Reispaspoort

Een Belgisch reispaspoort is een document om jouw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een reispaspoort nodig.

Als je op reis gaat naar EU-landen en sommige niet-EU-landen, moet je enkel een geldige Belgische elektronische identiteitskaart  /Kids-ID bij hebben.

De meeste niet-Europese landen vragen echter een reispaspoort.

Sowieso kan je met een Belgisch reispaspoort naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Sommige landen eisen bovendien dat jouw reispaspoort nog x-aantal maanden geldig is, wanneer je het land betreedt/verlaat (meestal 6 maanden). Controleer dus zeker de geldigheidsdatum van je reispaspoort.

Of je een reispaspoort al dan niet nodig hebt (en andere documenten of inentingen), kan je terugvinden op de website van FOD Buitenlandse Zaken. Zorg ervoor dat je deze documenten ruim voor jouw vertrek aanvraagt.

Vraag ook inlichtingen aan jouw reisbureau, jouw luchtvaartmaatschappij of de ambassade/consulaat van het land van bestemming.

Lees zeker ook de reisadviezen op de website van FOD Buitenlandse Zaken en de brochure 'Reis wijs'.

Je kan jouw reis ook nog registreren op TravellersOnline. Zo kan FOD Buitenlandse Zaken gemakkelijker met jou in contact komen bij een noodsituatie zoals een natuurramp, een crisis of een ernstig ongeluk.

Voor wie?
Kinderen en volwassenen

Voorwaarden?

 • Inwoner van Sint-Truiden zijn
 • Belg zijn

Geldigheid?

 • Volwassenen: 7 jaar
 • Kinderen: 5 jaar

Leveringstermijn?
Normale leveringstermijn: circa 7 werkdagen

Opgelet! Indien leveringsdag op een feestdag valt, is jouw reispaspoort pas beschikbaar op de eerstvolgende werkdag. Hou er rekening mee dat dienst Burgerzaken gesloten is op maandag.

Spoedprocedure:

Opgelet! Indien leveringsdag op een feestdag valt, is jouw reispaspoort pas beschikbaar op de eerstvolgende werkdag. Hou er rekening mee dat dienst Burgerzaken gesloten is op maandag.

Prijs?

 • volwassenen: 85 euro
 • kinderen/jongeren tot 18 jaar: 45 euro

Hoe aanvragen?

Je kan hiervoor een afspraak maken via de afsprakenmodule of telefonisch via het Contactcenter op 011 70 14 14. Of je kan langskomen op vrije inloop. Hou er dan wel rekening mee dat je mogelijk moet wachten op je beurt.

Je mag geen volmacht geven aan derden

Opgelet! Minderjarige kinderen moeten bij de aanvraag aanwezig zijn en vergezeld zijn van één van de ouders of voogd!

Aanvraag reispaspoort voor Belgen op doorreis in België 

Aanvraag reispaspoort voor niet-Belgen 

Hoe afhalen?
Je kan hiervoor ook een afspraak maken via de afsprakenmodule of telefonisch via het Contactcenter op 011 70 14 14. Of je kan langskomen op vrije inloop. Hou er dan wel rekening mee dat je mogelijk moet wachten op je beurt.

Je mag ook een andere persoon volmacht geven om jouw reispaspoort af te halen door het formulier hieronder te downloaden.

Opgelet! Afhalen reispaspoort van minderjarig kind kan enkel door de ouder waar het kind is ingeschreven tenzij deze ouder volmacht verleent aan een andere volwassene (volmacht + kopie identiteitskaart volmachtgever).

Wat moet je doen?
Onze medewerker scant jouw vingerafdrukken en jouw pasfoto. Je tekent de aanvraag digitaal.

Kinderen jonger dan 6 jaar zijn vrijgesteld van handtekening en van vingerafdrukken.
Kinderen tot en met 11 jaar zijn enkel vrijgesteld van het nemen van vingerafdrukken.

Als ouder onderteken je het aanvraagformulier van jouw minderjarige kinderen.
Na ontvangst van een telefonisch of mailbericht dat jouw reispaspoort klaar is, haal je jouw boekje af bij het snelloket.

Wat meebrengen bij aanvraag?

 • Geldig identiteitsbewijs
 • Recente (maximaal 6 maanden oud) en gelijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de voorwaarden van de fotomatrix
  Opgelet! Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).
 • (Vervallen) oude reispaspoort - jonger dan 10 jaar/voorlopig reispaspoort/PV politie bij diefstal / attest van verlies gemeente
 • Bedrag met de bankkaart te betalen. In uitzonderlijke gevallen aanvaarden we ook cash geld.

Wat meebrengen bij afhaling?

 • Identiteitsbewijs
 • Eventueel volmachtformulier + kopie identiteitskaart (enkel indien je niet persoonlijk langskomt)
 • Oude reispaspoort

Opgelet! Kinderen moeten niet aanwezig zijn bij de afhaling.

BijlageGrootte
PDF icon Volmachtenformulier353.53 KB