Uitbreiding zomerterrassen

Vorige zomer besliste het lokaal bestuur naar aanleiding van de coronacrisis om extra ruimte op het openbaar domein toe te laten voor de horecaterrassen. Er werden uitbreidingszones afgebakend in de zones op de Grote Markt, het Heilig Hartplein, de Groenmarkt en elders op het grondgebied.

Ter ondersteuning van onze horecaondernemers is deze mogelijkheid opnieuw goedgekeurd voor de zomer van 2022. Lees hier aandachtg de richtlijnen die voor 2022 van toepassing zijn.

Volgende algemene regels gelden overal:

 • je mag jouw terras tijdelijk plaatsen vanaf tot en met 31 oktober 2022;
 • in de uitbreidingszones zijn enkel losse lage tafels, lage stoelen en parasols op voet toegelaten. Deze bestaan uit uniforme, kwaliteitsvolle en duurzame materialen, die esthetisch verantwoord zijn en, in voorkomend geval, zoals in de richtlijn Agost beschreven. Plastieken stoelen, plastieken tafels en (tijdelijke) ondervloeren zijn niet toegelaten;
 • er worden ook geen (witte) partytenten, bestekkasten, bloembakken of andere decoratieve elementen, reclamevlaggen, losstaande publiciteitsborden, windschermen, verwarmingselementen… toegelaten in de uitbreidingszones;
 • verankering in het openbaar domein op welke wijze dan ook van alle terraselementen is verboden;
 • het plan van de Haspengouw Markt blijft behouden waardoor op zaterdagvoormiddag tot 14u de terrasuitbreiding op de Grote Markt en Groenmarkt lange zijde niet kan worden uitgezet;
 • logischerwijze primeert te allen tijde de veiligheid en mobiliteit op het openbaar domein, op de terraszones dan wel naar en in het horecapand.
   

Een tijdelijke terrasuitbreiding plaatsen/aanvragen?  

Wat heb je nodig?

 1. Locatie: kijk na of jouw zaak in de zone Grote markt, Groenmarkt of Heilig-Hartplein ligt.
 • Je zaak ligt wel in één van deze zones en het terras wordt geplaatst binnen de afgebakende zones: in dat geval mag je jouw terras plaatsen conform de algemene regels;
 • Je zaak ligt niet in één van deze zones: maak dan een inplantingsplan (een plattegrond) voor jouw uitgebreide terras. De plattegrond moet duidelijk maken waar het huidige en uitgebreide terras komt te staan. Duid de gewenste ruimte en afmetingen aan van de uitbreiding. Voeg ook minimum 3 kleurenfoto’s toe van de locatie en het terrasmeubilair.
 1. Komt de uitbreiding van je terras voor een gebouw van een buur? Bezorg ons dan de schriftelijke toestemming van de eigenaar(s). Deze toestemming is op elk moment herroepbaar.

Tijdelijke verkeersvrije periode in de zone rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Vanaf 29 april tot en met 15 september 2022 kunnen de extra zomerterrassen opnieuw geplaatst worden in de zone rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk op:

 • weekdagen: verkeersvrij vanaf 17u30 tot 01u00 ’s nachts;
 • weekend: verkeersvrij vanaf vrijdag 17u30 tot en met maandag 01u00.
   

Bij uitzonderlijke weeromstandigheden en bij evenementen kan het college van burgemeester en schepenen bij collegebesluit afwijken van de bovenstaande regeling.

Per uitzondering op de basisperiode verkeersvrije zones Heilig Hartplein, de Ridderstraat (deel) en de Plankstraat (deel) en mede in functie van de planning van de verzinkbare palen gaan de verkeersvrije periodes ook in:

 • op woensdag 25 mei tot en met maandag 30 mei 01u (26 mei - Onze Lieve Heer Hemelvaart)
 • in het weekend van vrijdag 3 juni tot en met dinsdag 7 juni 01u (5 juni - Pinksteren)
 • in het weekend van vrijdag 8 juli tot en met dinsdag 12 juli 01u (11 juli – Vlaamse feestdag)
 • op woensdag 20 juli tot en met maandag 25 juli 01u (20 juli – Haspengouw ziiingt + 21 juli – Nationale feestdag)
 • in het weekend van vrijdag 26 augustus tot en met dinsdag 30 augustus (29 augustus – kermismaandag)
   

Nieuw: tijdelijke evenementenzones

Op de 3 pleinen in het centrum worden reservezones voor evenementen voorzien. Je kan hier een evenement aanvragen via: https://reservering.sint-truiden.be/Evenementenfuifloket.aspx.