Overzicht coronamaatregelen specifiek in Sint-Truiden

vrijdag 24 juli 2020

In dit handige overzicht vind je alle coronamaatregelen terug die van toepassing zijn specifiek voor Sint-Truiden.

1. MONDMASKERPLICHT
Vanaf zaterdag 25 juli is het voor bezoekers van een horecazaak verplicht een mondmasker te dragen wanneer ze in de horecazaak toekomen, wanneer ze de tafel verlaten en wanneer ze de horecazaak weer verlaten.

Vanaf zaterdag 25 juli is het bovendien verplicht om een mondmasker te dragen in de zone op en binnen de stadsvesten, de Stationsstraat, het stadspark en domein ’t Speelhof (uitgezonderd de Finse piste) (voor iedereen +12 jaar die zich te voet of met de fiets in deze zone verplaatst) en voor bezoekers aan elke soort van ambulante handel.

Sinds zaterdag 18 juli is het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof dat de mond en de neus bedekt VERPLICHT voor alle bezoekers boven de 12 jaar van de HASPENGOUW MARKT, kermissen, braderieën en rommelmarkten op het grondgebied van de stad Sint-Truiden. Het blijft bovendien verplicht om een mondmasker te dragen in alle publieke gedeelten van de gebouwen van de stad en het OCMW van Sint-Truiden.

Het dragen van een mondmasker blijft ook verplicht in volgende plaatsen: in winkels en winkelcentra; in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, casino’s, speelhallen, musea, bibliotheken, de publieke ruimtes van gerechtsgebouwen en op het openbaar vervoer.

2. VEILIG WINKELEN EN HASPENGOUW MARKT
De stad Sint-Truiden doet er alles aan om winkelen zo veilig  mogelijk te laten verlopen. Meer informatie over de veiligheidsmaatregelen vind je hier:
- Haspengouw Markt
- Winkelen in Sint-Truiden

3. CONTACTCENTER
Zit je met vragen over de lokale toepassing van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? Dan kan je contact opnemen met het ContactCenter van de stad Sint-Truiden.
Het ContactCenter is telefonisch bereikbaar op het nummer 011 70 14 14 of via info@sint-truiden.be

 • maandag van 9u tot 16u
 • dinsdag van 9u tot 16u
 • woensdag 9u tot 16u
 • donderdag van 9u tot 16u
 • vrijdag van 9u tot 16u
 • zaterdag van 9u tot 12u

 

4. BOODSCHAPPENDIENST
Voor risicogroepen wordt er een boodschappendienst georganiseerd voor levensnoodzakelijke middelen. Wie hierop een beroep wil doen, kan contact opnemen met het ContactCenter 011 70 14 14.

5. STEDELIJKE ACCOMMODATIES: OPEN

 • Het stadskantoor werkt met gesloten deuren en enkel na afspraak via het ContactCenter: 011 70 14 14 of via de online afsprakenmodule.
 • Via het snelloket kan je in het stadskantoor terecht zonder afspraak voor volgende zaken: vuilzakken; GFT-sticker; containerparkkaart; budgetmeter; deeltijdse werkloosheid; afspraak maken met een dienst; afhalen reispas; afhalen rijbewijs; afhalen attesten (attest van woonst, attest van gezinssamenstelling, attest van leven, attest van nationaliteit, attest van wettelijke samenwoning). De openingsuren van het snelloket kan je hier terugvinden.
 • Sociaal Huis (OCMW) werkt op afspraak via 011 69 70 30
 • Alle locaties van de buitenschoolse kinderopvang Tutti Frutti blijven 
 • De Parkeerwinkel: op afspraak via 011 87 28 82 of via parkeerwinkel@sint-truiden.be
 • Ook de reguliere werking van de brandweer en de lokale politie zijn verzekerd. 
 • De atletiekpiste en het kunstgrasveld van het sportcomplex van Nieuw Sint-Truiden voor het sporten in groep onder begeleiding en te gebruiken op reservering via reservatie.sport@sint-truiden.be.
 • Bibliotheek Toni Coppers (enkel voor het uitlenen van materiaal). Meer informatie over de werking van de bib vind je hier.
 • De dienst Sport 
 • De dienst Jeugd 
 • Het stadswerkhuis 
 • De leeszaal van het Stadsarchief op woensdag van 13ut tot 16u en op vrijdag van 13u tot 16 en dit enkel na afspraak via info.archief@sint-truiden.be
 • De balies van cultuurcentrum de Bogaard en Toerisme Sint-Truiden 
 • Het Huis van de Wereld
 • Het Huis van de Ondernemer (dienst Lokale Economie)
 • Alle sporthallen: Trudo, Gazo, Nieuw Sint-Truiden en Oud-Atheneum: enkel op reservering via reservatie.
 • Het woonenergieloket: enkel op afspraak

 

6. STEDELIJKE ACCOMODATIES: GESLOTEN 

 • buurtrestaurant in de deelgemeenten (Zepperen, Gelinden, Velm, Nieuw Sint-Truiden)
 • het recreatiezwembad Sint-Pieter is definitief gesloten. 

