag van toepassing op de negentig Shop & Go-parkeerplaatsen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden, AGB Trupark en Shop & The City maakten vrijdagochtend deze unieke actie bekend. De aanpassing van het politie- en retributiereglement inzake parkeren tegen betaling wordt op 28 november aan de gemeenteraad voorgelegd.

Zaterdag hoort een topdag te zijn in Sint-Truiden, zowel voor de mooie boetieks als de fijne horecazaken en onze zaterdagmarkt. Maar iedereen probeert te besparen waar mogelijk, onze ondernemers voelen dat. Op deze manier hopen het bestuur hun steen bij te dragen. Gratis parkeren betekent immers iets meer budget om iets te kopen of te drinken. Daar vaart iedereen wel bij. Ook voor de toekomst wordt een systeem uitgewerkt waarbij handel- en horecabezoekers gratis parkeren.

Goede mix tussen kort- en langparkeren

Met de beslissingen die vandaag genomen zijn, wordt een eerste stap gezet om de bereikbaarheid van de handelaars in de binnenstad optimaliseren. Met het nakend parkeer-geleide-systeem gaan we dat snel verder ondersteunen. Sint-Truiden heeft een zeer gevarieerd handelsaanbod in het stadscentrum. Daarom is een goede mix tussen kort- en langparkeren zo belangrijk en is het gewenst om de ondergrondse parkeerfaciliteiten te promoten; goed om weten: ook in de weekdagen zijn deze merkelijk goedkoper dan de bovengrondse parkeerplaatsen. Door klanten de kans te geven om gratis én op wandelafstand van het stadscentrum te parkeren, geven we iedereen een duwtje in de rug richting lokaal shoppen en consumeren want het blijft op termijn een doelstelling dat wie in Sint-Truiden consumeert niet zelf voor een parkeerkost moet opdraaien.

Een goed evenwicht

Parkeerbeleid is een materie die voortdurend in evolutie is. AGB Trupark zoekt de juiste balans tussen gratis en betalend parkeren voor zowel bewoners als bezoekers. Dat is geen evidente opdracht. Wanneer het parkeerbeleid kan bijgestuurd worden om een extra impuls te geven aan handel en horeca dan werkt Trupark hier graag aan mee. Met het gratis ondergronds parkeren op zaterdag neemt het zoekverkeer in de stad hopelijk af en maken meer mensen vaker gebruik van de ondergrondse parkeerfaciliteiten.

Truiense handel en horeca tevreden

De actie loopt ook na de eindejaarsperiode verder. Zo kunnen mensen zowel tijdens de solden als wanneer de nieuwe collectie in de winkels hangt genieten van dit voordeel. Bezoekers moeten vlot en dichtbij het centrum kunnen parkeren en zich geen zorgen maken over een lange weg terug met hun aankopen of hun parkeerticket. Zo blijft shoppen in Sint-Truiden ‘fun’. Voor wie telt is de som snel gemaakt, een parkeerticket uitsparen betekent extra budget voor een lekkere tas koffie op één van onze gezellige Truiense winterterrassen.

Extra bezoekers voor de Truiense markt

Zaterdag is marktdag in Sint-Truiden. Hét moment om verse producten en specialiteiten in te slaan of een nieuwe outfit te kiezen. Dan is het natuurlijk ideaal als je je wagen gratis en dichtbij kan parkeren. Dit initiatief zal de vele marktbezoekers zeker weten te bekoren en hopelijk trekt dat extra bezoekers aan.

Campagne met Herman Verbruggen in de hoofdrol

Bovendien start er een grote campagne om bewoners en bezoekers te informeren over onze gratis parkeermogelijkheden. Via sociale media en op het terrein zelf zal acteur Herman Verbruggen, vooral gekend om zijn rol als ‘Marcske’ in F.C. De Kampioenen, de boodschap op een heel toegankelijke en leuke manier brengen.

Shop&Go - Herman Verbruggen