Sint-Truiden wint één van de tien klimaatprijzen op Vlaamse Klimaattop

vrijdag 16 december 2016

Sint-Truiden kaapte met de vernieuwing van haar wagenpark door elektrische auto’s één van de tien klimaatprijzen weg op de Klimaattop van de Vlaamse overheid. Daar werd een subsidiepot van 300.000 euro verdeeld onder tien lokale besturen. Sint-Truiden gaat aan de haal met 30.000 euro, een bedrag dat het stadsbestuur zal investeren in nieuwe duurzame projecten.

Bijna een jaar geleden heeft de stad Sint-Truiden het merendeel van haar wagenpark vervangen door 22 elektrisch aangedreven voertuigen. De wagens worden door zoveel mogelijk medewerkers gedeeld, waardoor het stadsbestuur het tegenwoordig met een derde minder wagens doet. Het kilometerverbruik nam bijgevolg een duik van 20%.  De keuze voor elektrisch rijden leidt immers tot een CO2-reductie van 68 ton per jaar. Sint-Truiden trekt hiermee resoluut de kaart van de duurzame mobiliteit en die inspanning wordt bekroond met één van de tien klimaatprijzen voor lokale besturen van de Vlaamse overheid. Die werden uitgereikt op de Klimaattop, die plaatsvond op donderdag 1 december. Aan de prijs hangt een bedrag van 30.000 euro vast.

Daarnaast werd er ook rekening gehouden met het bredere plaatje. De stad Sint-Truiden investeert de komende jaren namelijk ook in de installatie van publieke oplaadpalen op haar grondgebied, waarvan er 5 exemplaren op korte termijn geplaatst worden.

De stad tracht een voortrekkersrol te spelen als het aankomt op milieuvriendelijke, duurzame projecten. De vernieuwing van de autovloot is daar een perfect voorbeeld van. Het is trouwens al de tweede prijs die we voor ons elektrische wagenpark in ontvangst mochten nemen. Vorige zomer nog behaalden we hiermee de Publica Award voor de meest duurzame overheidsopdracht.

Bekijk hier de reportage van TVL.

Afbeelding Groene autovloot Sint-Truiden