 

7. AFVALOPHALING EN CONTAINERPARK

Containerpark
Het containerpark van Sint-Truiden is open MAAR om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan roepen we je op om onderstaande richtlijnen goed te lezen en NIET naar het containerpark te komen tenzij strikt noodzakelijk:

 • Stel je bezoek uit en stockeer thuis uw afval of geef het mee met de huis-aan-huisophaling.
 • Het containerparkbezoek kan ENKEL op afspraak: via 011 70 14 14 of via de afsprakenmodule.
 • De toegang is beperkt. Er wordt slecht een beperkt aantal wagens per uur toegelaten volgens reservatie.
 • Elke kaarthouder kan maximum 1 bezoek per week aan het park brengen.
 • Kom ALLEEN naar het park. Indien het niet anders kan met MAX. 2
 • Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen zitten.
 • Je kan voorlopig enkel elektronisch betalen.
 • HOU AFSTAND (1,5 meter) 
 • Asbest kan vanaf 18 augustus opnieuw naar het containerpark gebracht worden, hetzij onder strikte voorwaarden: meer info vind je hier. 
 • De huis-aan-huisinzamelingen van asbest zijn opgeschort.  Er kunnen ook nog geen ophalingen ingepland worden.  Wij verwachten niet dat de huis-aan-huisinzameling van asbest voor 1 september opgestart kunnen worden.    
 • kleding kan NIET.
 • Voor het afhalen van gratis compost of houtsnippers moet je ook vooraf een afspraak maken. Je moet hierover eigen materiaal voorzien. (zowel voor het vervoer als het inladen)
 • Vanaf 18 augustus tot en met 5 september kan je je gesorteerd GROFVUIL gratis naar het containerpark brengen ter vervanging van de jaarlijkse lenteschoonmaak.
 • Volg altijd de richtlijnen van de parkwachter.
 • Ophaling van het snoeiafval en glasophaling blijven doorgaan aan huis zoals voorzien op je afvalkalender.

 

❗ Heb je geen containerparkkaart? Stuur dan een mailtje met je naam, adres, scan/foto inschrijvingsbewijs van je voertuig (voor-en achterzijde) en scan/foto van je identiteitskaart (voor- en achterzijde) naar info.stadsloket@sint-truiden.be.  Je kaart wordt dan aangemaakt en per post bezorgd.

Wanneer je een afspraak hebt voor het langskomen op het containerpark, vergeet zeker niet jouw containerparkkaart goed zichtbaar te leggen in je voertuig. Vul het afsprakenformulier steeds correct in en vul daarbij altijd je nummerplaat correct in.

Afvalophaling
In lijn met de huidige maatregelen van de Federale overheid blijft de afvalophaling van Limburg.net voorlopig gegarandeerd. Het aantal aangeboden afvalzakken is beperkt tot vier per afvalsoort.

GFT-sticker
Sinds 1 juni 2020 ledigen de ophalers enkel gft-containers met een sticker van 2020.

De ophaling aan huis van asbest wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

Werp papieren zakdoeken in de vuilbak en doe ze vervolgens in de huisvuilzak. Doe ze zeker niet bij het papier en karton!

Tegoed huisvuilzakken
Een aantal vaste verdeelpunten van de tegoed huisvuilzakken zijn ondertussen doorheen hun voorraad. Heb je intussen toch dringend huisvuilzakken nodig? Dan kan je altijd een rol huisvuilzakken kopen in de supermarkt. Hier vind je een overzicht.

Produceer jijzelf of een gezinslid meer afval om medische redenen? Dan heb je eenmaal per jaar recht op een sociale tegemoetkoming onder de vorm van 3 rollen grote rollen huisvuilzakken. Mensen die hier recht op hebben kunnen contact opnemen met het ContactCenter: 011 70 14 14 of info@sint-truiden.be

Het tegoed aan huisvuilzakken blijft geldig tot eind december van dit jaar. Je kan ze afhalen van zodra de voorraad weer aangevuld is in jouw supermarkt. 

Textiel
De textielophalingen zijn tot nader order geannuleerd.

