Rijbewijs B

Let op: Coronamaatregelen!

Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, vragen we je om je aanvragen zoveel mogelijk elektronisch te regelen. Informeer je bij dienst Rijbewijzen welke documenten je kan indienen vooraleer je aan te melden in het stadskantoor. Informatie kan je bekomen via info.burgerzaken@sint-truiden.be of via het Contactcenter op 011 70 14 14.

Enkel indien noodzakelijk is het loket Rijbewijzen op afspraak geopend. Maak hier een afspraak of via het ContactCenter op 011 70 14 14 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9 uur tot 16 uur en zaterdag van 9 uur tot 12 uur uitgezonderd feestdagen).

Meer info over het volgen van rijlessen en het behalen van een rijbewijs tijdens de coronacrisis vind je hier.

Om een auto te besturen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.

Je kan het pas aanvragen als je geslaagd bent in een theoretisch en praktisch examen, dat je afgelegd hebt in een erkend examencentrum.

Erkend examencentrum?
Informeer je hier.

Voor wie?
Inwoner van Sint-Truiden zijn.

Leveringstermijn?
3 tot 5 werkdagen

Prijs?
25 euro

Hoe aanvragen?

Je vraagt het rijbewijs persoonlijk aan bij het loket. Hiervoor kan je een afspraak maken. OPGELET: Je kan voorlopig enkel een afspraak maken via 011 70 14 14 of via info@sint-truiden.be.

Wat moet je doen?
Wanneer je slaagt voor het theoretisch rijexamen, kan je een voorlopig rijbewijs M18 of M36 aanvragen bij de dienst bevolking. De minimum-leeftijd om een theorie-examen af te leggen is 17 jaar.

Je theoretisch examen is drie jaar geldig. Je mag jouw voorlopig rijbewijs slechts aanvragen binnen de 3 jaren geldigheid van het theoretisch examen. Doe je dit niet, dan kan je slechts een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen na een wachttijd van drie jaar mits aflegging van een nieuw theoretisch examen! Tijdens de geldigheidsduur van het theoretisch examen kan je één keer overschakelen van model 18 naar model 36.

Om het praktijkexamen af te leggen moet je 18 jaar geworden zijn. Dit kan ten vroegste

  • 3 maanden na de afgifte van het voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1/10/2017
  • 9 maanden na de afgifte van het voorlopig rijbewijs aangevraagd vanaf 1/10/2017.

Als je slaagt, kom je met het aanvraagformulier rijbewijs naar de dienst Bevolking. Als je 2 keer niet slaagt in jouw praktijkexamen, moet je 6 uren praktijklessen volgen in een erkende rijschool vooraleer je mag herkansen.

Opgelet! Je moet het definitieve rijbewijs afhalen binnen de 3 jaar na het succesvol afronden van jouw praktijkexamen.

Je mag volmacht geven aan een andere persoon om jouw rijbewijs af te halen door het formulier hieronder te downloaden.

Op de website van de Federale Overheid Mobiliteit en Vervoer vind je een volledig overzicht van de verschillende elementen met betrekking tot het rijbewijs aan de hand van brochures, die je kan downloaden.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitsbewijs
  • Recente en gelijkende pasfoto die voldoet aan de voorwaarden van de fotomatrix. Indien je de foto van jouw e-ID wenst te gebruiken is geen foto nodig op voorwaarde dat je nog gelijkend bent met de foto en je e-ID nog voldoende geldig is.
  • Voorlopig rijbewijs M18 of M36
  • Aanvraagformulier rijbewijs dat je van het examencentrum ontvangt na het slagen in het praktisch examen
  • Rijgeschiktheidsattes groep 1  (indien jouw lichamelijke, geestelijke of visuele vaardigheden aangetast zijn door ziekte of ongeval)
  • Geldig militair, Europees of buitenlands rijbewijs (als je op basis van dat rijbewijs een rijbewijs B krijgt)
  • Bedrag met de bankkaart te betalen. In uitzonderlijke gevallen aanvaarden we ook cash geld.

Wat meebrengen bij afhaling?

Rijbewijs verloren of gestolen?

BijlageGrootte
PDF icon Volmachtenformulier269.6 KB