Reistoelating minderjarigen

Als je minderjarig bent en je reist naar het buitenland zonder moeder, vader of voogd beschik je best over een ouderlijke toestemming. Dit is een document, waarin jouw ouder(s) of voogd je toestemming ge(eft)(ven) om alleen of in het gezelschap van andere personen (leerkracht, leider jeugdbeweging, grootouders, familie, …) naar het buitenland te reizen.

Opgelet!

 

Voor wie?
Iedere minderjarige inwoner woonachtig in onze stad

Hoe aanvragen?

Persoonlijk door één van de ouders aan het loket bij dienst bevolking, je kan hiervoor een afspraak maken.
Je kan het formulier hieronder reeds downloaden en op voorhand invullen (nog niet ondertekenen).

Opgelet! Wanneer het kind met één ouder reist, staat het de reizende ouder vrij om het akkoord van de niet-reizende ouder te vragen.

Of je een reistoelating al dan niet nodig hebt (en andere documenten of inentingen), kan je terugvinden op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

Vraag ook advies aan jouw reisbureau, jouw luchtvaartmaatschappij of de ambassade/consulaat van het land van bestemming.

Tip?
Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, neem je naast het document ‘ouderlijke toestemming’ best ook een meertalig uittreksel van de akte van geboorte mee als bewijs van verwantschap!

Wat moet je doen?
Jouw niet-reizende ouder(s) of voogd vervolledig(t)(en) het formulier met jouw identiteitsgegevens, de plaats, de bestemming en de duur van jouw reis. Zij/hij gaat met het ingevulde formulier naar de dienst bevolking, waar hij/zij het formulier ondertekent. Daarna zal onze medewerker de handtekening wettigen.

Opgelet!
Je moet zelf niet meekomen naar het loket. Ook een pleegouder of pleegverantwoordelijke van een instelling kan een reistoelating voor minderjarige kinderen invullen mits bewijs van een gerechtelijke beslissing van de jeugdrechtbank of een beslissing van de intersectorale toegangspoort.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitskaart van de persoon die de toelating geeft
  • Bewijs van ouderlijke macht (indien je als voogd toestemming geeft)
  • Gerechtelijke beslissing jeugdrechtbank of beslissing intersectorale toegangspoort (indien je als pleegouder of pleegverantwoordelijke van een instelling toestemming geeft)
  • De vooraf ingevulde reistoelating (recto-verso geprint)

Meer informatie over reizen met minderjarig kinderen vind je hier.

BijlageGrootte
PDF icon Formulier reistoelating minderjarigen291.14 KB