Grof vuil
De ophaling van grofvuil gebeurt opnieuw door zoals gepland. Meer info over de ophaling van grofvuil vind je hier.

Afval correct aanbieden
Toon respect voor de ophalers, bied je afval correct aan!
* De ophaling start zoals steeds om 6 uur ’s ochtends. Zet je afval de avond voordien of uiterlijk ’s ochtends om 6u buiten, zo staat het steeds tijdig aan de straat.
* Respecteer de maximumgewichten die in de container of zak mogen. bv. Een pakket papier mag max. 15 kg wegen, een grote zak huisvuil 10 kg en een kleine zak 5 kg.
* Zorg ervoor dat je niet teveel afval buiten zet per ophaalbeurt: maximum 4 zakken voor huisvuil, pmd en groenafval, max. 2 m³ tuin- en snoeihout en max. 1 m³ papier en karton
* Sorteer correct zodat je afval niet geweigerd moet worden.

8. INZETTEN VAN SEIZOENSARBEIDERS
In overleg met de burgemeesters heeft de waarnemend gouverneur van Limburg een politiebesluit uitgevaardigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan bij het inzetten van seizoenarbeiders in onze provincie. Wij schrijven u aan als werkgever van een tuin- en landbouwbedrijf om u te helpen om uzelf, uw seizoenarbeiders en uw bedrijf gezond door deze crisis te loodsen.
 
We geven hieronder een overzicht van de maatregelen:  

 1. Seizoenarbeiders afkomstig uit het buitenland die afkomstig zijn uit een land dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode GROEN  krijgt en zich inschrijven in de provincie Limburg moeten hun temperatuur laten nemen door de werkgever bij aankomst. Bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen moet meteen een arts worden geraadpleegd. 
 2. Seizoenarbeiders afkomstig uit het buitenland die afkomstig zijn uit een land dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode ORANJE OF ROOD krijgt en die zich inschrijven in de provincie Limburg moeten zich meteen bij aankomst in de provincie laten testen op coronavirus COVID-19 en in afwachting van het resultaat in quarantaine gaan.
 3. De werkgevers moeten dagelijks de temperatuur nemen van hun ingeschreven seizoenarbeiders, deze registeren en bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen meteen een arts raadplegen. 
 4. De seizoensarbeiders moeten in dezelfde, vaste groepen van maximaal 10 personen worden tewerkgesteld. Indien er bij iemand uit de groep een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een duidelijk vermoeden van besmetting is, moet de hele groep afgezonderd worden in afwachting van het testresultaat.

Deze maatregelen gelden vanaf 31 juli 2020 tot en met 31 augustus 2020. De naleving van deze maatregelen wordt gecontroleerd door de lokale politie en de federale politie.
Je kan hier het volledige politiebesluit raadplegen.
 
We zetten hieronder de belangrijkste info even op een rij:

 • Seizoenarbeiders afkomstig uit vreemde landen die naar België reizen worden aanzien als een “essentiële verplaatsing” en vallen dus niet onder de richtlijnen die van toepassing zijn op toeristen die naar ons land reizen. Concreet betekent dit dat een seizoenarbeider die vertrekt uit een land dat ROOD is ingekleurd voor COVID-19 en naar ons land komt om te werken, geen 14 dagen in quarantaine moet gaan.
 • Het moment om te beoordelen uit welke zone (groen, oranje, rood) een seizoenarbeider komt, wordt vastgesteld op het ogenblik van de inschrijving van de seizoenarbeider op de dienst burgerzaken van het stadsbedrijf Sint-Truiden.
 • Wanneer een seizoenarbeider positief wordt getest op COVID-19 op een land- en tuinbouwbedrijf, is de werkgever verplicht om de ganse bubbel van maximum 10 personen te laten testen op COVID-19. Deze bubbel van maximum 10 personen wordt verplicht apart te werken op het tuinbedrijf tot de uitslagen van de COVID-test gekend zijn. Zij mogen in afwachting van de uitslagen van de test niet in de buurt komen van andere arbeiders op het tuinbedrijf.
 • Werkgevers kunnen een beroep doen op hun eigen Arbeidsgeneeskundige Dienst van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (zoals CLB, Idewe, Attentia, Securex…)  waarmee zij als werkgever aangesloten zijn om de seizoenarbeiders op het bedrijf te laten testen of zij kunnen contact nemen met het Centrum voor Medische Analyse, CMA Medina 011 22 52 88 die bereid zijn om met een mobiel team op hun bedrijf langs te komen voor de afname van de test.
 • De werkgevers worden met aandrang gevraagd goede afspraken met de seizoenarbeiders te maken met betrekking tot het winkelen. Er wordt door de Nationale Veiligheidsraad verboden om met meerdere personen tegelijkertijd te gaan winkelen. De naleving met betrekking tot het dragen van een mondmaskers moet nageleefd worden wanneer de seizoenarbeider zich op drukke plaatsen begeeft, dus ook tijdens het winkelen.
 • Vanuit het paritair comité voor het tuinbouwbedrijf werd op 7 juli reeds twee collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) afgesproken die algemeen bindend zijn verklaard en gaan over de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan (met o.a. temperatuurmeting) en de vaststelling van de preventiechecklisten. 
 • Meertalige informatie voor seizoenarbeiders  is ook terug te vinden op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering. Meer informatie in verband met het inschakelen van seizoenarbeiders  is ook terug te vinden op de website van de Boerenbond.
 • Bijkomende documenten: Preventiechecklist COVID tuinbouwPreventiechecklist huisvesting seizoenarbeiders en de CAO temperatuurmeting corona.

