Sint-Truiden roept op tot alertheid voor vogelgriep

woensdag 14 juni 2017

De voorbije weken zijn er in Henegouwen en Luxemburg nieuwe besmettingen van vogelgriep vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verbiedt vanaf woensdag 14 juni de verkoop van vogels op openbare markten en schort tot nader orde alle pluimveeverzamelingen op. Het stadsbestuur van Sint-Truiden vraagt de inwoners enkel om extra alert te zijn. Verder hoeven er geen bijzondere maatregelen genomen te worden.

In de provincies Luxemburg en Henegouwen zijn er opnieuw twee besmettingen vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8. Rondom de infectiehaarden is er een bufferzone met een straal van 3 km afgebakend. Hierbinnen geldt er een vervoersverbod voor pluimvee, andere vogels en broedeieren en moet alle pluimvee binnen gevoederd worden.

Het virus heeft zich volgens de onderzoeksresultaten via openbare markten verspreid. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bijgevolg de verkoop van pluimvee en andere vogels op publieke markten tijdelijk verboden. Ook mogen er zolang geen verzamelingen met pluimvee gehouden worden. Bijeenkomsten met andere vogels zijn wel toegestaan.

Het FAVV herinnert er ook aan dat alle professionele houders in het hele land verplicht zijn om hun dieren binnen te voederen en te drenken. Alle pluimvee-eigenaars worden ook aangeraden extra waakzaam te zijn en elk ziektesymptoom bij hun vogels te melden aan een dierenarts. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan verder steeds gesignaleerd worden op het gratis nummer 0800 99 777.

Op de wekelijkse Haspengouw Markt staat er één kraam waar onder meer zangvogels verkocht worden. De standhouder is intussen verwittigd dat hij zijn dieren voorlopig thuis moet laten. Verder zijn er volgens onze informatie de komende periode in Sint-Truiden geen pluimveeverzamelingen gepland en hoeven we dus geen extra maatregelen te nemen. We vragen onze inwoners enkel om een gezonde alertheid aan de dag te leggen en bij de minste twijfel contact op te nemen met een dierenarts of het FAVV.

Voor de rest is er in Sint-Truiden absoluut geen reden tot paniek en lopen consumenten ook zeker geen gevaar. Het FAVV verzekert dat vlees en eieren van pluimvee in alle veiligheid gegeten kunnen worden.

afbeelding vogelgriep