Orgaandonor worden

 Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatst mogelijke behandeling. Door een gebrek aan organen is een transplantatie niet altijd mogelijk. Er zijn onvoldoende donors met als gevolg langere wachtlijsten en helaas patiënten die overlijden. Jouw organen afstaan na jouw overlijden zal vaak het leven van andere personen redden.

Je kan daarom persoonlijk een verklaring afleggen over het wegnemen en transplanteren van organen en weefsels, bestemd voor transplantatie en wetenschappelijke experimenten, na overlijden.

Voor wie?

  • Personen van Belgische en vreemde nationaliteit ingeschreven in bevolkingsregister van Sint-Truiden
  • Vreemde onderdanen meer dan 6 maanden ingeschreven in vreemdelingenregister van Sint-Truiden

Prijs?
Gratis

Hoe aanvragen?
Persoonlijk aan het loket bij de dienst bevolking. Je kan hiervoor een afspraak maken.
Je mag volmacht geven aan een andere persoon enkel als je je niet kan verplaatsen en dit door het formulier hieronder te downloaden.

Wat moet je doen?
Wettelijk is bepaald dat iedereen orgaandonor is. Als je overlijdt, zal de geneesheer nog altijd goedkeuring voor het wegnemen van jouw organen vragen aan de familie. Je bent dus nooit zeker of jouw familie zal instemmen met jouw wens om jouw organen af te staan. Als je wenst dat er geen goedkeuring aan de familie gevraagd wordt, laat je je bij de dienst bevolking registreren als uitdrukkelijke orgaandonor.

Als je jouw organen niet wenst af te staan, kan je bij de dienst bevolking jouw verzet laten registreren.

Je kan jouw verklaring op elk moment herzien bij de dienst bevolking.

Tip?
Na jouw registratie kan je gratis een leifkaart aanvragen waarop jouw wilsverklaringen (orgaandonatie, negatieve wilsverklaring, euthanasie, uitvaart, lichaam aan wetenschap schenken) vermeld zijn. Deze kaart is bedoeld om in jouw portefeuille te bewaren, zodat artsen en hulpverleners kunnen rekening houden met jouw voorafgaande zorgplanning.

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitsbewijs
  • Volmachtformulier + kopie identiteitskaart + ingevulde en ondertekende verklaring (enkel indien je je niet kan verplaatsen)

 

Hier vind je meer informatie over afstand doen van organen.

Hier vind je meer informatie over de registratie van jouw wilsverklaringen in het Rijksregister.

BijlageGrootte
PDF icon Volmachtformulier242.33 KB