Ondersteuning door het lokaal bestuur

Als gastgezin sta je er niet alleen voor. Als lokaal bestuur ondersteunen we jullie op verschillende manieren.

Vanaf maandag 1 augustus worden de verantwoordelijkheden van het coördinatieteam overgenomen door Maxim Celis, hij is het nieuwe aanspreekpunt voor de trajectbegeleiders indien er vragen of problemen zijn rond de begeleiding van tijdelijk ontheemde Oekraïense vluchtelingen.
Maxim blijft bereikbaar op het gekende telefoonnummer 011 70 14 21 en het mailadres info.oekraine@sint-truiden.be. Je kan Maxim ook bereiken via zijn persoonlijk mailadres: maxim.celis@ocmw-st-truiden.be

Wanneer wij jou contacteren om personen op te vangen, organiseren we een kennismakingsgesprek tussen het opvanggezin en de perso(o)n(en) die opvang nodig hebben. Hierbij kan steeds een tolk aanwezig zijn. 

Het lokaal bestuur van Sint-Truiden organiseert maandelijks een ontmoetingsmoment voor personen op de vlucht uit Oekraïne en gastgezinnen. Tijdens deze infoavond ontvangen opvanggezinnen en vluchtelingen een onthaalmap met heel wat nuttige informatie. Maxim Celis zal tijdens deze infoavond samen met tolken klaar staan om specifieke vragen te beantwoorden. De volgende infoavonden vinden plaats op:

  • maandag 22 augustus - van 18u tot 19u
  • maandag 26 september - van 18u tot 19u
  • maandag 10 oktober - van 18u tot 19u
  • maandag 21 november - van 18u tot 19u
  • maandag 12 december - van 18u tot 19u

Alle nuttige informatie is gebundeld in infomappen. Deze liggen klaar voor jullie en de mensen die jullie opvangen. In de map vind je onder anderen een infobrochure met hierin tal van nuttige adressen en contactgegevens van organisaties die hulp kunnen bieden. De brochures in de infomappen kan je hier ook digitaal consulteren. 

Wonen Vlaanderen heeft specifieke richtlijnen omtrent huur die verduidelijken op welke wijze je een woning ter beschikking kan stellen aan vluchtelingen uit Oekraïne. Zowel voor het bepalen van huurprijzen als het opstellen van een huurovereenkomst geeft Wonen Vlaanderen nuttige tips. Je vindt ze onderaan deze pagina. 

  • Hoe kan je je (leegstaande) woning verhuren aan tijdelijk ontheemden uit Oekraïne? Lees het hier.
    Lees de getuigenis van Gnel en Narine die hun woning verhuren.

 

Er staan heel wat vrijwillige tolken en buddy's klaar om vluchtelingen te helpen en mee te begeleiden. 

Bij het Sociaal Huis staat een team van gemotiveerde maatschappelijk werkers klaar om mensen op de vlucht uit Oekraïne te ondersteunen. Zij kunnen hier terecht voor steunverlening, denk hierbij aan voedselpakketten, dringende medische hulp, financiële steun en nog veel meer. Daarnaast helpen zij hen graag verder met administratieve vragen over onder andere inschrijving bij een ziekteverzekering, inschrijving bij de VDAB,…
Je kan de medewerkers van het Sociaal Huis contacteren via het nummer 011 60 60 44. 

Oekraïense kinderen kunnen instromen in het onderwijs vanaf maandag 25 april 2022. Dit bij voorkeur in een school zo dicht mogelijk bij hun verblijfplaats. Het lokaal bestuur helpt hierbij. Meer info via Jeroen Cops (info.flankerendonderwijs@sint-truiden.be).

Er is in onze stad ook een heel aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor anderstaligen. Meer info hierover vind je in de infomap of kan je vragen tijdens de infoavond.

Hebben de vluchtelingen die je opvangt of jijzelf als gastgezin nood aan psychologische ondersteuning? Er is steeds een luisterend oor! Je kan terecht bij het CAW (zowel vluchtelingen als gastgezinnen) of Solentra

 

Vragen of meer informatie nodig?
Bel ons ContactCenter op 011 70 14 14 of mail naar info.oekraine@sint-truiden.be

 

mappen