Stemplicht

Op zondag 26 mei 2019 trek je als kiezer naar de stembus en kiezen we nieuwe leden in het Vlaams parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en het Europees parlement voor de periode 2019-2024.

In België is er opkomstplicht voor iedere persoon die op de kiezerslijst is ingeschreven en dit vanaf de leeftijd van 18 jaar. Als je verhinderd bent, kan je volmacht geven.

Belgen worden automatisch in geschreven op de kiezerslijst.

Belgen die in het buitenland verblijven en in geschreven zijn in de consulaire bevolkingsregisters moeten zich inschrijven bij hun consulaire beroepspost. Meer info op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

EU-burgers die in het bevolkingsregister van Sint-Truiden zijn ingeschreven, kunnen zich inschrijven op de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen. Meer info vind je op deze website.

Wanneer je als kiezer op de kiezerslijst bent ingeschreven, ontvang je een oproepingsbrief per post.

Geen oproepingsbrief ontvangen of oproepingsbrief verloren? Vraag dan op vertoon van je identiteitskaart een gratis duplicaat aan bij de dienst Burgerzaken in het stadskantoor. Dit is mogelijk tot 12 uur op de dag van de verkiezingen.

Op je oproepingsbrief is het stembureau vermeld waar je je moet aanbieden. Op zondag 26 mei 2019 ga je dan met je oproepingsbrief en je identiteitskaart naar het stembureau, waar je je stem uitbrengt. Dit is mogelijk tussen 8u en 15u.

Heb je een volmacht gekregen, dan moet je nog andere documenten meenemen naar het stembureau, waar de volmachtgever moet stemmen.