Parkingday

Park[ing] Day is een internationaal fenomeen, een jaarlijks terugkerende interventie waarbij wereldwijd bewoners, initiatieven, creatievelingen, ontwerpers en kunstenaars, voor één dag parkeerplekken ombouwen tot kleine publieke parken. De stad Sint-Truiden zal hieraan op 21 september 2018 voor het eerst deelenemen.

Dertien jaar geleden bedacht designbureau Rebar Group dat het zonde was om een parkeerplaats alleen voor parkeren te gebruiken. Ze gooiden wat kwartjes in de meter; decoreerden het met planten en creëerden een aandoenlijk parkje. Gestart in San Francisco en inmiddels uitgegroeid tot een beweging in honderden steden, verspreid over 35 landen. Ieder jaar op de derde vrijdag in september vestigen mensen wereldwijd aandacht op het belang van een duurzame leefomgeving met deze kleinschalige ludieke acties.

Park[ing] Day is een laagdrempelige, positief experiment met een boodschap! Mensen en initiatieven worden gekoppeld en versterkt met als missie om aandacht te vragen voor de noodzaak van minder c02 uitstoot, meer groen, ontmoetingen en discussies te genereren over de kwaliteit van onze stedelijke leefomgeving! 

Waar en wanneer?
In Sint-Truiden kan je in principe elke betalende parkeerplaats innemen op 21 september. Schrijf een plan of idee uit waarin je aangeeft wat je me de parkeerplaats van plan bent.  
Je kan de parkeerplaats innemen van 10u tot 16u. Om 17u organiseren we een slotmoment. Je betaalt gewoon ter plekke het parkeergeld voor deze plaats.
De beste ideeën krijgen een plekje in de Stapelstraat, Luikerstraat of op de Grote Markt.

Wat kan en wat mag niet?
In principe is alles mogelijk. Elk idee is een goed idee (een tijdelijk parkje, een plek om spelletjes te spelen, een tijdelijk sportveldje, een leeshoekje,...). Inspiratie nodig? Bekijk dan zeker dit filmpje over Park[ing] Day in Singapore!
Je bent zelf verantwoordelijk voor de parkeerplaats die je inneemt en bent dus ook aansprakelijk voor alle schade die aan de parkeerplaats, het openbaar domein of aan geparkeerde wagens op andere parkeerplaatsen.
Hou er rekening mee dat de beschikbare ruimte beperkt is. Een parkeerplaats is 5 meter lang en 2,5 meter breed.
Je idee mag geen commerciële, discriminerende, politieke of racistische oorsprong hebben.

Inschrijven
Onze opencall is van start gegaan en iedereen kan zich hier inschijven. Bij je inschrijving vragen we om zeker volgende gegevens aan ons te bezorgen: 

  • Samenvattende  tekst die uitleg geeft over het ontwerp en waarop het van toepassing, een reactie is op de nabije omgeving
  • schetsen of visualisaties van je project
  • een plan van de onmiddellijke omgeving
  • afmetingen (hoogte, lengte, breedte) van je ontwerp
  • omschrijving van de gebruikte materialen
  • ontwerp van je affiche. Je kan de basisaffiche en het logo opvragen via info.parkingday@sint-truiden.be

Je inschrijving wordt beoordeeld door een jury. Na je inschrijving laten we weten of je inschrijving al dan niet werd goedgekeurd en welke parkeerplaats je kan gebruiken.  

Nog vragen of gewoon geïnteresseerd in dit project?  Mail ons op info.parkingday@sint-truiden.be en we helpen je graag verder.

Download hieronder de affiche van Parkingday en meld je deelname aan op Facebook!

Op deze website vind je nog meer duurzame ideeën.

Parkingday Sint-Truiden