SABCA stapt in de markt van drones en onbemande vliegtuigen en sluit samenwerkingsovereenkomst met Droneport

woensdag 21 juni 2017

SABCA, een vooraanstaande Belgische speler binnen de internationale lucht- en ruimtevaartindustrie, heeft haar zinnen gezet op de markt van de onbemande vliegtuigen. SABCA wil binnen het drone-ecosysteem dé Europese referentie worden op vlak van integratie, testen, certificeren en kwalificeren en onderhouden van drones. Om deze ambities waar te maken, heeft SABCA een samenwerkingsovereenkomst gesloten met DronePort, het test-en businesscenter voor de drone-en luchtvaart industrie op de voormalige luchtmachtbasis te Sint –Truiden.

SABCA Groep maakt resoluut de strategische keuze om haar activiteiten te versterken rond haar kerncompetenties. Met bijna 100 jaar ervaring op de teller en een brede knowhow in talrijke domeinen van de civiele luchtvaart, ruimtevaart en defensie wil SABCA deze kennis valoriseren en unieke technologische oplossingen en diensten aanbieden op de markt van onbemande vliegtuigen. In een sterk geglobaliseerde en concurrentiële wereld is het ontwikkelen van sterke niches essentieel om zich als innovatief bedrijf blijvend te positioneren.

Geïntegreerde dienstverlening
Thibauld Jongen, CEO SABCA Group: “SABCA komt met een compleet aanbod dat het volledige ecosysteem van de onbemande vliegtuigen zal afdekken. We kijken in het bijzonder naar activiteiten van integratie van drones binnen het gecontroleerde luchtruim, testen, certificatie ten dienste van ontwikkelaars, kwalificatie voor gebruikers en ook opleiding en onderhoud van de toestellen. De dronesector is in volle ontwikkeling en biedt enorm veel business potentieel. Wij stellen een nood vast aan geïntegreerde dienstverlening voor onbemande vliegtuigen en hiervoor kunnen we buigen op een jarenlange ervaring als dienstverlener in de luchtvaartsector. We willen deze expertise dan ook inzetten om internationaal ons te positioneren als innovatieve partner. Een samenwerking met DronePort laat ons toe een volwaardige dienstverlening op het vlak van testen, certificatie en opleiding aan te bieden. Daarnaast garandeert het ecosysteem van jonge innovatieve bedrijven op de site en het daaraan gekoppelde onderzoek het innovatieve karakter. We zijn ervan overtuigd dat deze kruisbestuiving zowel voor SABCA als voor de bedrijven die reeds aanwezig zijn op de site een belangrijke toegevoegde waarde zal betekenen.”

Droneport te Sint-Truiden
Als uitvalsbasis voor deel van haar droneactiviteiten, kijkt SABCA uit naar een nieuwe locatie, en meer bepaald naar Droneport te Sint-Truiden. De aanwezige infrastructuur en het specifieke luchtruim waar testen op grote hoogtes mogelijk zijn met onbemande vliegtuigen, is een belangrijke troef voor SABCA’s nieuwe bedrijfstak.

De heer Peter Dedrij, business development manager Droneport: “Het unieke statuut van het luchtruim boven Sint-Truiden dat voorbehouden is voor test-, demonstratie-en opleidingsactiviteiten met drones biedt heel wat opportuniteiten voor bedrijven die actief zijn in de drone industrie. Binnenkort start de bouw van een drone-incubator, waar startups begeleid kunnen worden tot succesvolle bedrijven. Het spreekt voor zich dat de komst van een wereldspeler als SABCA, een enorme toegevoegde waarde zal betekenen voor deze dronecampus en haar uitstraling een sterke boost zal geven. SABCA is een solide speler in de luchtvaart en ruimtevaartindustrie. In haar kielzog verwacht ik dat heel wat andere bedrijven zullen volgen die baat hebben bij een vestiging in de nabijheid van en samenwerking met een dergelijke wereldspeler.”

Ook de heer Stijn Bijnens, CEO van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en aandeelhouder van Droneport, is enthousiast over de plannen van SABCA: “SABCA is een autoriteit in de lucht-en ruimtevaart. Dat SABCA, naast de reeds bestaande vestiging in Lummen een nieuwe en innovatieve bedrijfstak wil opzetten in Limburg, stemt ons bijzonder tevreden. Voor Droneport is interesse van een bedrijf met deze omvang en reputatie een zegen. SABCA kan een belangrijke versnelling geven aan de ontwikkeling van de drone-campus in Sint-Truiden.

Mevrouw Veerle Heeren, burgemeester stad Sint Truiden, concludeert: “Sint-Truiden beschikt met de startbaan en het specifiek luchtruim voor drones over unieke troeven om het epicentrum van de drone-industrie te worden. Grote bedrijven als SABCA weten ons alvast te vinden en er volgen er ongetwijfeld nog meer. Dit is goed nieuws voor de tewerkstelling in de regio en een bewijs dat de slimme maakindustrie een kansrijke toekomst heeft, ook in Limburg.”

Boilerplate SABCA
SABCA Group, onderdeel van de Franse Dassault groep en het Nederlandse Fokker (GKN groep), neemt de markt van de onbemande vliegtuigen in het vizier. Opgericht in 1920 ontwerpt en fabriceert de groep materialen, structuren en technieken voor de lucht-en ruimtevaart naast het reviseren, onderhouden en moderniseren van vliegtuigen en helikopters voor luchtmachten wereldwijd. De groep is actief op het grondgebied van de 3 Belgische gewesten, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Gosselies in Wallonië en Lummen in Vlaanderen, en opereert ook voor haar assemblage activiteiten vanuit Casablanca in Marokko. Onder haar klantenbestand telt ze klanten zoals Airbus, Dassault Aviation, Fokker, Safran, ASL, Arianespace en verschillende andere institutionele en overheidsorganisaties zoals de Belgische Defensie, de Koninklijke Luchtmacht, en de US Airforce.
(Meer info: www.sabca.be)

Boilerplate Droneport
DronePort, een vennootschap die werd opgericht door de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de stad Sint-Truiden, wil kennis en ondernemerschap in de drone-industrie samenbrengen op één site. Met een uitgebreid testgebied, een landingsbaan en goedgekeurd luchtruim kunnen ondernemingen veilig nieuwe applicaties testen, opleidingen geven en groeien in dit nieuwe businesscentrum. Tevens biedt Droneport aansluitend een bedrijventerrein aan, met het accent op luchtvaartgebonden activiteiten, en een incubator voor startende bedrijven in deze nieuwe sector.
(Meer info: www.droneport.eu)

afbeelding drone