 

9. ANNULERING GROTE EVENEMENTEN TOT EN MET 21 MAART 2021
De stad Sint-Truiden heeft beslist om de komende maanden te kiezen voor een aangepast evenementenbeleid. Organisatoren en verenigingen kunnen nog steeds activiteiten of evenementen organiseren, maar dienen zich daarbij te houden aan de nodige maatregelen en moeten hierbij steeds een aanvraag indienen bij de stad Sint-Truiden.

Het verenigingsleven kan – mits naleven van de diverse aanbevelingen en protocollen – terug van start gaan: maximum 50 personen kunnen onder toezicht van een begeleider, trainer, meerderjarige jeugdleider samenkomen. Voor evenementen zijn strikte voorwaarden en protocollen bepaald.

De stad Sint-Truiden zal elke aanvraag beoordelen aan de hand van het label dat de activiteit krijgt in de COVID Event Matrix, die aangereikt is door de federale overheid. Dit veiligheidslabel geeft een inzicht in het COVID-veiligheidsrisico van een evenement. Bijkomend zullen we aan de hand van de bepalingen van ons lokaal politiereglement beslissen of de organisatie van een activiteit al dan niet kan worden goedgekeurd. 

Meer informatie over de aanvraagprocedure is hier terug te vinden.

10. VAKANTIEWERKING BUBBELPRET
Deze zomer organiseert de stad Sint-Truiden één vakantiewerking voor alle kinderen ter vervanging van de sportkampen, de vakantiewerking Jeugd Sport en Spel en de Buitenschoolse Kinderopvang Tutti Frutti.

Wat is Bubbelpret?
Bubbelpret zorgt voor een super leuke dag voor kinderen van 2,5 jaar tot 14 jaar. Je vindt ons op diverse locaties in Sint-Truiden en dit van 1 juli tot en met 21 augustus, met uitzondering van dinsdag 21 juli.

Wat mag je kind verwachten?
Een gevarieerd aanbod van spelletjes, knutselactiviteiten, sport en beweging, animaties ter plaatse en een kleine uitstapjes binnen Sint-Truiden. De activiteiten zullen zo veel mogelijk in open lucht doorgaan.

Begeleiding
De begeleiding in iedere bubbel bestaat uit een vaste volwassen medewerker en voldoende jobstudenten die er voor zorgen dat veiligheid en spelplezier hand in hand gaan. Per bubbel wordt er gewerkt met een
maximum van 30 kinderen. Alles over de veiligheidsmaatregelen vind je op pagina 7 van deze brochure.

Wanneer?
De werking vindt plaats elke werkdag van 7u ‘s morgens tot en met 18u ’s avonds. Er is opvang voorzien voor de kinderen tussen 7u en 9u en ze kunnen afgehaald worden vanaf 16u. Kinderen onder de 6 jaar kunnen uitzonderlijk afgehaald worden tussen 12u en 13u indien dit vooraf gemeld wordt bij de begeleiding.

Vroege opvang: Op vraag van ouders hebben we beslist om ook te starten met vroege opvang voor de bubbel van de tieners.  
Sinds maandag 6 juli is er dus de mogelijkheid om je kind reeds om 7u naar Bubbelpret te brengen in het Klokhuis.

Tienerwerking voor kinderen vanaf 12 jaar
Voor kinderen en jongeren tussen 12 en 14 jaar is er een tienerwerking in de lokalen van Habbekrats (Klokhuis) van 9u tot en met 18u. Voor hen voorzien we een avontuurlijk programma met onder andere smartphone
workshop, graffiti workshop, skate initiatie, …

Meer informatie over Bubbelpret vind je hier.

Zone mondmasker verplicht in Sint-Truiden